Ususret godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

 

Izaslanstvo Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a na jutros održanoj presici prezentiralo je svoj rad u prvih 6 mjeseci ove godine, kao i tijek priprema za veliki međunarodni skup koji će se na jesen održati u Dubrovniku. Iako samo Izaslanstvo nema obvezu podnositi Saboru izvještaj o svome radu, predsjednik tog tijela HNS-ovac Boris Blažeković smatra da ima moralnu obvezu javno prezentirati kako troši novac hrvatskih poreznih obveznika, te je uveo i praksu redovitog polugodišnjeg izvještavanja o radu ovog saborskog tijela. Tako se moglo čuti da su predstavnici Izaslanstva, koje broji ukupno 5 članova, u prvih 6 mjeseci ove godine bili na ukupno 10 raznih inozemnih događanja, od samih sastanaka izaslanstava pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a pa do posjeta vojnim bazama zemalja-članica NATO-a.

Novi kompleks NATO zapovjedništva gradi se već godinama

Novi NATO kompleks gradi se već godinama

Za razliku od dosadašnje prakse, koju je karakteriziralo i više novaca iz proračunskog razdjela za Hrvatski sabor, aktualno saborsko izaslanstvo pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a ne prakticira kolektivne odlaske na inozemna putovanja, pa su i njegovi troškovi ponešto manji. U prvih 6 mjeseci za potrebe sudjelovanja na događajima u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a Izaslanstvo Hrvatskog sabora potrošilo je ukupno 274.939,00 kuna. U tu cifru je ubrojena i članarina koju Hrvatska plaća za sudjelovanje u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, koja iznosi 87.912,00 kuna. No, Parlamentarnu skupštinu ne treba brkati sa samim NATO-savezom, gdje godišnje članstvo Hrvatsku stoji oko 3,5 milijuna eura, odnosno trenutno 4,5 milijuna eura. Dodatnim milijunom, naime, Hrvatska sufinancira izgradnju novog sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Parlamentarna skupština NATO-a u Dubrovniku

Po prvi put Hrvatska će biti domaćin godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a. To godišnje zasjedanje, koje bi po brojnosti sudionika lako moglo biti najveći politički skup ikada održan u Lijepoj našoj, održat će se u Dubrovniku od 11. do 14. listopada ove godine. Već sada je prijavljeno 608 sudionika iz 31 zemlje, a ukupno se očekuje da bi se ondje moglo okupiti između 800 pa čak do 1000 ljudi iz 50 zemalja. Radi se parlamentarnim izaslanstvima i popratnom stručnom osoblju iz parlamenata zemalja-članica NATO-saveza, te o 6 delegacija iznimno pozvanih za ovu priliku, među kojima su i izaslanstva iz Libije, Malija i Kosova. Glavna tema skupa bit će sigurnost u regiji jugoistočne Europe, ali i uobičajene teme za ovakve NATO –skupove: „otvorena vrata“ (tj. priključenje novih članica u NATO), Afganistan post-2014., te druge misije u kojima sudjeluju zemlje-članice Saveza. Raspravljat će se i o geopolitičko-sigurnosnoj situaciji u svijetu, s naglaskom na Kinu i Indiju, i njihove vojne i gospodarske potencijale.

Uz dužnosnike NATO-a, predvođene glavnim tajnikom Andersom Foghom Rasmussenom, na skupu će govoriti i najviši državni vrh RH, na čelu s Predsjednikom RH i Predsjednikom Sabora, dok će se među stručnim govornicima naći i ministrica vanjskih poslova Pusić (o sigurnosti u regiji), ministar gospodarstva Vrdoljak (o gospodarstvu i sigurnosti), te ministar obrane Kotromanović. On će s kolegom iz Slovenije, Romanom Jakičem, održati zajedničko izlaganje na temu „smart defence“. Hrvatska je, kao zemlja domaćin, mogla birati i jednu specijalnu temu i specijalnog govornika, te je izabrala predstavnika hrvatske znanstvene zajednice, koji će izlagati na Odboru za znanost i tehnologiju (jednom od 5 specijaliziranih odbora Parlamentarne skupštine NATO-a) o znanstvenim istraživanjima i primjeni novih tehnologija u vojnoj industriji.

Zanimljivo će biti i na marginama glavnoga skupa, koje su zamišljene kao mjesto za popularizaciju hrvatske vojne industrije (kroz malu prigodnu izložbu) i NATO-saveza uopće (kroz kviz koji za studente i srednjoškolce južnih hrvatskih županija zajednički organiziraju Odjel za javnu diplomaciju NATO-a i hrvatska udruga OPSA). Pa ipak, glavna tema seminara na margini bit će transfer iskustva policije u programu sigurnosti na moru, gdje će predstavnici domaće i inozemnih policija govoriti o iskustvima te praksi u čuvanju sigurnosti na moru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.