A.F.Rasmussen: “Rusija je stvorila novu sigurnosnu situaciju”

 

U intervjuu za francuski regionalni list „Midi libre“, objavljenom u nedjelju, 03. kolovoza, glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je kako Savez, suočen s ruskom agresijom na Ukrajinu, mora napraviti nove obrambene planove. „Ruska je agresija upozorenje, i stvara novu sigurnosnu situaciju u Europi“, smatra Rasmussen. Uz to, NATO će pojačati vojne vježbe, a zemlje članice morat će ozbiljno te brzo poraditi na dizanju obrambenih proračuna.

„Tijekom proteklih 5 godina, Rusija je povećala svoje izdatke za obranu za 50 posto, a zemlje članice NATO-saveza su ih smanjile prosječno za 20 posto. Mi moramo preokrenuti taj trend“,

rekao je Rasmussen, nastavljajući time razmišljanja o ulozi NATO-a u rusko-ukrajinskoj krizi, započeta u travnju ove godine.

Samo dan ranije, britanski premijer David Cameron u pismu poslanom Rasmussenu i čelnicima 27 zemalja članica pozvao je NATO da promisli svoj dugoročni odnos s Rusijom, te da ojača i sposobnost brzog odgovora na bilo koju prijetnju. Jasno je dao naslutiti kako želi da sada, kada se ekonomije zapadnih zemalja počinju oporavljati, i izdvajanja za obranu počnu rasti.

„Mi moramo prihvatiti da suradnja kakva je bila posljednjih godina trenutno nije moguća zbog ruskih nezakonitih radnji u susjedstvu NATO-a, te moramo revidirati načela na kojima se temelji naš odnos s Rusijom“,

napisao je Cameron. Rasmussen se složio s Cameronovim stavom, izražavajući žaljenje zbog narušavanja odnosa između Zapada i Rusije, ali istodobno upozorivši kako „moramo prihvatiti novu situaciju“. Što se njega tiče, rušenje zrakoplova MH17 je „ratni zločin“.

Osim što će se o Rusiji naveliko pričati i na predstojećem NATO-summitu u Walesu, 04. i 05. rujna, od zemalja-članica se tom prilikom očekuje da usvoje novi raspored vojnih vježbi, koji je „više u skladu s novim sigurnosnim okruženjem“. No ni Rusija nije ostala dužna – i njena vojska ovih dana pojačano vježba u svojim središnjim te zapadnim regijama. Glasnogovornik Ruskog ratnog zrakoplovstva Igor Klimov za Interfax je izjavio da vježbe uključuju i upotrebu 100 vojnih zrakoplova.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.