Priprema se Trident Juncture 2018

 

Tijekom kratke prigodne ceremonije, NATO Združena logistička potporna skupina (Joint Logistics Support Group – JLSG) preuzela je 1. listopada i službeno posao potpore predstojećem NATO vježbovnom događanju Trident Juncture 18 (TJ18). Zapovjedništvo NATO-logističara smješteno je u gradu Sessvellmoen – na jugu Norveške, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Osla – a baš ondje je i hrvatski brigadni general Darko Pintarić iz ruku norveškog kontraadmirala Sverre Nordahla Engenessa (načelnika za operacije u norveškom Združenom stožeru) preuzeo uzde predstojećeg velikog posla opće potpore ovogodišnje NATO vježbe koju ponovo karakteriziraju “najvećom od Hladnoga rata”.

Ova će nam vježba omogućiti demonstriranje i dokazivanje koncepta djelovanja Združene logističke potporne skupine; korištenje ovog multinacionalnog zapovjedništva i postrojbi će se pokazati efikasnijim za Savez“, kazao je Pintarić. “Iako je JLSG relativno mala komponenta unutar aktivnosti Trident Juncture, mi ostavljamo otisak širom velikog dijela ove prekrasne zemlje te igramo važnu ulogu u vježbi. Zajedno s norveškim vojnim organizacijama, agencijama i tijelima pod komercijalnim ugovorima, te uz podršku pojedinih Nacionalnih potpornih elemenata, kao jedan tim, mi smo prisutni svugdje ondje gdje oprema ili ljudstvo stiže u zemlju – bilo brodom, cestom, željeznicom ili zračnim putem. Bilo da ste u Fredrikstandu na jugu, u Andalsnesu na zapadu, u Hammernesoddenu na sjeveru ili kod Roerosa na istoku, JLSG ekipe će se truditi da osiguraju glatko funkcioniranje sveobuhvatne logistike“.

Pri tome će JLSG biti odgovoran za prevoženje tisuća ljudi, i oko 10.000 vozila, od njihovih točki ulaska u Norvešku, pa sve do lokacija na kojima trebaju sudjelovati u vježbi. Nakon vježbe, na JLSG je posao i da sve odveze iz države. Devetnaest nacija, uključujući tu i NATO partnere Švedsku te Finsku, stavile su svoje specijaliste i opremu u ruke NATO JLSG. Dio predstojećih izazova opisao je i norveški kontraadmiral Sverre Nordahl Engeness, zadužen za operacije u norveškom Združenom stožeru, uključujući tu tradicionalno nepredvidljivo norveško vrijeme u kasnu jesen, kao i potencijalne zastoje na uskim jednotračnim cestama po unutrašnjosti Norveške. Ipak, on je bio uvjeren da će JLSG uspjeti u svome naumu, kazavši “Biti će to glatki prijelaz. Zajednička komunikacija, zajednički rad i rješavanje problema kako oni nadolaze, to je ključ“. Ujedno je zaželio i sreću osoblju JLSG.

Istovar prve opreme za vježbu TJ18, kolovoz 2018. godine

Vježba Trident Juncture 18 službeno traje od 25. listopada do 7. studenog ove godine. Pa ipak, prva oprema za ovu aktivnost je u Norvešku krenula stizati još 18. kolovoza (talijanskim RO-RO brodom “Capucine”), dok će NATO JLSG svoj posao logističke potpore raditi još i početkom mjeseca prosinca ove godine, do kada će već većina ljudstva i opreme napustiti Norvešku. Riječ je o provjeri interoperabilnosti oko 45.000 vojnika iz ukupno 31 NATO i partnerskih država, uz 150 zrakoplova, 60 plovila i oko 10.000 motornih vozila. Naglasak ove vježbe je i na nordijskoj obrambenoj suradnji Norveške kao domaćina, te njihovih susjeda Švedske i Finske – država koje su posljednjih godina na veliko krenule reformirati i jačati svoje nacionalne obrambene sustave. Pri tome, posebno je istaknuta želja za provjerom norveškog “koncepta totalne obrane”, koji u praksi objedinjuje civilni Direktorat za civilnu zaštitu, norveško domobranstvo, te vojne postrojbe – od kojih se posebno istiće posao norveške obrambene logistike, koja ujedinjava potporu domaćim oružanim snagama i stranim saveznicima (uvelike logistički predstavljenim kroz NATO JLSG). Spomenimo da se paralelno sa spomenutom NATO vježbom Trident Juncture 18 (TJ18) na Baltiku održava i povezana mornarička vježba Northern Coasts 18 (NOCO18), kojoj je prema ustaljenom principu rotacije ovoga puta domaćin te vodeća nacija Finska.  

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.