Kecskemét 2013: Ratno zrakoplovstvo Mađarske

 

Nakon ovogodišnje zrakoplovne priredbe u Kecskemétu (održane 3. i 4. kolovoza ove godine), prenosimo tekst s portala TangoSix.rs, o stanju i mogućnostima mađarskog Ratnog zrakoplovstva (Magyar Légierő), s naglaskom na njihov formacijski sastav te tehniku kojom raspolažu naši sjeverni susjedi.

U zrakoplovnoj bazi Kecskemét stacionirana je 59. taktička pukovnija “Szentgyörgyi Dezső” (pukovnija nosi ime najslavnijeg mađarskog pilota lovca, asa iz Drugog svjetskog rata). U sastavu pukovnije nalaze se 2 eskadrile, i to: taktička lovačka eskadrila „Puma“, opremljena švedskim višenamjenskim borbenim avionima JAS-39C/D „Gripen“, i transportna eskadrila koja leti na sovjetskim srednjim transporterima An-26 „Curl“.

JAS 39C Gripen, na statičkoj izložbi, s AGM-65 i AIM-9

Mađarska je 2001. godine prvobitno potpisala ugovor o iznajmljivanju 14 polovnih višenamjenskih borbenih aviona JAS-39A/B, dok je kasnije to izmijenjeno. Počevši od 2006. godine, mađarsko Ratno zrakoplovstvo dobiva 14 bivših švedskih aviona JAS-39C/D u varijanti JAS-39 EBS-HU (trup u varijanti C/D, a krila od A/B), od toga 12 jednosjeda JAS-39C i dva dvosjeda JAS-39D. Avioni su iznajmljeni na period od 10 godina u offset aranžmanu od 110 posto. Prošle godine taj je ugovor produžen za još 10 godina, dakle ukupno do 2026. Prema ugovoru, nakon razdoblja iznajmljivanja Mađarska postaje vlasnik ovih aviona.

Detalj letačkog programa: An-26 i par Gripena

Transportna eskadrila raspolaže s 5 transportnih aviona An-26, od kojih su 4 u upotrebi. Ukupno je od 1974. do 1976. nabavljeno 10 aviona, dok je njih 5 povučeno iz naoružanja 1997. Za sada je predviđeno da se ovaj tip transportera zamijeni do 2015. godine. Najozbiljniji kandidati za nadopunu su španjolski C-295M i talijanski C-27J „Spartan“.

Na airshowu u Kecskemétu mađarski Gripeni letjeli su po 5 puta dnevno, počevši od solo nastupa, preko formacijskog letenja 5 aviona, zajedničkog leta 2 aviona s transporterom An-26, zatim na vježbi u kojoj su pružali neposrednu podršku snagama na zemlji, a 3 zrakoplova prikazala su i blisku manevarsku zračnu borbu. U tom „dogfightu“ prikazana je borba jedan na dva i dva na jedan, a demonstrirana je agilnost borbenog zrakoplova Gripen, kao i odlična uvježbanost mađarskih pilota. Napori pilota i zemaljskog osoblja bili su veliki, pa su tako piloti sjedili spremni u kabinama zrakoplova i po 30 minuta na velikoj vrućini. Transportni An-26 letio je samo prilikom preleta u formaciji s Gripenima, i to oba dana.

Mi-17 tijekom vježbe

Druga operativna zrakoplovna baza je Szolnok, dom istoimene 86. helikopterske pukovnije, koja se sastoji od transportne helikopterske bojne, borbene helikopterske bojne i trenažne eskadrile. Transportna bojna raspolaže s 8 helikoptera Mi-8T, od kojih su 2 dobivena kao donacija iz Finske 2011. godine, a danas su to i jedini operativni primjerci. Tu je također i 7 helikoptera Mi-17/N, od kojih danas lete tek 4. Mađarska je 2011. godine bila zainteresirana za nabavu 30 rabljenih višenamjenskih helikoptera UH-1N od američkog Marinskog korpusa, ali do realizacije nije došlo. Postoji plan za zamjenu flote Mi-8/17, ali još nema konkretnih koraka u rješavanju tog problema. Borbena helikopterska bojna u svom arsenalu ima 7 helikoptera Mi-24V-1 i 2 Mi-24P. Međutim, letjeti mogu samo ta 2 Mi-24P, ali ne istovremeno jer za njih nema dovoljno dijelova.

Vježbovni zrakoplov Jak-52

Trenažna eskadrila raspolaže sa 7 sovjetskih školskih zrakoplova Jak-52 „Max“, od 12 koliko ih je ukupno nabavljeno. Ova pukovnija uskoro će biti rasformirana, i od nje će biti napravljena nova jedinica. Na airshowu je iz 86. pukovnije letio samo jedan Mi-17, najprije noseći nacionalnu zastavu, da bi potom sudjelovao u združenoj, međugranskoj vježbi kao podrška specijalnim jedinicama. Letjela su i dva zrakoplova Jak-52.

NATO Airlift Management Agency aktivirana je u listopadu 2008. godine u zrakoplovnoj bazi Pápa zajedno s Teškom transportnom pukovnijom. Prvi od 3 teška transportera C-17A „Globemaster III“ isporučen je 14. srpnja 2009. godine. Konzorcij NATO Strategic Airlift Capability, osmišljen sredinom 2006., čini 12 zemalja, od toga 10 iz NATO-a i 2 iz Partnerstva za mir. Misije i sate naleta određuje Upravni odbor, kojem predsjedava general američkih Zračnih snaga (USAF). Zrakoplove održava kompanija Boeing, a svaka od država iz konzorcija zajednički koristi zrakoplove, dok se sati naleta raspoređuju proporcionalno sukladno razini sudjelovanja svake od njih u programu, i sukladno njihovim potrebama.

Iznad Kecskeméta na airshowu pojavio se i C-17A, koji je prilikom slijetanja demonstrirao mogućnosti kratkog zaustavljanja uključivanjem tzv. „reverse thrusta“, pomoću kojeg nakon zaustavljanja zrakoplov može ići i unatrag. Sve to djelovalo je vrlo impresivno zbog same veličine zrakoplova, kao i male dužine piste koja je potrebna da se letjelica zaustavi.

Mađarski An-26

Snage Protuzračne obrane Mađarske koncentrirane su u 12. raketnoj brigadi PZO. U njenom su sastavu modernizirani raketni sustavi sovjetske proizvodnje 2K12 „Kub“ (SA-6 „Gainful“) srednjeg dometa, francuski raketni sustav Mistral kratkog dometa, i sovjetski izviđački radari 36D6 („Tin Shield“) modernizirani mađarskom digitalnom elektronskom opremom. Jedinice za zračno izviđanje i navođenje nalaze se u sastavu 54. pukovnije sa zapovjedništvom u Veszprému. U Kecskemétu se mogao vidjeti modernizirani radar P-18M (“Spoon Rest D”).

Gost autor: Živojin Banković, novinar specijaliziranog portala TangoSix. Tekst je, uz dozvolu redakcije portala, prenesen sa stranice http://tangosix.rs/, gdje je objavljen 9. kolovoza 2013. godine, pod naslovom “Kečkemet 2013: Ratno vazduhoplovstvo Mađarske”. Originalni je tekst dostupan na adresi: http://tangosix.rs/2013/09/08/keckemet-2013-vazduhoplovne-snage-i-protivvazduhoplovnaodbrana-madarske/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.