Koronavirus i američki obrambeni opskrbni lanci

 

Dok američka obrambena industrija pokušava procijeniti svoje razvojne potencijale u vrijeme pandemije koronavirusa, analitičari upozoravaju kako bi trebala pomno pratiti niže razine svojih lanaca opskrbe. Naime, dva su ključna čimbenika u razmatranju logistike opskrbnih lanaca: proizvodnja i isporuka.

S proizvodne strane, prepreke uključuju mogućnost da će radnici morati obustaviti rad u proizvodnji zbog širenja virusa – nešto što se, iako privremeno, dogodilo proizvodnim točkama sustava F-35 u Italiji i Japanu – kao i ekonomske učinke pandemije. Paul Scharre, direktor Programa za tehnologiju i nacionalnu sigurnost pri „Centru za novu američku sigurnost“, objasnio je da je pokušaj predviđanja budućnosti opskrbnog lanca poput gledanja u kristalnu kuglu koja juri kraj vašeg lica brzinom od 160 km/h. „Za tvrtke koje su pretežno obrambene tvrtke, vladin će novac vjerojatno i dalje stizati“, rekao je. „Pravi izvor poremećaja je ako pojedine američke savezne države posegnu za obustavama rada i kažu radnicima: ‘Ne idite na posao’“.

Mala poduzeća će možda najviše osjetiti ekonomske neprilike, a to bi moglo stvoriti probleme ostatku sustava. Izvješće Pentagona o obrambeno-industrijskoj bazi za 2018. upozoravalo je na „domaće izumiranje“ među pojedinim isključivim dobavljačima za kritične industrijske dijelove – pogonima koji bi se mogli slomiti pod teškim ekonomskim uvjetima s kojima je svijet danas suočen. Na primjer – postoje samo četiri američka dobavljača s mogućnošću proizvodnje velikih, složenih aluminijskih i magnezijskih odljevaka iz pješčanih kalupa, potrebnih američkim Zračnim snagama. Ti se dobavljači „suočavaju s neprekidnim financijskim rizikom, i doživljavaju prijetnje bankrotom te spajanja u skladu sa cikličnom prirodom postupaka nabavke iz Pentagona“, navodi se u izvješću. A postoji samo jedan priznati izvor gornjeg, srednjeg i donjeg, uljnog kućišta rezervoara neimenovane teške teretne platforme u marinskoj uporabi (potencijalno CH-53 King Stallion) koji je oko 2017. prošao stečajni postupak. „Bez priznatog izvora za te odljevke program će se suočiti s kašnjenjima, što usporava mogućnost SAD-a za pružanje takve teške zrakoplovne potpore ekspedicijskim snagama Marinaca“, navodi se u izvješću.

Kako je upozorio Martijn Rasser, viši znanstveni suradnik „Centra za novu američku sigurnost“: „Za mala poduzeća moglo bi biti izuzetno teško opstati nakon obustave rada, jer čak i uz jamstva i ekonomske poticaje, kad se te tvrtke zaustave, zaista ih je teško ponovno pokrenuti“. Rasser je to opisao primjerom – „Ako zrakoplovna kompanija prestane raditi, avioni ne nestaju – možete započeti ispočetka. Ako je to visoko specijalizirano proizvodno poduzeće, njegovi će se zaposlenici raspršiti i pokušati pronaći drugi posao. Dakle, mislim da bi toga morali biti iznimno svjesni, zbog svih tih konsolidacija u obrambenoj industriji. (…) Ako ona moraju smanjiti svoje poslovanje tijekom dužeg razdoblja, izuzetno je teško ponovo ga pokrenuti“.

Prijevoz robe je još jedno potencijalno pitanje na koje treba obratiti pažnju, posebno budući da industrija komercijalnog zrakoplovstva zaustavlja velike dijelove svojih aktivnosti. Todd Harrison iz „Centra za strateške i međunarodne studije“ primijetio je: „Što ako se dijelovi našeg transportnog sektora zatvore pa se dijelovi ne mogu otpremiti ili kasne s isporukom?“. To se možda već i događa, budući da su prijevoznici tereta krenuli prijavljivati povećanu potražnju za transportom roba po svijetu. Izvještaj objavljen u četvrtak, 19. ožujka, u publikaciji o industrijskoj trgovini Air Cargo World upozorio je da „zračni teretni prijevoz  svakodnevno bilježi pad kapaciteta prijevoza tereta i ogromno povećanje troškova zbog brojnih putničkih letova otkazanih na globalnoj razini, u okviru napora za ublažavanje širenja bolesti COVID-19. Kao rezultat toga, malo je slobodnog kapaciteta na većini trgovačkih prometnih pravaca, a neki čak bilježe i zaostatke“.

Ograničenja putovanja između zemalja mogla bi zakomplicirati probleme, s obzirom na sve više globalnu prirodu opskrbnih lanca na programima kao što je borbeni avion F-35.

Kašnjenje dijelova koji dolaze od dobavljača razine 4 do dobavljača razine 3 moglo bi se pretvoriti u kašnjenje od dobavljača razine 3 do dobavljača razine 2, i to bi onda moglo dovesti do kašnjenja u isporuci proizvoda Pentagonu. Ipak, kašnjenja trenutno ne izgledaju previše ozbiljno, kaže Byron Callan iz Capital Alpha Partnersa, dodajući „Možda će se takva kašnjenja isporuke pojaviti u travnju, svibnju, lipnju, srpnju. To je zamislivo“. Nadalje, Callan kaže: „Ali mislim da tu govorimo o malim promjenama, koje nisu u rangu onih kakve vidite u zrakoplovnim kompanijama, a onda i u čitavom komercijalnom zrakoplovstvu“. Ostali čimbenici također mogu dovesti do potencijalnih kašnjenja u prodaji oružja u inozemstvu. U četvrtak je američko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da će, zahvaljujući radu na daljinu njihovog osoblja tijekom dogledne budućnosti, „Direkcija za nadzor trgovine u obrani“ možda sporo reagirati na potrebe industrije u vezi s međunarodnim prropisima o prometu naoružanja. „Industriji se savjetuje da očekuje vremena obrade dulja od uobičajenih, zbog smanjenja raspoloživosti osoblja u više organizacija koje razmatraju podneske“, izjavilo je Ministarstvo u priopćenju.

Dugoročno, virus može također rezultirati i promjenom u načinu na koji Amerika definira opskrbne lance od važnosti za nacionalnu sigurnost. Rasser predviđa da će izbijanje koronavirusa rezultirati „temeljitom revizijom  promišljanja o tome koji su opskrbni lanci zapravo od životne važnosti za američku sigurnost“. Dosad se nije puno razmišljalo o sigurnosti lanaca opskrbe farmaceutskom ili medicinskom opremom, gdje je Kina glavni proizvođač potrebne opreme, rekao je Rasser. Kad izađemo iz ove pandemije, „prvi korak nakon što prođemo kroz ovu krizu bit će napor na razini čitave Vlade, zajedno s privatnom industrijom, da se zaista detaljno razmotri naše trenutne lance opskrbe i tada odredi koje od njih bi trebali smatrati kritičnima za američku nacionalna sigurnost u cjelini“. Scharre dodaje i „Da je prije dva mjeseca u Kongresu bio prijedlog zakona koji kaže kako trebamo osigurati da američke bolnice kupuju maske američke izrade, rekao bih da je to glupo. Sve ovo je uvelike proširilo opseg stvari za koje sada mislimo da su ključne za zdravlje i sigurnost naše nacije“.

 

*Gost autor je Aaron Mehta, stručni urednik magazina Defense News (https://www.defensenews.com/), koji je članak originalno naslovljen “How coronavirus could impact the defense supply chain” objavio 20. ožujka 2020. godine. Original ovog članka dostupan je na internetskoj adresi: https://www.defensenews.com/industry/2020/03/20/how-coronavirus-could-impact-the-defense-supply-chain/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.