Grčki F-16 iznad Sjeverne Makedonije

 

Grčka je u utorak ujutro provela prvi prelet svojih borbenih aviona iznad Sjeverne Makedonije, kao pripremu i test uoči početka nadzora zračnog prostora nad tom bivšom SFRJ-republikom. Nad Sjevernom Makedonijom preletjeli su avioni F-16 iz sastava 337. eskadrile 110. borbenog krila Taktičkih zračnih snaga Grčke, s bazom u Larisi. Svrha današnjeg leta bilo je lociranje potencijalnih rupa u radarskoj slici, te testiranje kompatibilnosti sustava zračnog motrenja. Ministarstvo obrane Sjeverne Makedonije potvrdilo je dva grčka preleta u makedonskom zračnom prostoru, s ciljem „testiranja radara i komunikacija“. O svemu je bio obaviješten i NATO, u koji se Sjeverna Makedonije nada ući do kraja ove godine.

Kako navode grčki mediji, današnji let grčkih aviona F-16 nad Sjevernom Makedonijom bio je isključivo probni let, te će prije nego što počne dogovoreni sustavni air-policing biti provedeno još nekoliko takvih letova tijekom narednih nekoliko mjeseci.

U svjetlu ograničenih sposobnosti Makedonskih zrakoplovnih snaga, koje nisu bitno popravili ni pojedini poduhvati održavanja postojećih letjelica, nije čudo da se Makedonija o nadzoru svog zračnog prostora krenula dogovarati sa susjedima iz NATO saveza. Sporazum o grčkoj provedbi nadzora zračnog prostora nad Sjevernom Makedonijom potpisali su ministri obrane dviju zemalja, a objavio je grčki premijer Alexis Tsipras prilikom svog posjeta Skopju 2. travnja ove godine. Na zajedničkoj konferenciji za medije s makedonskim kolegom Zoranom Zaevim, Tsipras je najavio da Sjeverna Makedonija neće plaćati za tu uslugu, jer je za Grčku „najbolja naknada – stabilnost susjedne zemlje i regije“. Sporazum koji su potpisali Radmila Šekerinska i Evangelos Apostolakis, ministri obrane Sjeverne Makedonije i Grčke, regulira suradnju u obuci, obrambenoj industriji, cyber-obrani, te suradnju među vojnim obavještajnim službama i u tzv. zrakoplovnoj politici. Upravo ovo posljednje je spominjani dogovor o air-policingu. „Nadzirat ćemo zračni prostor Sjeverne Makedonije, uključujući i civilno zrakoplovstvo, kako bi pomogli Sjevernoj Makedoniji u sigurnosti letova u njenom zračnom prostoru“, najavio je tada grčki premijer Tsipras. Tako je Grčka dobila i nadzor zračnog prostora u 3. europskoj državi – budući da to do sada već radi u Albaniji i Crnoj Gori.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.