Bugarska bira između F-16, Gripena i Eurofightera

 

U utorak, 14. ožujka, u glavnom gradu Bugarske Sofiji s radom je počela radna skupina na čelu sa zapovjednikom Ratnog zrakoplovstva general bojnikom Cankom Stojkovim – glavni joj je zadatak analiza i procjena ponuda za nabavu novih letjelica za Ratno zrakoplovstvo. Ponude su otvorene u Ministarstvu obrane Bugarske samo dan ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, kada je međuresorna radna skupina, imenovana po nalogu premijera, ujedno i predsjedatelja, konstatirala da su valjane sve 3 prispjele ponude – Portugala s logističkim paketom SAD-a, Švedske i Italije. Poziv za dostavljanje ponude (Request for Proposal – RFP) za nabavu novog tipa borbenog zrakoplova poslan je na adrese Italije, Švedske, Portugala i SAD-a u prosincu 2016. godine.

Iako bugarsko Ministarstvo obrane ne navodi nikakve detalje o prispjelim ponudama, među specijaliziranim medijima kolaju pretpostavke kako Portugal uz logističku podršku SAD-a nudi polovne zrakoplove F-16A/B (dorađene na razinu MLU Block 15), Švedska – nove JAS-39 Gripen C/D, a Italija – također polovni Eurofighter Typhoon, tranša 1. Zajednička portugalsko-američka ponuda odnosi se, po svemu sudeći, na portugalske zrakoplove i američku logističku podršku te nabavu naoružanja putem programa Foreign Military Sales, dakle prilično slično paketima o kojima se diskutiralo godinama, a čiju je varijantu nedavno dobila i Rumunjska. Što se pak švedske, odnosno SAAB-ove ponude tiče, ona je posebno zanimljiva jer bi ugovorom s Bugarskom o nabavi zrakoplova Gripen C/D njihov proizvođač SAAB ponovno pokrenuo proizvodnju okončanu početkom 2015. godine (praćenu zaokretom na najnoviju E varijantu). Pristigle ponude bi trebale biti evaluirane do kraja mjeseca, nakon čega bi trebali započeti razgovori s odabranim ponuđačem o pripremi ugovora. Dio novca za nove zrakoplove već je rezerviran u proračunu za ovu godinu. Bugarskoj je već ranije Israel Aerospace Industries nudio dio svojih viškova F-16C/D Block 30, no ta ponuda nije prošla jer službena Sofija želi NATO ili EU sustav.

Aktualno izdanje projekta zamjene postojećih MiG-29 zrakoplova iz sastava Ratnog zrakoplovstva Bugarske započelo je prije skoro godinu dana. Bugarska je Vlada 1. travnja 2016. odobrila plan vrijedan 2,4 milijardi leva (oko 1,4 milijardi USD ili oko 1,2 milijardi eura) za modernizaciju postojeće i nabavu nove opreme i naoružanja. Prva faza provedbe ovog projekta je sklapanje međudržavnog ugovora o kupovini 8 borbenih zrakoplova u razdoblju od 2018. do 2020. godine, za što Bugari namjeravaju izdvojiti oko 1,5 milijardu leva ili oko 820 milijuna USD (uključujući i logistiku i naoružanje). Osim nabave novih zrakoplova, ovaj više milijardi vrijedan projekt uključuje produžavanje radnog vijeka za najmanje 10 postojećih MiG-ova 29 iz sastava bugarskog Ratnog zrakoplovstva, kao i nabavu višenamjenskih patrolnih brodova. Tvrtka Aviostart iz Sofije, zastupnik za OEM, RSK MiG, dobila je posao nabave 4 nova i 6 polovnih motora tipa Klimov RD-33 serije 2 za 10 od ukupno 15 postojećih zrakoplova MiG-29 iz sastava bugarskog Ratnog zrakoplovstva. Ukupna vrijednost ovoga posla je 21 milijun eura, a prva dva motora trebala bi biti isporučena u travnju ove godine. Ovo je nastavak sage koja se dodatno zakomplicirala 9. rujna 2015. godine, istekom dugoročnog ugovora o održavanju tih zrakoplova od strane proizvođača, nakon čega je Bugarska svoje MiG-29 krenula remontirati u Poljskoj – što je krajem listopada 2015. dalo razloga RSK MiG (Российская самолетостроительная корпорация “МиГ”) za objavu kako s tim zrakoplovima više neće imati posla – što je onda tijekom prošle godine potaklo iznova pokušaje pribavljanja borbenih zrakoplova zapadnog podrijetla.

Bude li novaca, Bugarska bi uz već spomenutih 8 zrakoplova, u razdoblju između 2022. i 2023. mogla pokrenuti nabavu još 8 zrakoplova, no za to još uvijek nisu odobrena sredstva.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.