Velika kupoprodaja u norveškoj i finskoj vojnoj industriji

 

Iako nije često da se na portalu Obris.org bavimo korporativnim preslagivanjima u međunarodnoj vojnoj industriji, jučer je u javnost dospjela vijest koju je s hrvatske perspektive teško previdjeti. Naime, norveška kompanija “Kongsberg Gruppen” (“Kongsberg Defence & Aerospace AS” – ili kraće KDA) odlučila je kupiti 49,9 posto finskog državnog poduzeća “Patria Oy”, čime će na sjeveru Europe nastati vojno-industrijski konglomerat po prihodima odmah iz švedske kompanije SAAB Corp. i njihovih 3 milijarde USD prodaje u 2015. godini. Ovaj je posao od posebnog značenja za holding “Đuro Đaković” iz Slavonskoga Broda – koje već godinama surađuje s finskom Patriom na proizvodnji oklopnih vozila za OS RH, kao i s norveškim Kongsbergom – proizvođačem oružnih stanica 12,7 mm Protector, za koje se RH već odlučila, ali i ponuđačem novih oružnih stanica od 30mm (Protector MCT-30) – što je kupnja koju MORH tek planira ozbiljno promišljati.

Finska je Vlada ukupnu vrijednost ove transakcije procijenila na oko 272 milijuna eura (305,6 milijuna USD), i ona će ovom prodajom ipak zadržati kontrolni udio od 50,1 posto kompanije Patria. Pri tome se očekuje da će po pribavljanju potrebnih dozvola nadležnih regulatornih tijela KDA ovaj posao dovršiti do kraja drugog kvartala tekuće, 2016. godine. Riječ je o kupovini dionica finskog koncerna, koja će biti riješena u gotovini i pokrivena financijskim instrumentom norveške banke DNB iz Osla. Napomenimo još i da će ovo novo industrijsko partnerstvo, sklopljeno time da je KDA kupio manjinski udio u finskome koncernu Patria, zapravo imati ukupno tri sastavna dijela. Naime, njime će biti obuhvaćeno i poduzeće “Nammo AS” – proizvođač streljiva i raketnih motora sa sjedištem u Norveškoj, koji je dosad bio u zajedničkome vlasništvu finskoga koncerna Patria i države Norveške (svatko po 50 posto udjela).

Kako se moglo čuti od Waltera Qvama, generalnog direktora norveškog koncerna KDA, industrijsko partnerstvo KDA-Patria-Nammo bi trebalo biti ozbiljan opskrbljivač finskog i norveškog tržišta vojnih roba:

Walter Qvam, generalni direktor norveškog koncerna Kongsberg Defence & Aerospace

Formiranjem ovog industrijskog partnerstva, sastavljenog od poduzeća Kongsberg, Patria i Nammo, mi poduzimamo jedan proaktivni korak, ne bi li njime predusreli već tekući postupak konsolidacije u obrambenoj industriji. Ova transakcija predstavlja bitno jačanje naše nordijske i međunarodne pozicije. Ona jača profitabilnost i razvojne mogućnosti, te predstavlja važan korak u strategiji našeg obrambenog poslovanja“.

Slično se moglo jučer čuti i od finskog premijera Juhe Sipiläa, koji je ovaj posao ocijenio dobrim korakom u daljnjem razvoju ovog dijela finske privrede. Pri tome je posebno naglasio: “Vrlo smo zadovoljni posvećenošću Kongsberga poduzeću Patria… [Kongsberg] je financijski jaka i na burzi izlistana tvrtka, koja je u polovičnom vlasništvu države Norveške“. Ovaj posao, osim što dodatno povezuje obrambenu industriju u nordijskoj regiji, za Finsku je i od praktične važnosti – njime se zadržava kontrolni udio države, ali se ujedno doprinosi i provođenju šireg plana prodaje dijela finske državne imovine, kojim se ukupno planira namaknuti oko 1,6 milijardi eura za pokrivanje troškova mjera stimuliranja nacionalne ekonomije u Finskoj.

Spomenuta kupovina 49,9 posto udjela od norveškog KDA će  s finske strane biti ugovarana od Odjela za upravljanje vlasništvom (Ownership Steering Department – OSD), državnog tijela zaduženog za upravljanje investicijskim i strateškim udjelima države u poduzećima, ustrojenog pri Uredu premijera Finske. Treba napomenuti da je Finska već neko vrijeme tražila prikladnog međunarodnog obrambeno-industrijskog partnera za poduzeće Patria – sve tamo od prosinca 2014. godine, kad je europski “Airbus Group” prodao svoj udio od 26,8 posto dionica. Tada je kupovnim okupljanjem dionica poduzeća Patria država Finska ponovo stekla 100 posto udjela u tom koncernu.

U Hrvatskoj je finski koncern Patria prvenstveno poznat po svojim borbenim oklopnim vozilima 8*8 Patria AMV

Sa svojih 2.800 zaposlenih, Patria je u 2015. godini prijavila promet od oko 485 milijuna USD (oko 428,5 milijuna eura ili 3,8 milijardi NOK) i zaradu od oko 53,2 milijuna USD (oko 47 milijuna eura). Time je ona ujedno najveći proizvođač oružja i vojne opreme u Finskoj. Također, riječ je o jedinoj kompaniji u Finskoj koja ima sposobnost gradnje i sastavljanja vojnih zrakoplova, a budući se radi o poduzeću koje obavlja i velik dio poslova održavanja za Oružane snage Finske, nije čudo da ono ima i strateški značaj za tu državu.

Njen partner, norveški koncern KDA, je u 50-postotnom vlasništvu norveške države, dok još oko 25 posto udjela u njemu drže razni norveški fondovi i investitori. Poduzeće KDA je izlistano na burzi u Oslu, a posluje u četiri glavna područja: (1) obrambeni sustavi, (2) Protech sustavi (daljinski upravljane stanice obitelji Protector), (3) pomorstvo, te (4) nafta i plin. Matično poduzeće tvrtki KDA je “Kongsberg ASA”, koja ima oko 7.700 zaposlenih te je u 2015. godini prijavila prihode od oko 1,8 milijardi eura (17 milijardi NOK). Treći dio ovog budućeg sustava industrijskog partnerstva predstavlja poduzeće “Nammo AS”, koje ima oko 2.200 zaposlenih i u 2015. godini je prijavilo promet u vrijednosti 3,8 milijardi NOK (oko 428,5 milijuna eura) – otprilike kao i sam finski koncern “Patria Oy”.

Novonastalo partnerstvo KDA-Patria-Nammo trebalo bi biti jedan od vodećih proizvođača u vojnoj industriji nordijske regije, čije se ukupne prihode za 2015. procjenjuje na oko 1,42 milijarde eura (13,4 milijarde NOK).

Prema riječima Heikkija Allonena, predsjednika i generalnog direktora koncerna Patria, ulazak KDA kao bitnog manjinskog vlasnika tu otvara nova vrata i mogućnosti:

Heikki Allonen, predsjednik i generalni direktor finskog koncerna “Patria Oy”

Mi u koncernu Patria smo vrlo zadovoljni našim novim manjinskim suvlasnikom i strateškim partnerom. Ovo otvara nove mogućnosti za razvoj našeg djelovanja, i utječe i na naše buduće strateške odluke. Dodatno, ovaj će razvoj situacije ojačati i položaj koncerna Patria kao bitnog igrača u nordijskoj regiji, i vodeće obrambene kompanije u Finskoj. Patria će i u buduće biti ključan dio finske obrambene industrije, osiguravajući tu i sigurnost opskrbe za budućnost“.

Ovaj ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu bi trebao ojačati i djelovanja koncerna Patria na međunarodnim tržištima, posebno pri natjecanjima za dodatne poslove prodaje borbenih oklopnih vozila, ali i na području održavanja opreme, protuzračne obrane i proizvodnje komponenti za zrakoplovnu industriju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.