Kongsberg i Patria procjenjuju partnerstvo sa ZTC-om

 

U prostorima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je potpisan „Memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju između Republike Hrvatske i kompanija Kongsberg Defence & Aerospace i Kongsberg Aviation Maintenance Services iz Norveške, te Patria ISP iz Finske“. Memorandum su potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Međunarodnih partnerstva za potporu kompanije Patria Jukka Holkeri, direktor za industrijsku suradnju Kongsberg Defence & Aerospace Ove Sindre Lied i programski direktor za F-35 i fiksna krila Arno de Vries. Potpisivanju su također prisustvovali i predstavnici drugih tijela, koja su svojim djelokrugom rada povezana s ovom suradnjom, a među ostalima i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, ravnatelj CERP-a Milan Plećaš, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak, predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Grebenar, te član Uprave ZTC-a Zdravko Klanac.

Ovim Memorandumom utvrđuje se moguća uspostava strateške suradnje koja je usmjerena na potrebe Republike Hrvatske za vojne i civilne zrakoplovne platforme te eventualnu buduću suradnju u stvaranju regionalnog centra za nove tehnologije, priopćilo je danas Ministarstvo gospodarstva, koje očekuje da bi temeljem toga Zrakoplovno-tehnički centar mogao, na čistom hrvatskom, postati „novi logistički regionalni hub“.

Izuzetno mi je drago da smo od našeg zadnjeg posjeta Patriji u Finskoj i Kongsbergu u Norveškoj napravili sve ono što smo i dogovorili kako bismo stvorili pretpostavke za pokretanje nove strateške suradnje u obrambenoj industriji Republike Hrvatske“, izjavio je tom prilikom ministar Horvat, osvrnuvši se na strateško partnerstvo koje će eventualno biti ostvareno sa Zrakoplovno-tehnološkim centrom (ZTC) u Velikoj Gorici. Ministar Horvat je na poziv predstavnika grupe Kongsberg od 27. do 29. kolovoza 2019. godine boravio u radnom posjetu Finskoj i Norveškoj, gdje je obišao pogone Patria Aviation Oy, AIM Norway AS, te Kongsberg Gruppen ASA. Tom je prilikom Ministarstvo gospodarstva kratko priopćilo da će Horvat u Finskoj i Norveškoj razgovarati i o načinima ispunjenja obaveza iz offset ugovora, o budućoj suradnji, te o prisustvu Patrie i Kongsberga na hrvatskom tržištu, što bi uključivalo neki oblik strateškog partnerstva, prijenosa znanja i tehnologija,

Danas je pak Horvat izrazio nadu da će se uskoro i ostvariti dosadašnje najave potencijalnog strateškog partnerstva: „Vjerujem kako ćemo, nakon rješavanja potrebne dokumentacije, početkom iduće godine krenuti s transformacijom ZTC-a u novi logistički hub, koji će djelovati kao regionalni centar kakav u našem okruženju ne postoji. To znači da će se ZTC s novim tehnološkim rješenjima i novim servisima moći pojaviti i na tržištu, a ne djelovati samo i isključivo za potrebe obrambene industrije u Hrvatskoj“, rekao je ministar. Dodatno je naglasio kako je u planu i pokretanje suradnje s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u smislu educiranja studenata i stvaranja novih stručnih kadrova koji će moći tamo i raditi. Ovaj Memorandum o suglasnosti predstavlja prvi korak za eventualnu buduću suradnju između dviju strana, a u bliskoj budućnosti predviđeno je potpisivanje i strateškog sporazuma o gospodarskoj suradnji.

Predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Grebenar i predsjednik Uprave Patrie Jukka Holkeri u ožujku 2019. (Photo: MINGO)

Kako je portal Obris.org pisao još u veljači ove godine, ZTC ove godine obilježava 10. obljetnicu izdvajanja iz sastava Ministarstva obrane, što je nažalost postao još jedan primjer neuspješnog upravljanja državnom tvrtkom koja ovisi isključivo o državnim poslovima. Iako se još prošle godine naveliko najavljivalo da će s remontom Mi-171Sh ZTC steći nova iskustva i dobiti dodatne certifikate, dok će s kupovinom aviona F-16 Barak od Izraela postati „regionalni centar“ za njihovo održavanje, od svega toga nema ništa.

Prva javna naznaka mogućeg skandinavskog interesa za velikogorički zavod datira iz ožujka ove godine, kada je Ministarstvo gospodarstva kratko izvijestilo o sastanku ministra gospodarstva Darka Horvata s veleposlanikom Republike Finske u RH Ristom Piipponenom, direktorom za industrijsku suradnju norveške tvrtke Kongsberg Ove Sindre Liedom, predsjednikom uprave finske tvrtke Patria ISP Jukkom Holkeriem i dopredsjednikom Anttiem Huuskonenom, te direktorom MA-RA d.o.o. Ratkom Panjevićem. Tom je prilikom ministru Horvatu i njegovom pomoćniku Zvonimiru Novaku, kao i državnom tajniku u MORH-u Zdravko Jakopu, predstavljena struktura i proizvodna djelatnost tvrtke Patria, uz napomenu kako su ulaskom Kongsberga u poduzeće Patria norveška i finska Vlada ušle u zajedničko vlasništvo te se počele intenzivnije baviti letjelicama. Predstavnici Patrie naglasili su da su u Hrvatskoj pronašli tvrtku Zrakoplovno tehnički centar (ZTC) i u njoj „ugledali strateškog partnera“, te izrazili želju za suradnjom i zadržavanjem proizvodnje u ZTC-u, kojeg su i posjetili nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva. Nakon obilaska infrastrukture i prezentacije sposobnosti ZTC-a razgovaralo se o potencijalnoj poslovnoj suradnji, te je kao znak spremnosti potpisan Sporazum o razumijevanju. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera – postojećih Bell-ova (206 i OH-58D Kiowa Warrior), kao i Sikorsky Uh-60 Black Hawk u budućnosti.

No, vezano uz današnje potpisivanje Memoranduma, treba ipak imati na umu da je riječ tek o predradnji kojoj je cilj procjena vrijednosti eventualne dokapitalizacije i razrada modela potencijalne vlasničke transformacije ZTC-a, nakon čega tek kreću pregovori s hrvatskom stranom. Procjenjuje se da će ovi procesi trajati oko godinu dana, što je još jedna godina neizvjesnosti za velikogorički Zrakoplovni tehnički centar.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.