US Navy brodovi za brzi transport imaju problema

 

Posljednjih godina nije bilo teško zapaziti iznimno čest boravak niza brodova iz klase “brzih ekspedicijskih transportera” (EPF) Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država u dokovima remontnog brodogradilišta “Viktor Lenac” kod Rijeke. Prvo je tu krajem 2015. godine bio USNS Chocktaw County (T-EPF-2), da bi krajem prošle godine stigao i njegov parnjak USNS Trenton (T-EPF-5). Konačno, prije koji tjedan “Lenac” je ugostio i još jedno plovilo iz ove klase, USNS Carson City (T-EPF-7), čime su se krajem travnja ove godine u istom trenutku na prostorima ovog hrvatskog remontnog brodogradilišta nakratko nalazila ukupno tri broda US Navy. Neke dodatne detalje za ovu kompleksnu mornaričku priču prenosimo s američkog portala The Virginian-Pilot iz Norfolka…

 

Čitava klasa brodova iz sastava Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, dizajnirana za brzo prebacivanje ljudstva i opreme širom svijeta, ima velikih problema koji bi ih mogli onemogućiti u ostvarivanju te misije. To je zaključak novog izvješća Glavnog inspektora Ministarstva obrane SAD. Brzi ekspedicijski transportni brodovi katamaranskoga stila, prema izvješću, bili su predviđeni da nose 1,2 milijuna funti tereta na udaljenost od 1.200 nautičkih milja uz prosječnu brzinu od 35 čvorova, odnosno oko 40 milja na sat. Ipak, već početna testiranja pokazala su da brodovi mogu nositi taj teret na samo 769 nautičkih milja, uz prosječnu brzinu od 31 čvora.

USNS Spearhead kod Naval Station Mayport, 5. kolovoza 2013. – nedavno predvodio “Operation Continuing Promise 2017” u Latinskoj Americi.

Ovi aluminijski brodovi imaju veliki teretni prostor i letnu palubu za helikoptere i bespilotne letjelice. Oni su bili dizajnirani za odgovor na širok raspon vojnih misija, a mogli bi biti korišteni i pri evakuacijama te u pomoći nakon katastrofa. Od 2008. godine, Ratna mornarica je kupila 12 brzih ekspedicijskih transportnih plovila od poduzeća obrambene industrije Austal USA.  Do prošloga ljeta, Austal je isporučio 8 tako ugovorenih brodova. Preostala četiri broda se očekuju do kraja fiskalne 2019. godine. Do sada je Ratna mornarica SAD potrošila oko 2 milijarde USD na ovaj program, i kako navodi Izvještaj, možda će morati potrošiti i dodatnih sredstava, ne bi li riješila sve probleme koje je inspekcija pronašla kod već isporučenih brodova.

Prvi brod iz ove klase, USNS Spearhead, ima kao matičnu luku Združenu ekspedicijsku bazu Little Creek-Fort Story (Joint Expeditionary Base Little Creek-Fort Story) u mjestu Virginia Beach, i trenutno je raspoređen na izvršavanje humanitarnih misija dobre volje u Latinskoj Americi. Tim brodom upravlja 26 civilnih pomoraca koji su pod nadležnošću Military Sealift Command iz Norfolka. Ta plovila imaju sjedalice avionskoga tipa za ukupno do 312 osoba i smještajne kapacitete za dodatnih 104 osobe.

USNS Trenton isplovljava prema Creskim vratima, 26. travnja 2018. godine

Problemi s brzinom i akcijskim dometom nisu bili jedini problemi izneseni u izvješću Glavnog inspektora, objavljenom u srijedu (25. travnja ove godine). Ondje se navodi 28 nedostataka, od kojih bi svi – osim njih devet – mogli bitno utjecati na izvršavanje zacrtanih misija. Jedan od problema odnosi se na kontrole koje obuhvaćaju sigurnu razmjenu informacija. “Ranjivosti po pitanju kibernetičke sigurnosti mogu potencijalno dovesti do situacije u kojima hackeri onesposobljavaju ili preuzimaju kontrolu nad pojedinim sustavima, onemogućujući EPF plovilima izvršavanje njihovih misija“, kazuje Izvješće. Još jedan problem kojeg su inspektori pronašli na brodovima predstavlja činjenica da se oprema ne može prebacivati s njih na druga plovila kako se to očekivalo, posebice ne po nemirnijem moru. “Ova EPF plovila mogu izvoditi transfer vozila samo kada su valovi visine 0,3 metra ili manji, što su uvjeti koje se standardno sreće tek u zaštićenim lukama“, stoji u Izvješću.

Ratna mornarica SAD navodi u odgovoru na ovo izvješće da radi na ispravljanju ovih problema na brodovima koji su već isporučeni.

 

Ovaj tekst je autor Brock Vergakis objavio 28. travnja 2018. godine na američkom portalu The Virginian-Pilot (https://pilotonline.com/), pod originalnim naslovom „Navy ship designed for fast transport has speed, transportation problems, report says“. Članak je u izvorniku dostupan na internetskoj adresi: https://pilotonline.com/news/military/local/article_19b4bc94-4a25-11e8-95b7-1fd1f0576b39.html

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.