Završava “Adrion Livex 2012”

Danas je posljednji dan vježbe „ADRION LIVEX 2012“, koja se od 04. lipnja održava u slovenskoj luci Koper i tamošnjem akvatoriju. U vježbi sudjeluju brodovi zemalja Jadransko-jonske inicijative (Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija), i to: albanski patrolni brod P-132 Oriku s 24 člana posade, crnogorski pučinski remorker PR-41 Orada s 15 članova posade, grčka topovnjača P-268 Aittitos s 59 članova posade, hrvatska raketna topovnjača RTOP-041 Vukovar s 30 članova posade, talijanski patrolni brod P-409 Sirio sa 76 članova posade i s helikopterom Bell 212, i slovenski brzi patrolni brod P-21 Ankaran i višenamjenski P-11 Triglav. Domaćini podupiru vježbu preko Združenog operativnog centra, kao i s letjelicama Slovenske vojske Pilatus PC-9 i helikopterom Bell 206.

Brodovi u koparskoj luci čekaju početak vježbe

Vježbu organizira Zapovjedništvo snaga Slovenske vojske, a cilj joj je jačanje dosadašnje regionalne suradnje u provedbi pomorskih akcija kao što su traganje i spašavanje na moru, zaštita snaga, pomorsko presretanje, manevriranje i komunikacija, te uvježbavanje procedura u planiranju i provedbi multinacionalnih operacija jačanja sigurnosti na moru.

Slovenski Triglav i crnogorska Orada na zajedničkom vezu

Drugog dana vježbe brodovi-sudionici isplovili su iz luke, i provodili vježbe iz različitih područja: posada slovenskog broda Triglav vježbala je pomorsku navigaciju, posada talijanskog Siria postupke za zaštitu brodova u luci, a posada grčkog Aittitosa postupke u slučaju oštećenja brodova i postupke prilikom ukrcaja i pregleda plovila. Trećeg i četvrtog dana na otvorenome moru radile su se vježbe plovidbe u formaciji i manevriranja, postupci pomorskog kaznenog progona s naglaskom na operacijama za sprečavanje ilegalnih aktivnosti na moru (uključujući i operacije zaustavljanja, pretraživanja i zapljene broda) te operacije traganja i spašavanja na moru. Zadnji dan, petak, predviđen je za završnu vježbu u koparskoj luci, otvorenu uzvanicim i svima zainteresiranima.

Hrvatska je bila zemlja-domaćin vježbe „ADRION LIVEX“ davne 2008. godine, kada je u akvatoriju južno od Lastova i jugoistočno od Visa vježbalo čak 5 brodova Hrvatske Ratne mornarice (ŠB-72 Andrija Mohorovičić, RTOP-21 Šibenik, OB-03 Cavtat, DBM-81 Cetina i DJB-106), te po jedan brod iz sastava ratnih mornarica Albanije, Grčke, Italije i Slovenije. Na toj je vježbi Crna Gora sudjelovala samo u svojstvu promatrača.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.