“Vulkan 18/1” – priprema za Poljsku

 

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju od prošloga petka, 9. veljače, pa do sutra, 15. veljače, provodi se vježba s bojevim gađanjem „Vulkan 18/1“. Vježbu provode pripadnici 2. HRVCON-a u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti u Poljskoj, budući je ona sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta sukladno NATO kriterijima. Provedbom ove aktivnosti završava se obučni proces prije upućivanja idućeg kontingenta u NATO eFP u Republici Poljskoj. Glavninu 2. HRVCON-a čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), tim Vojne policije, nacionalni element potpore i stožerno osoblje, a kontingentom zapovijeda satnik Dario Bilješković (iz GOMBR).

Danas je provedena vježba bojevog gađanja bitnice SVLR Topničko-raketne bojne GOMBR-e, kojoj su prisustvovali zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV brigadni general Boris Šerić, zapovjednik GOMBR brigadni general Denis Tretinjak i načelnik Operativne uprave GS OS RH brigadni general Senad Fejzić. Direktor vježbe, pukovnik Željko Marinov, voditelj Odsjeka S-3 GOMBR, bio je zadovoljan danas prikazanim:

„Scenarij vježbe prilagođen je stvarnim uvjetima angažiranja postrojbe u području provedbe aktivnosti. U zahtjevnim zimskim meteo-klimatskim uvjetima, sudionici vježbe uspješno su primijenili sve sposobnosti koje su uvježbali tijekom opće i preduputne obuke. Ono što je bitno za napomenuti jest da su pripadnici 2. hrvatskog kontingenta pokazali izuzetan entuzijazam, znanje i profesionalnost, kako u pripremi, tako i u provedbi  svih aktivnosti i zadaća“.

Završno ocjenjivanje spremnosti postojbe provodi Ocjenjivački tim HKoV-a na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem, pripadnikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a. Tim za nadzor ocjenjivanja GS OS RH pratio je primjenu Standarda snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO FS), Metodologije i procedure ocjenjivanja borbene spremnost kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje u operacije potpore miru.

Inače, danas se na NATO sastanku u Bruxellesu ministar obrane RH Damir Krstičević sreo sa svojim poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom, kojem je ponovio da Ministarstvo obrane RH i OS RH namjeravaju i u narednom razdoblju sudjelovati u NATO eFP u Poljskoj. To je, smatra Krstičević, „od posebnog značaja upravo za obuku Hrvatske vojske“. Dvojica ministara istaknula su mogućnosti daljnjeg proširenja suradnje na području zajedničkog uvježbavanja oružanih snaga, kako između dviju država, tako i u sklopu širih multinacionalnih formata. Osim s hrvatskim ministrom obrane, Blaszczak će u Bruxellesu održati bilateralne sastanke sa ministrima obrane svih država koje sudjeluju u NATO eFP u Poljskoj (osim Hrvatske, tu su još i Velika Britanija, Njemačka, Rumunjska te SAD kao vodeća nacija). O temama razgovora, kao i o postignutim dogovorima, poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak večeras će izvijestiti novinare i bruxelleske dopisnike.

U Poljskoj, daleko i od Slunja i od Bruxellesa, 1. HRVCON vježba punom snagom. Nakon sudjelovanja u vježbi „Łasica 18“, koja je uz terensku vježbu uključivala i računalne simulacije, 1. HRVCON od početka ovoga tjedna provodi obuku i pripreme za vježbu „Puma-I-18“. U ponedjeljak, 12. veljače, održana je svečana ceremonija otvorenja vježbe „Puma“, čija će se glavnina aktivnosti odvijati sljedećeg tjedna, od 19. do 23. veljače. Vježba ima dva dijela, koja se protežu tijekom ovoga i sljedećeg tjedna, a provodi se na vojnom poligonu u Orzyszu.

Hrvatski vojnici promiču kulturnu baštinu RH

Istovremeno dok je trajala svečana ceremonija za „Pumu“, u Klubu 15. mehanizirane brigade poljskih Oružanih snaga u mjestu Gizycko u Warminsko-Mazurskom vojvodstvu otvorena je izložba o hrvatskoj kulturnoj baštini na listi UNESCO-a. Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo RH u Poljskoj, uz pomoć pripadnika 1. HRVCON-a eFP BG u Poljskoj, a otvorenju su uz veleposlanicu Andreju Bekić prisustvovali i zapovjednik 15. mehanizirane brigade  general Jarosław Gromadziński te hrvatski vojnik izaslanik u Poljskoj, brigadir Jugoslav Jozić. Na svečanom otvorenju sudjelovali su i zapovjednici  hrvatskog, američkog, britanskog i rumunjskog kontingenta NATO borbene skupine, kao i predstavnici regionalnih vlasti te lokalne zajednice zemlje-domaćina. Hrvatska veleposlanica Andrea Bekić zahvalila je predstavnicima lokalnih vlasti u Poljskoj na dobrom prijemu pripadnika OS RH, a posebno je istaknula da hrvatski vojnici iz NATO borbene skupine uspješno promoviraju svoju zemlju ne samo kao pouzdanog saveznika već i kao miroljubivu zemlju s bogatom kulturnom tradicijom.

Satnik Slaven Horvat pred poljskim novinarkama

Da Hrvatska Poljacima nije nepoznata, uvjerili su se i pripadnici 1. HRVCON-a tijekom svog dosadašnjeg 4-mjesečnog boravka u Poljskoj. „Mnogi Poljaci s kojima smo radili bili su već u Hrvatskoj, uglavnom u obalnim mjestima. Pokazujemo im filmove, fotografije. Jako su zainteresirani i žele posjetiti ova mjesta, osobito obalu“, izjavio je na otvorenju satnik Slaven Horvat. „Svaka od zemalja – članica borbeneskupine, čiji se pripadnici nalaze ovdje, želi privući lokalne ljude na svoj način. Ovo je element misije koju provodimo izvan zemlje. Ovom izložbom želimo pokazati dio Hrvatske stanovništvu, ali i ostalim sudionicima misije u Poljskoj“, rekao je dr. Jugoslav Jozić, vojni izaslanik RH u Poljskoj. Izložba je otvorena za vojne i civilne posjetitelje i, posebno, za obrazovne ustanove u regiji, što su danas iskoristili gizycki srednjoškolski.

 

*Photo: MORH /M.Čobanović, Twitter/Ministerstwo Obrony Narodowej, Facebook/Veleposlanstvo RH u Poljskoj, Facebook/15 Giżycka Brygada Zmechanizowana, U.S. Army/Capt. Gary Loten-Beckford/ 22nd Mobile Public Affairs Detachment

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.