Pripreme za studij domovinske sigurnosti i sveučilište obrane

 

Danas su u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu rektor Damir Boras i ministar obrane Damir Krstičević potpisali Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe OS RH i sustava domovinske sigurnosti. Tim su dokumentom udareni temelji za već spomenute specijalističke studije, što predstavlja, kaže MORH u priopćenju, “nastavak izvrsne višegodišnje suradnje Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ i Sveučilišta u Zagrebu u provedbi vojnih studijskih programa za potrebe Hrvatske vojske“.

Damir Krstičević u ime Vlade RH i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisali su Sporazum o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija (Photo: MORH/T.Brandt)

U potpori daljnjeg razvoja sustava vojnog obrazovanja, ova Vlada donijela je u rujnu 2017. Odluku o pokretanju postupaka za ustrojavanje diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, te poslijediplomskih studija za potrebe Hrvatske vojske“, rekao je ministar Krstičević, dodavši kako je istom odlukom predviđeno i pokretanje poslijediplomskih studija, koje se ostvaruje potpisom ovog Sporazuma o ustrojavanju poslijediplomskih specijalističkih studija za potrebe OS RH i sustava domovinske sigurnosti. „Jedan od strateških ciljeva ove Vlade je uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti, a poslijediplomski specijalistički studij domovinske sigurnosti izravan je doprinos tome. Ovaj studij osigurat će interdisciplinarni model obrazovanja i istraživanja te pružiti stjecanje novih nedostajućih kompetencija u sustavu domovinske sigurnosti. Također, predmetni studij bit će temelj za standardizaciju procesa u sustavu i nadogradnju stečenih kompetencija kroz vježbe i praksu“, izjavio je Krstičević, uz napomenu da je cilj studija stvoriti pretpostavke za proaktivni pristup sigurnosti, učinkovitiji rad i daljnji razvoj sustava domovinske sigurnosti.

Današnje potpisivanje sporazuma trebalo bi predstavljati i sljedeći korak u transformaciji HVU u Sveučilište za obranu i sigurnost “Dr. Franjo Tuđman”. Krstičević je najavio kako se na budućem Sveučilištu obrane i sigurnosti planira osposobljavati časnike OS RH, kao i druge stručnjake u državnim tijelima čija je djelatnost povezana s obranom i nacionalnom sigurnošću. Pored temeljnog vojnog osposobljavanja za časnike na preddiplomskoj i diplomskoj razini, buduće Sveučilište trebalo bi razvijati i znanstveno-istraživačku djelatnost, te studijske programe poslijediplomske razine dijelom na bazi postojećih vojnih programa, a dijelom razvojem novih programa s naglaskom na programe u potpori sustava domovinske sigurnosti. Zadovoljan suradnjom s Ministarstvom obrane, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras obećao je da će Sveučilište dati punu potporu transformaciji HVU-a u Sveučilište za obranu i sigurnost.

Ova godina je jubilarna za suradnju zagrebačkog Sveučilišta i Ministarstva obrane iz dva razloga – 2019. se po prvi puta završava petogodišnji ciklus školovanja kadeta smjera Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te je po prvi puta Rektorova nagrada dodijeljena i kadetima HVU. Naime, početkom srpnja ove godine kadet desetnik Aron Adam Čanić i kadet desetnik Matija Kos za rad pod naslovom “Optimizacija organizacijskih i administrativnih procesa na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Dr. Franjo Tuđman’”.

S druge strane, najava uspostave Sveučilišta za obranu i sigurnost pomalo je preuranjena uzme li se u obzir da nije do kraja završena transformacija HVU u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Također, upitna je i namjera razvijanja “znanstveno-istraživačke djelatnosti”. Dok se posljednje vrijeme vidi pojačan odljev kadrova s najvišim razinama obrazovanja iz redova obrambenog sustava RH, najplastičniji primjer odnosa obrambenog sustava prema znanosti ipak je praktično gašenje prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa “Strategos”. S namjerom da se zaista bavi znanošću a ne politikom, “Strategos” je doživio tek 4 broja, a nakon toga je šaptom nestao. Oni koji bolje poznaju situaciju, kažu da se ugasio i zbog pritisaka da se u njemu počnu objavljivati radovi manje znanstvene, a više dnevno-popularne kvalitete. Jednako tako je netragom nestao i prije koju godinu najavljen “Leksikon vojno-obrambenog i sigurnosno-obavještajnog nazivlja”, kojeg još spasiti možda može tek činjenica kako je u njegovoj izradi partnerski krenuo sudjelovati Leksikografski zavod Miroslav Krleža iz Zagreba.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.