Tomislav Ivić – čuvar MORH-a do izbora

Kako se danas u kasnim popodnevnim satima saznalo od glasnogovornika Vlade Marka Milića, premijer Andrej Plenković je u danas, u četvrtak 14. svibnja, potpisao odluku kojom je Tomislava Ivića odredio za državnog tajnika koji upravlja Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. Do te je odluke došlo punih tjedan dana nakon što je Krstičević prošli tjedan na Zemuniku podnio svoju ostavku, koju je onda Plenković prošloga petka i prihvatio. To je kratkim večernjim priopćenjem potvrdilo i Ministarstvo obrane: “Predsjednik Vlade Andrej Plenković je temeljem Zakona o Vladi Republike Hrvatske donio odluku o razrješenju dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića na osobni zahtjev te je temeljem Zakona o sustavu državne uprave predsjednik Vlade 14. svibnja 2020. godine donio odluku o određivanju državnog tajnika Tomislava Ivića da upravlja Ministarstvom obrane do stupanja na dužnost novog ministra obrane“.

Time je konačno riješena situacija u kojoj je ministar obrane ostavku javno podnio, premijer ju jednako tako javno prošlog tjedna i prihvatio – da bi se onda danima viđalo takvog ministra u ostavci kako pod normalno obavlja službene obveze čelnog čovjeka obrambenog resora Republike Hrvatske. Na kraju je samo glasnogovornik Vlade Marko Milić jučer medijima potvrdio kako je premijer Andrej Plenković tog dana (u srijedu, 13. svibnja) potpisao odluku o razrješenju potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. Ova je odluka na snagu stupila danas, u četvrtak 14. svibnja 2020. godine, prema proceduri reguliranoj u članku 7. Zakona o Vladi RH (NN NN 150/11, 119/14, 93/16, 116/18) koji glasi:

(1) Ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade.
(2) Ako predsjednik Vlade prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju toga člana Vlade donosi predsjednik Vlade i o tome izvješćuje Hrvatski sabor.
(3) Predsjednik Vlade će novog člana Vlade predstaviti na prvoj idućoj sjednici Hrvatskoga sabora i zatražiti glasovanje o povjerenju tom članu“.

Time je jasno kako se sve moglo odigrati i bitno brže, budući da su kod ostavke pojedinih članova Vlade sve ovlasti u rukama premijera, koji samo treba svoje postupanje dati na znanje Hrvatskome saboru. No, Milić je objasnio da je na djelu bio dogovor s premijerom Plenkovićem, koji je Krstičeviću dopustio organiziranje komemoracije za natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luku Jagatića, poginule pilote HRZ-a, te prisustvo na sprovodima Novkovića u Zadru, i Jagatića u Rakovcu kod Vrbovca, kao i jučerašnje pozdravljanje s kolegama na sjednici užeg kabineta Vlade u zagrebačkom NSK. Uz predizborni kontekst, ovakvo otezanje ima veze i sa činjenicom da se ovdje neće više ni ići na puno imenovanje novog ministra obrane. O tome se još u petak 8. svibnja izjasnio premijer Plenković, objavom kako će samo jednog od državnih tajnika ovlastiti za vođenje Ministarstva obrane u predizbornim danima koji slijede. Time se svjetlo pozornice fokusiralo na dvojicu državnih tajnika u MORH-u, Tomislava Ivića i Zdravka Jakopa.

Zdravko Jakop, DVO na privremenom civilnom radu (Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL/EU2020)

Pa i prije današnjeg sudjelovanja Tomislava Ivića na sjednici Vlade u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, bilo je prilično jasno kako se svo ovo spominjanje prvenstveno njega tiče. Naime, njegov kolega – državni tajnik Zdravko Jakop – i inače predstavlja ponešto problematično kadrovsko rješenje za popunu dužnosničkih mjesta u samome vrhu obrambenog sustava Republike Hrvatske. Naime, uz sve svoje kvalitete on je djelatna vojna osoba, tek privremeno “upućena na rad u drugo javnopravno tijelo“, prema članku 63. Zakona o službi u OS RH. Takva situacija otvara već i načelni problem oko primjene koncepta  civilnog nadzora nad oružanim snagama – gdje vojnik, pa makar i privremeno u civilu, teško može istinski civilno djelovati pri čelu vojnog ministarstva. Uz to, lako bi se ovdje postavilo i pitanje opće kompatibilnosti ikoje djelatne vojne osobe s pozicijom državnih tajnika, koja je upravne ali i političke prirode – iako se možda i može obrazlagati kako to ne potpada direktno pod zabranu iz Zakona o službi u OS RH (koji u svom članku 15. stavku 4 izrijekom djelatnoj vojsci brani samo “članstvo u političkim strankama, te kandidiranje u predstavnička tijela građana, predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Hrvatski sabor“). No, sve je to izbjegnuto određivanjem na mjesto “državnog tajnika koji upravlja Ministarstvom obrane Republike Hrvatske” Tomislava Ivića, civila i iskusnog HDZ političara koji u svojoj biografiji već ima i rad na poziciji ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (u Vladi premijerke Jadranke Kosor), zamjenika ministra obrane (u doba ministra obrane Josipa Buljevića i premijera Tihomira Oreškovića), državnog tajnika (prvo u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a posljednjih godina opet u MORH-u, uz bok ministra Damira Krstičevića), te čelno mjesto saborskog Odbora za obranu.

Kako je danas javnosti kazao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon kasnog popodnevnog sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima, dogovoreno je da će se Hrvatski sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja – o čemu je obaviješten i predsjednik Republike Zoran Milanović, čija je ovlast da onda i raspiše parlamentarne izbore za jednu od četiri raspoložive nedjelje (21. ili 28. lipnja, odnosno 5. ili 12. srpnja). Dakle, time je obnašanje dužnosti za Tomislava Ivića vjerojatno ograničeno na idućih nekoliko mjeseci, dok se raspišu i provedu izbori, te onda tehnička Vlada ne dočeka novog mandatara s njegovim novim kadrovima i za obrambeni resor.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.