Vrijeme ide, natječaji stoje, nema problema

 

Na zatvorenom dijelu današnje, 227. po redu sjednice Vlade Republike Hrvatske donesene su i dvije kadrovske odluke vezane uz područje obrane. Konkretno, u priopćenju se navodi:

Državnoj službenici Dunji Bujan dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane, s danom 20. svibnja 2020. godine, jer joj dosadašnje ovlaštenje istječe i to do provedbe javnoga natječaja za imenovanje ravnatelja spomenute Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Državni službenik Anto Zelić ovlašten je, s danom 30. travnja 2020. godine, za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja spomenute Uprave, a najduže do šest mjeseci“.

Riječ je o privremenoj mjeri kojom Vlada RH nastavlja sanirati kaos uzrokovan krajem kolovoza prošle godine, kada se iznebuha opet (po drugi put, istovjetno) krenulo dotadašnje pomoćnike ministara zamjenjivati funkcijom “ravnatelja” – navodeći da će se takve kadrove birati natječajem, pa bi oni kao profesionalci bili otporni na političke promjene. Nažalost, kao i prošloga puta (u srpnju 2007. godine), ova se planirana mjera frontalno sudarila s hrvatskom realnošću već i same prirode (a kamoli i provedbe) javnih natječaja, te je završila itekako protumačena u dnevnom i predizbornom kontekstu. No, sad je dodatan faktor u čitavoj priči i da spomenuti javni natječaji masivno kasne, te je ukupno pitanje hoće li uopće i biti provedeni prije predstojećih parlamentarnih izbora. Dakle, nema druge nego sanirati tako nastalu kadrovsku “situaciju”.

Nakon što je ista ta Vlada RH već na svojoj 190. sjednici, 14. studenog 2019. privremeno ovlastila državnu službenicu Dunju Bujan “za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane” – i to “do provedbe javnoga natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci, s danom 20. studenoga 2019. godine” – sada se stiglo u nezgodnu situaciju. Naime, šest mjeseci skoro da je prošlo, a natječaju ni traga. Potpuno je ista situacija i s “državnim službenikom Antom Zelićem“, koji već mjesecima obnaša ovlaštenje “za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu obrane“. Dakle, nema druge nego obnoviti ovlaštenje, i to opet “do provedbe javnoga natječaja za imenovanje ravnatelja spomenute Uprave, a najduže do šest mjeseci“, ili barem do parlamentarnih izbora. Pa, što od toga prije dođe…

Čitava stvar još bi bila donekle razumljiva da i kod nas, kao u Sjedinjenim Američkim Državama, postoji obveza pribavljanja šire parlamentarne potvrde visokih državnih dužnosnika, koju onda aktualna administracija predsjednika Donalda Trumpa izbjegava širokim korištenjem “privremenih obnašatelja dužnosti”. No takva obveza u Republici Hrvatskoj ne postoji. Time je, uz potpuno nejasan razlog zašto je Vlada RH prošloga ljeta ponovo krenula u sporno uvođenje “ravnatelja”, još i manje jasno zašto u proteklih gotovo godinu dana ipak nisu provedni svi ti sporni javni natječaji – umjesto da se ozbiljne komade državne uprave ostavi ovako visiti “ni-na-zemlji-ni-u-zraku”, operativno vođene tek privremenim ovlaštenicima za obnašanje bitnih državnih dužnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.