VP Karlovac – priprema za NRI

 

U Remontnom zavodu „Jedinstvo“ u Zagrebu, u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine, pripadnicima 2. satnije Vojne policije Karlovac pod vodstvom bojnika Mije Halara, zapovjednika 2. satnije VP Karlovac, svečano je iz ruku Zapovjedništva za potporu OS RH predano 5 prilagođenih američkih vojnih vozila M-ATV (MRAP – All Terrain Vehicle).

Pripadnici 2. satnije VP Karlovac koristit će navedena motorna vozila  prilikom obučnih aktivnosti postrojbe. Ovo je bitno s obzirom na činjenicu kako je ista ta satnija deklarirana po ciljevima sposobnosti „L 1501-kopnene“, a njen 1. vod je nominiran i u NATO Inicijativu spremnosti (NATO Readiness Initiative – NRI). Već smo na portalu Obris.org pisali o tom konceptu usvojenom u Bruxellesu 7. i 8. lipnja 2018. godine, kojim se pokušava ojačati spremnost NATO saveza za brza djelovanja. Spomenuta  motorna vozila, čiju pojedinu posadu sačinjava 5 osoba (od toga 4 vojna policajca), uvelike će pomoći pripadnicima Vojne policije pri kvalitetnoj pripremi i provedbi obučnih događaja, ali i terenskih aktivnosti na kojima njihova satnija sudjeluje.

Radi se o motornim vozilima koje proizvodi američko poduzeće Oshkosh, ukupne duljine 6,27 m, širine 2,49 m, visine od 2,7 metara i težine 12,5 tona. Njih je Republika Hrvatska sredinom 2014. godine dobila ukupno 162 komada, u okviru šire donacije SAD-a. Isporuka ukupno 212 doniranih MRAP vozila (Mine-Resistant Ambush Protected) obavljena je u okviru sustava EDA (Excess Defense Articles), a dovršena je do kraja srpnja 2014. godine. Dok su tako pribavljena vozila u ožujku 2015. bila predstavljena hrvatskoj javnosti, kako vidimo, njihovo uvođenje u službu OS RH još itekako traje.

Vozila M-ATV, čijim su pribavljanjem OS RH nastojale riješiti barem dio ozbiljnih problema oko nedostatne mobilnosti postrojbi, zapravo su iznenađujuće velika – to su laki kamioni opremljeni terenskim podvozjem, kompozitnim oklopom i naoružanjem na krovu. Treba posebno napomenuti kako je taj njihov oklop na dnu vozila postavljen u „V“ oblik, što je ovim vozilima i dalo oznaku “Mine-Resistant”, odnosno poboljšanje zaštite od minsko-eksplozivnih sredstava. Riječ je o uratku izraelskog poduzeća „Plasan Sasa Ltd.“ u vlasništva kibuca Sasa s krajnjeg sjevera Izraela (smještenog na samo 3,5 kilometara od granice s Libanonom). Njihova je proizvodnja bazirana u Izraelu, SAD-u i u Francuskoj, a uz niz dijelova za američka osobna vozila, na glasu su i temeljem svoje proizvodnje zaštitnih sustava te čitavih segmenata za niz američkih vojnih vozila – jedna od kojih su i Oshkosh M-ATV.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.