MORH kupuje zaštitu za “MRAP i M-ATV”

 

Iako petak baš i nije dan za sjednice Vlade, Plenkovićeva je družina zbog premijerovog puta u SAD tek danas poslijepodne održala svoje 57. sijelo. Najprije su izviješćeni kako je premijeru bilo u New Yorku, a potom su se prihvatili uobičajenog posla dizanja i spuštanja ruku. Među ostalim, digli su ruku i za prijedlog da Ministarstvo obrane preuzme obvezu „na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2018. godini, za nabavu zaštitnih mreža za vozila MRAP i M-ATV“. Financ-ministar Zdravko Marić ukratko je sažeo sve ono što piše i u popratnom Vladinom dokumentu:

„Vlada SAD je putem svog Ministarstva obrane dostavila Ministarstvu obrane RH Pismo ponude i prihvaćanja kojim se uređuju međusobni odnosi vezano uz nabavu predmetnih zaštitnih mreža. U skladu s odredbama pisma definirano je plaćanje predujmom cjelokupnog iznosa od 7.988.421,64 kn u 2017. – to su sredstva koja su osigurana u državnom proračunu, dok bi isporuka mreža uslijedila u 2018. godini, kada će trebati platiti PDV na zaprimljene mreže u iznosu od 1.997.105,41 kn. Za ta preostala sredstva Ministarstvo obrane traži suglasnost Vlade RH za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2018. u ukupnom iznosu od spomenutih 1.997.105,41 kn za nabavu zaštitnih mreža za vozila MRAP i M-ATV. Člankom 44. stavkom 2 Zakona o proračunu propisano je da proračunski korisnik može preuzeti obveze po ugovoru koji zahtijeva plaćanje u slijedećim godinama, uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija kojeg upravo izričem“.

S Marićevim prijedlogom Vlada se suglasila jednoglasno i bez pogovora. Nabavlja li se zaštitna mreža za sva vozila takvog tipa koja posjeduju OS RH, ili samo za dio njih Vlada nije specificirala.

Prije 3 godine, točnije krajem srpnja 2014. posljednja od ukupno 212 vozila MRAP stigla su u Hrvatsku. Radilo se o donaciji SAD-a Republici Hrvatskoj vrijednoj oko 10 milijuna eura, pri čemu je bila riječ o 162 vozila tipa Oshkosh M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa RG-33 HAGA (sanitetska vozila) i 30 borbenih oklopnih vozila Navistar MaxxPro Dash. No te 2014. nije bilo govora o nekakvoj dodatnoj opremi, tipa zaštitnih mreža, već tek o tome da će se dobiti određeni „know how“, prije svega u obuci vozača i posade, te da će se s Amerikancima razmjenjivati podaci o rezervnim dijelovima.

“RPG Defeat Net/Q-Net” američke tvrtke QinetiQ North America, na vozilu M-ATV

Kako sada stvari stoje, izgleda da se aktualnom nabavom spomenutih zaštitnih mreža tek prati nastojanja za jačanjem otpornosti lakših oklopljenih vozila na ručno-lansirane protuoklopne projektile s kumulativnom bojnom glavom. Pri tome, ne bi čudilo da se spomenute mreže nakon kupovine postupno krene koristiti i šire – budući da se mimo njihova montiranja na vozila MRAP M-ATV lako nađu i primjeri korištenja na vozilima MaxxPro, RG-33 CATII/HAGA, ali i na poljskom borbenom oklopnjaku Rosomak (tamošnjoj varijanti finskog vozila Patria AMV 8*8).

Nažalost, ton po pitanju ove američke donacije u Hrvatskoj ipak su uvelike odredile vijesti o stajanju na suncu i kiši dok se u Remontnom zavodu na Jankomiru čekalo bojanje te uvođenje vozila u službu, kao i kasniji navodi o raznim problemima oko održavanja njihove flote u operativnom stanju. Iako je jasno kako se tu radi o vozilima prvenstveno vojne, borbene namjene (a ne baš o nekakvoj višenamjenskoj tehnici), mnogima su takve vijesti dale povoda za dilemu – jesu li OS RH za svoja MRAP vozila uopće našla svrhu, mimo povremenih javnih pokazivanja na mimohodima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.