Stigli zadnji MRAP-ovi

 

Posljednji od ukupno 212 MRAP-vozila, koliko je Vlada SAD-a donirala RH, stigli su ovih dana u riječku luku, gdje se trenutno prekrcavaju u vagone i prolaze carinsku proceduru. Posljednja, treća po redu pošiljka ujedno je i najveća – radi se o 162 vozila MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), koji će biti raspoređeni u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanja.

Njihov je put nakon Rijeke jednak putu njihovih prethodnika – željeznicom će biti dopremljeni u zagrebački Remontni zavod, gdje će biti izvršen servis i bojanje, nakon čega ih čeka prijem u OS RH. Dapače, kako se vidi iz objavljenog slikovnog materijala, izgleda da su prije deset dana pristigla sanitetska MRAP vozila RG33 HAGA u Rijeci pričekala ovu svježu pošiljku vozila, ne bi li ta sveukupna masa od 182 rabljena američka MRAP vozila sada krenula vlakom put Zagreba.

Kako smo već ranije pisali, SAD donira ova vozila nakon što se operacija ISAF u Afganistanu počela približavati svome kraju. Za djelovanja u Iraku, a onda i podno Hindukuša, SAD su ukupno nabavile oko 25 tisuća MRAP-ova, od čega ih je borbenu uporabu preživjelo nešto više od 16 tisuća. Polovicu tog broja Amerikanci žele zadržati za svoje potrebe, dok im ostatak više nije potreban. Iz Ministarstva obrane RH priopćuju da su iz te mase raspoloživih američkih MRAP vozila za ovu veliku donaciju u korist OS RH odabrana ona stara između 3 i 5 godina, s prosječno prijeđenih oko 20 000 kilometara.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.