Epizoda MRAP ili – “nema besplatnog ručka”

 

Tijekom proteklih godinu dana Zoran Milanović ipak je nešto naučio – pri susretu s oklopnim vozilima više se ne „pravi frajerom“. Prošlogodišnji pad s Patrije taman je toliko pao u zaborav da je Zoka u petak, 02. svibnja, ponovio posjet jednoj drugoj vrsti oklopnjaka – nedavno od SAD-a dobivenim MRAP-vozilima, trenutno stacioniranima u Remontnom zavodu OS RH na zagrebačkom Jankomiru. No, premijer im se približio tek radi poziranja fotoreporterima, dok je poziv da ih razgleda i iznutra otklonio s „Ma, dobro… vidim. Sve je jasno“.

Prvih 30 vozila tipa MRAP, MaxxPro Dash logističke namjene, predstavljeno je u Zagrebu početkom travnja, što je tek prvi dio od ukupno 212 MRAP vozila koja će, sukladno odluci Vlade SAD-a, biti donirana Republici Hrvatskoj. Donacija uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila), te već spomenutih 30 MRAP vozila tipa Navistar MaxxPro Dash. Dok je većini zapelo za oko da je Milanović pohvalio tehničku prinovu OS RH kao „vrhunsku robu dobivenu uz veliku uštedu“, malo je manje zapažen ostatak izjava. Primjerice, ona o tome da će PDV tek biti plaćen:

„Bit će plaćen PDV i carina, i ovo je sad naše. Dakle, jedna od najvećih, ako ne i najveća nabavka ove vrste u vremenu koje pamtimo. Nije direktno borbena oprema, ali indirektno je. Da takve stvari kupujemo nove, a potreba postoji i koštalo bi stravično puno – ovo je samo dio kontingenta, znači preko 200 vozila ukupno, ovo je praktički novo.”

Usput je Milanović najavio nabavu još inozemne opreme:

„I od Njemaca još trebamo nabaviti nešto slično – ono što smo trebali kupiti još prije 5-6 godina na natječaju, sad ćemo dobiti praktički besplatno”.

PDV i čemu sve to

I načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, odgovarajući na novinarska pitanja, dotaknuo se PDV-a, čije će se plaćanje podijeliti u dvije kategorije – PDV za ovu prvu pristiglu skupinu vozila platit će se iz proračunskog razdjela Ministarstva obrane, dok će se za ostatak vozila (koja tek trebaju stići) PDV platiti iz državnog proračuna RH.

“Ukupna vrijednost za ova vozila koja smo mi procijenili za plaćanje PDV-a je negdje oko 10 milijuna eura, znači negdje oko 2,5 milijuna eura za sva vozila će biti plaćen PDV”,

izračunao je Lovrić. No prije toga treba dočekati cjelokupnu pošiljku MRAP-ova. Načelnik GS OS RH već je najavio njihov razmještaj:

“Mi ćemo opremiti s tim vozilima jednu bojnu, znači jednu bojnu OS u gardijskoj brigadi, zatim ćemo opremiti specijalne postrojbe i opremit ćemo naše logističke postrojbe koje će moći izvršavati sve zadaće, kao i sanitetske postrojbe koje će moći obavljati zadaće vezano za operacije potpore miru, ali i za operacije unutar RH. U ovom procesu mi ćemo sva vozila prebojati u zelenu boju, jer su ona prvenstveno namijenjena za uporabu u RH.”

Osim vozila, OS RH će od partnera iz SAD-a dobiti i određeni “know how”, prije svega u obuci vozača i posade:

“Tu nema nikakvih problema. Mi smo krenuli s tom obukom, taj proces ide normalno… Mi zajedno s Amerikancima vršimo tu obuku i tu neće biti nikakvih problema. Do kraja godine će biti svi vozači i tehničari osposobljeni za održavanje. Dobili smo komplet rezervnih dijelova, koje imamo za njih, tako da neće biti problema. A s Amerikancima smo postigli sporazum da ćemo kroz jedan informatički program razmjenjivati informacije o rezervnim dijelovima tako da ćemo biti na razini opskrbe njihovih postrojbi, znači – najjeftinije moguće.”

MRAP i mina - Afganistan 2011. godine, bez žrtava u vozilu

MRAP i mina – Afganistan 2011. godine, bez žrtava u vozilu

Na novinarsko pitanje da pojasni za laike – čemu takvo vozilo uopće služi, Lovrić je kroz lagani smijeh odgovorio:

“Pa jedno ovakvo vozilo, za laike, služi za prijevoz 6 ljudi. Zaštićeno je od svih ugroza, zaštićeno je od metaka, zaštićeno je od eksplozije, zaštićeno je od npr. 6,5 kg protutenkovske mine. Tako da cijela posada ostaje zaštićena ako eksplodira protutenkovska mina ispod ovog vozila, i štiti posadu, štiti čovjeka – znači, čovjek je prvenstveno zaštićen u ovom vozilu kada izvršava složene vojničke zadaće.”

Kako zaobilazno do skupe opreme?

Unatoč oduševljenju što će Hrvatska vojska po prvi puta raspolagati ovakvom vrstom vozila i to za samo 2 i pol milijuna eura (18.991.250,00 kn, prema tečaju od 7,5965 za euro), koliko će država Hrvatska iskeširati za PDV, valja podsjetiti da su upravo Amerikanci smislili izreku: “Nema besplatnog ručka” (ili u originalu: “There’s no such thing as a free lunch”). Hrvatske Oružane snage već su prilično puta objedovale kod saveznika. U netom predstavljenom Godišnjem izvješću o obrani za 2013. godinu spominje se i dio o opremanju OS RH kroz donacije SAD-a. Tako se, među ostalim, navodi i sljedeće:

„Osim primarnog financiranja opremanja i nabave iz obrambenog proračuna, dio opreme je financiran donacijama Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem programa ekonomske i vojne pomoći (1206-Train and Equip Program, FMF-Foreign Military Financing, FMS–Foreign Military Sales, GPOI-Global Peace Operations Initiative, EDA-Excess Defense Articles, itd). Tijekom 2013. godine Oružanim snagama je isporučena oprema za projekt BOV (FMS); oprema za Simulacijsko središte: VBS2 Virtual Battlespace 2 Simulation (1206) i JCATS Upgrade (GPOI); pričuvni dijelovi za donirana vozila HMMWVs (FMF); laserski ciljnici za puške (1206); naočale za noćno promatranje za pilote (GPOI) te ostala oprema u potpori postrojbi Oružanih snaga za sudjelovanje u NATO i EU aktivnostima.“

Uz to, iz američkog Coalition Support Fund (CSF) značajnim bi se dijelom financirala i modernizacija radara Enhanced Peregrine i njihovo uvezivanja u radarsku mrežu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.