Prvi Kiowa Warriori na putu za Hrvatsku

 

Kako neslužbeno saznajemo, tijekom ove noći ili u ranim jutarnjim satima subote na vojni dio aerodroma u Zemuniku trebala bi stići prva pošiljka američkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior za potrebe OS RH. Radi se o otprilike prvoj trećini od ukupno 16 lakih jurišnih helikoptera koje Hrvatska nabavlja iz viškova opreme američke vojske (točnije iz asortimana kojeg je vojska SAD-a povukla iz upotrebe). Do 93. zrakoplovne baze u Zemuniku letjelice će, zapakirane u dijelovima, prenijeti transportni zrakoplov američke vojske, a osim samih helikoptera trebao bi stići i pokoji simulator, nabavljen u paketu s OH-58D. Po iskrcavanju, letjelice će biti podvrgnute carinjenju, a tek nakon toga sastavljanju u konačni, dobro poznati oblik. Po svemu sudeći, prve Kiowe Warriori medijima bi mogle biti predstavljene u tjednu nakon svečanog obilježavanja 21. obljetnice VRO „Oluja“. Dolazak ove prve pošiljke početak je kraja više godina dogovaranog posla o nabavi ovih letjelica, za koje će Hrvatska, iako se radi o donaciji, morati platiti PDV, za što je Vlada RH osigurala novac krajem svibnja ove godine.

Helikopteri stižu – instruktore se tek traži

Zanimljivo je da su se na međunarodnim tražilicama poslova i na specijaliziranim web-stranicama za zrakoplovstvo te vojno zrakoplovstvo unatrag mjesec dana pojavili oglasi kojima se traže piloti-instruktori i tehničari-instruktori i supervizori na helikopterima OH-58D, s mjestom rada Zadar, Hrvatska.

Ovaj tip stručnjaka putem oglasa za zapošljavanje traži tvrtka „Integration Innovation Inc.“ iz američke savezne države Alabama, a radi se o ukupno 7 otvorenih radnih mjesta, i to: dva mjesta za OH-58D „Instructor Pilot/Standardization Pilot“ (SP/IP), te po jedan OH-58D „Aircraft Armament Maintenance Instructor Supervisor“ (15J), OH-58D „Aircraft Maintenance Instructor Supervisor“ (15S), OH-58D „Aircraft Armament Maintenance Instructor“ (15J), OH-58D „Aircraft Maintenance Instructor“ (15S), te OH-58D „Maintenance Test Pilot/Maintenance Examiner“.

Jedan od oglasa za posao u Zadru

Za razliku od primjerice obuke za PzH 2000, koju je za pripadnike OS RH provodilo osoblje njemačkog Bundeswehra, obuku za hrvatske pilote i tehničare na OH-58D neće provoditi pripadnici američkih Oružanih snaga. Kako je u intervjuu za portal Obris.org izjavio pukovnik Michael Križanec, član radne skupine MORH-a i OS RH koja je dogovarala i izabirala američke lakojurišne helikoptere za OS RH – obuku pilota i tehničara OS RH provest će američka tvrtka koja ima certifikat i odobrenje američke Vlade za takvu vrstu obuke. Obuku u vrijednosti od 3,8 milijuna američkih dolara u potpunosti financira Vlada SAD. Nakon što se obuči prvi ešalon pripadnika OS RH, oni će obučavati sve naredne ešalone osoblja predviđenog za poslove upravljanja i održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u Republici Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.