Vladin dizelski poklon MORH-u

 

Jutrošnju 80. sjednicu Vlada je odradila prilično brzopotezno, gdje je najduže trajalo premijerovo uvodno izlaganje, dok je dnevni red od samo 13 točaka riješen izuzetno rutinski i u vrlo kratkom roku. Gotovo na polovici današnje otvorene sjednice našla se i točka 7a, odnosno „Prijedlog odluke o prijenosu bez naknade dizel goriva iz strateških robnih zaliha Ministarstvu obrane“, a potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u obrazloženju je bila tek jednu rečenicu opširnija:

„Tijekom prihvata migranata u 2015. i 2016. godini iz strateških robnih zaliha Oružanim snagama data je na korištenje određena količina dizel goriva. Preostala količina, koja je tada neutrošena, predlaže se ovom odlukom prenijeti Ministarstvu obrane na trajno korištenje“.

Pripreme za izgradnju tranzitnog centra Bjeliš u listopadu 2015. (Photo: OS RH/S.Brigljević)

Prema pripadajućem pratećem dokumentu, vidljivo je da je za državu manji trošak pokloniti ovo gorivo Ministarstvu obrane, nego ga ponovno vraćati u sustav robnih zaliha. Naime, na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Ravnateljstvo za robne zalihe, u razdoblju od listopada 2015. do ožujka 2016. godine izvršilo je više isporuka eurodizel goriva D2 za potrebe opskrbe vozila operativnih snaga koje su bile angažirane u prihvatu migranata u Zimskom prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu (Industrijska zona Bjeliš). Podsjetimo: Od 13. listopada 2015. OS RH angažirane su na uređenju privremenog zimskog tranzitnog centra u Slavonsku Brodu, i to: 1 mješovita inženjerijska satnija s 39 pripadnika, 11 inženjerijskih strojeva, 5 motornih vozila, s auto-cisternom i pokretnom autoradionom, 2 mješalice za beton i drugim pomoćnim uređajima te alatima. Osim što je postavljeno 8 šatora „Alaska”, izvedeni su još razni građevinski radovi na uređenju zemljišta i objekata, te je pružena pomoć HEP i Vodovodu pri izvođenju njihovih radova. Nakon zatvaranja balkanske rute, sredinom travnja 2016. godine zatvoren je i kamp Bjeliš, kroz koji je tijekom 6 mjeseci rada prošlo oko 100.000 migranata.

Nakon zatvaranja Centra, prema obavijesti MO i OS RH – Zapovjedništva za potporu, Opslužna bojna, Opslužništvo vojarne 3. gardijske brigade „Kune“ u Đakovu, u rezervoaru je preostalo 1.339 litara dizel goriva koje nije utrošeno i koje je bilo potrebno otpremiti iz rezervoara jer nije u vlasništvu Ministarstva obrane. Vrijednost ove količine goriva procjenjuje se na 11.488,62 kn. Prelokacija dizel goriva u neko drugo skladište za Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta–Ravnateljstvo za robne zalihe iziskivala bi dodatne troškove prijevoza, manipulacije, te osiguranja skladišnog prostora, pa je Vlada danas jednoglasno odlučila pokloniti preostalo gorivo Ministarstvu obrane RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.