Izmjene u beneficiranom radnom stažu

 

Loše vijesti stižu s jutrošnje sjednice Vlade – smanjuje se broj kategorija djelatnih vojnih osoba s najvećim izračunom beneficiranog radnog staža. Pri tome, po prvi puta u ovome mandatu na sjednici uopće nije bio prisutan predstavnik Ministarstva obrane, nego je dvije obrambene točke dnevnoga reda obrazlagao ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić. U svom već standardnome stilu, Ostojić je ove promjene samo kratko, formalno i tek djelomično obrazložio:

„Uzimajući u obzir tendenciju ukidanja staža osiguranja u povećanom trajanju u oružanim snagama drugih država, isto tako i u RH, prijedlogom nove uredbe utvrđuju se sve one dužnosti DVO-a koje zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja posla trebaju imati staž s povećanim trajanjem. To se odnosi sad isključivo na dužnost pirotehničara i DVO-a koje sudjeluju u operacijama potpore mira u kojima se 12 mjeseci računa kao 18 mjeseci, dok za ostale dužnosti koje su dosadašnjom uredbom računane sa 18 ili 16 mjeseci za godinu dana predlaže se da tih godinu dana bude računano kao 15 mjeseci staža osiguranja.“

Izmijenjena uredba na snagu stupa već 01. srpnja, a izmjene se tiču postojećeg članaka 2, 3 (koji se briše) i 4. Po novome, članak 2. glasi:

„Svakih 12 mjeseci računa se kao 18 mjeseci staža osiguranja na dužnostima:

– pirotehničara,

– u operacijama potpore miru.“

Članak 3 se briše, pa na njegovo mjesto dolazi dosadašnji članak 4, s ponekom izmjenom, te glasi:

„Svakih 12 mjeseci računa se kao 15 mjeseci staža osiguranja na dužnostima:

– letača

– padobranaca

– diverzanata

– ronitelja

– u barokomori

– tehničara za streljivo i minsko – eksplozivna sredstva

– mehaničara i poslužitelja za streljivo i minsko – eksplozivna sredstva

– radiološke, biološke i kemijske zaštite

– za specijalna djelovanja

– u gardijskoj postrojbi

– vojnog policajca

– rukovatelja inženjerijskih strojeva i strojeva za pretovar

– mehaničara za održavanje

– člana posade plovila Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže Republike Hrvatske

– u postajama obalnog motrenja i radarskim postajama

– počasno – ceremonijalnih postupaka i poslovima osiguranja u Počasno – zaštitnoj bojni

-zrakoplovnih tehničara, zrakoplovnih mehaničara i poslužitelja u zrakoplovnim bazama.“

"Plan 21 - Na pola puta": stanje 2013.

“Plan 21 – Na pola puta”: stanje 2013.

Izmjene će na snagu stupiti već sredinom sljedećeg tjedna, odnosno s prvim danom srpnja.

U mandatu ove Vlade ovo je treća izmjena uredbe o beneficiranom radnom stažu – dosadašnjim uredbama broj zaposlenih s beneficiranim stažem u Ministarstvu obrane  i Oružanim snagama pao je sa 16 tisuća na otprilike 10 tisuća, od čega je oko 6 tisuća bilo djelatnih vojnih osoba. Pri tome je tematika beneficiranja odrađenog radnog staža u sektoru obrane razdvojena od usporedivih sadržaja u sektorima unutarnjih poslova i nacionalne sigurnosti – gdje se pričalo da je to tek početak šireg kraćenja takvih posebnih povlastica. Nakon toga su tu uslijedili i postupni daljnji rezovi.

Kao što smo i pretpostavljali još u kolovozu 2012. godine, ove su reforme stale na obrani, budući su se ostali spomenuti srodni sektori pokazali ili politički previše jaki, ili zaštićeni jakim sindikatima. Upravo zato predstavlja poseban primjer crnog humora kada baš ministar Ostojić u mandatu aktualne Vlade predstavlja i ova nova kraćenja prava na beneficirani radni staž u obrani – što je potez koji njemu samome ne pada na pamet povući u vlastitome resoru unutarnjih poslova.

Kakav će konkretan učinak proizvesti ova najnovija izmjena – tek će se vidjeti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.