Vlada usvojila “afganistanski paket”

Vlada je "riješila" Afganistan za manje od 10 minuta

Na današnjoj sjednici Vlade, našla se čitava baterija dokumenata o hrvatskom djelovanju u Afganistanu. Tri dokumenta, koja su raspravljena i usvojena, pripadaju u dva sadržajna kompleksa – naše prošlo djelovanje u misiji ISAF, od jeseni 2010. pa do ožujka ove godine, te naše buduće djelovanje na Hindukušu. Naravno, vjerojatno radi dobre organizacije posla, prvo se raspravljalo o dijelu budućih stvari (kontingent tijekom 2013. godine), pa onda o povijesti, da bi se za kraj opet krenulo po budućim stvarima, u promatranju ustroja naših snaga u ISAF tijekom druge polovice 2012. godine. Istaknuvši čuđenje ovim rasporedom sadržaja, i mi ćemo ipak stvari pogledati Vladinim očima, kroz te tri točke dnevnoga reda.

 

1. Točka 19.a – „Odluka o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF)“

O tome kako će izgledati sastav hrvatskog kontingenta u Afganistanu do kraja 2013. godine, te koliko će pripadnika on brojati u tom razdoblju odlučivala je Vlada na današnjoj, 43. sjednici. Prema Vladinom planu, koji još treba potvrditi Hrvatski Sabor, kada se uvaženi saborski zastupnici vrate s ljetnog plandovanja, od 01. siječnja  do 30. travnja 2013. godine u mirovnoj operaciji ISAF sudjelovat će do 300 pripadnika OS RH. Nakon toga, od 01. svibnja do 31. prosinca 2013., hrvatski kontingent smanjit će se na maksimalno 250 pripadnika OS RH.

Ovakvo smanjivanje predviđeno je Konceptom operacije ISAF (CONOPS/Concept of Operations) – odlukom na NATO-summitu u Lisabonu 2010. godine NATO je ušao u četvrtu fazu operacije (Tranzicija), prema kojoj afganistanske institucije, kod 4 podfaze, trebaju preuzimati odgovornost za sigurnosna pitanja. Prva podfaza započela je u srpnju 2011., druga 27. studenog iste godine, a treća je stupila na snagu 13. svibnja ove, 2012. godine. Početak posljednje, 4. podfaze, očekuje se sredinom 2013. godine, što se u hrvatskom slučaju očituje smanjenjem broja hrvatskih vojnika u operaciji ISAF s max 300 na max 250 ljudi. U toj bi podfazi Afganistanske snage sigurnosti (ANSF) trebale preuzeti vodeću sigurnosnu ulogu na cijelom području Afganistana, do kraja 2014. godine, a kroz punu implementaciju četvrte podfaze. Time bi se stekle pretpostavke za dovršetak već započetog većinskog povlačenja NATO-snaga iz te zemlje podno Hindukuša.

Tom prilikom je premijer Milanović predložio, a Vlada jednoglasno prihvatila, i dodatni zaključak na ovu točku dnevnog reda – „s obzirom na utvrđeni prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH više NIJE predviđeno da Vlada RH donosi odluke o svakoj pojedinoj rotaciji, obvezuje se Ministarstvo obrane RH da o tome pismeno izvješćuje Vladu“.

Treća podfaza tranzicije na snazi je od svibnja 2012.

 

2. Točka 19.b – „Izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) od 01.rujna 2010. do 31. ožujka 2012.“

U cijelom setu današnjih afganistanskih tema, Vlada je prihvatila MORH-ovo Izvješće o sudjelovanju pripadnika OS RH u misiji ISAF od 01.rujna 2010. do 31. ožujka 2012. godine, koje će za usvajanje također pričekati svršetak ljetne pauze s one strane Markovog trga. Ukupan rad 3 velika kontingenta hrvatske vojske, koja su ukupno 19 mjeseci bila na terenu (tijekom mandata dvije vlade i tri ministra obrane), sažet je u skromni dokument od 15 stranica teksta, te raspravljen u nepune 4 minute sjednice.

Pripadnici OS RH u Kabulu

Kako je na Vladi izložila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, u promatranom izvještajnom razdoblju u operaciji ISAF bio je raspoređen hrvatski 16., 17. i 18. kontingent, s ukupno 988 pripadnika OS RH. Spomenuti pripadnici djelovali su na području 2 regionalna zapovjedništva – Kabul i Sjever, s rasporedom na ukupno tri stalne lokacije – Kabul, Mazar-e-Sharif i Pol-e-Khomri. „Tijekom izvještajnog razdoblja na pripadnike hrvatskog kontingenta“, kazala je Tafra, „nije bilo nekog izravnog, već samo posrednih napada, a hrvatski su pripadnici tokom boravka u Afganistanu pokazali izvanrednu profesionalnost, te su poštovali sve procedure i postupke u vezi s primjenom mjera sigurnosti i zaštite“.

Ipak, bilo je određenih „izvanrednih događaja“, koji su se odnosili prvenstveno na lakše bolesti i ozljede, tako da je 88 pripadnika ili oko 8,89 posto od ukupno angažiranih pripadnika OS RH bilo medicinski zbrinuto. Tri pripadnika OS RH vraćena su u Republiku Hrvatsku zbog težih zdravstvenih problema – prostrijela lijeve potkoljenice, plućne embolije i ozljeda glave uslijed prevrtanja helikoptera. Osim oštećenja vozila, teži oblik kršenja vojne stege u okviru 18. kontingenta odnosio se na nepravilnu upotrebu vatrenog oružja, koje je za posljedicu imalo samoranjavanje jednog hrvatskog vojnika i ranjavanje pripadnika belgijskih snaga. No, srećom, bilo je i tu i ponešto pozitivnih situacija – u koje spada i rad pukovnika Krešimira Lokasa, odlikovanog i NATO MSM odličjem za posebne zasluge. Za sudjelovanje pripadnika tri kontingenta u okviru misije ISAF tijekom razdoblja od 01. rujna 2010. do 31. ožujka 2012. (ukupno 19 mjeseci) neposredno je utrošeno oko 380 milijuna kuna, napomenula je Tafra. Detaljnijim kritičkim osvrtom na ovo izvješće pozabavit ćemo se na portalu obris.org tijekom predstojećeg ljetnog perioda.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić na obrazloženo Izvješće samo je dodala da iz diplomatskih krugova zemalja-članica NATO-snaga, kao i iz osobnog razgovora sa zapovjednikom ISAF-a generalom Johnom Allenom stižu same pohvale i vrlo visoke ocjene za angažman hrvatskih vojnika u misiji ISAF.

Zapovjednik ISAF-a, general John R. Allen, pohvalio je hrvatsko sudjelovanje u afganistanskoj operaciji

 

3. Točka 20. – „Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF)“

Samo dvadesetak sekundi nakon što se Vlada složila da će MORH ubuduće pismeno izvješćivati Vladu o pojedinim rotacijama u Afganistanu, budući da „s obzirom na utvrđeni prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH više NIJE predviđeno da Vlada RH donosi odluke o svakoj pojedinoj rotaciji“ – na sjednici se našao i prvi takav pisani izvještaj.

Spomenuta odluka, 20. po redoslijedu današnje rasprave, kao jedina iz današnjeg afganistanskoga niza, ne treba čekati Sabor. Njome je, po prvi put u 10 godina hrvatskog sudjelovanja u operacijama po Afganistanu, predstavljen i točan sastav našeg kontingenta na Hindukušu. Konkretno, RH će onamo u rujnu 2012. godine (pa do 31. prosinca 2012. godine) uputiti sljedeće ljudstvo:

 

– zapovjednik nacionalnog kontingenta i 4 pripadnika osobne skupine (NCC)

– 20 pripadnika nacionalnog tima za logističku potporu (NSE)

– 5 pripadnika nacionalnog tima za vezu (NKISE)

– 6 pripadnika nacionalnog tima za obavještajnu potporu (NIC/NIST)

– 12 pripadnika namjenski organiziranih snaga Vojne policije (TF MP)

– 2 pripadnika namjenski organiziranih snaga Vojne policije (Military Police coj, RC North)

– 134 pripadnika namjenski organiziranih snaga pješaštva za zaštitu snaga (TFINF)

– 26 pripadnika vojnog savjetničkog tima (MAT KANDAK)

– 2 pripadnika operativnog mentorskog tima za vezu (OMLT ANA CORPS)

– 2 pripadnika operativnog mentorskog tima za vezu (OMLT ANA BRIGADE)

– 16 pripadnika stožernog osoblja

– 16 pripadnika policijskog savjetničkog tima (PAT)

– 10 pripadnika vojno-policijske škole (CS MILITARY POLICE SCHOOL IDT) – mentori

– 3 pripadnika u Vojnom obučnom centru u Kabulu (KMTC OTB)

 

Sve više vojnika u operaciji ISAF razmišlja o skorom povratku kući

Uz tih 259 ljudi, koji će za oko mjesec dana krenuti put Afganistana, danas je istim putem odlučeno i o produžavanju trajanja mandata u Afganistanu jednoj osobi, koja je onamo bila upućena još u studenom 2011. godine. On je poslan s mandatom od 9 mjeseci, a budući je očigledno da se tu radi o višem časniku – pridodanom nekoj od tamošnjih viših ustrojbenih jedinica, za koje vrijede savezničke odredbe o godišnjem mandatu uposlenih pojedinaca – njemu je Hrvatska također produžila mandat za još tri mjeseca, dakle – na ukupno godinu dana.

Treba se nadati da će uskoro doći do određenog konsolidiranja ovog prilično raznorodnog kontingenta. Pri tome, kao prvi kandidati za smanjivanje nameću se pripadnici namjenski organiziranih snaga pješaštva za zaštitu snaga (TFINF) – postrojbe koja sudjeluje u zaštiti njemačke baze Marmal na sjeveru Afganistana. Ova postrojba, iako brojna (134 pripadnika), u obračunu doprinosa RH na prostoru operacije ISAF nosi relativno malo – zato jer radi poslove koji su, iako bitni, niske razine kompleksnosti, a time onda i niskog koeficijenta doprinosa.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.