Posljednji hrvatski kontingent u ISAF-u

 

Posljednji hrvatski kontingent u operaciji ISAF – 24. po redu – danas je svečano ispraćen u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu. Put Afganistana krenut će 85 pripadnika OS RH (većinom iz sastava bojne „Pauci“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a) i 13 pripadnika Vojske Crne Gore. Većina vojnika iz 24. HRVCON-a, pod zapovjedništvom brigadira Slobodana Kratohvila, bit će smještena u njemačkom kampu Marmal kod Mazar-e-Sharifa, te će djelovati uglavnom na sjeveru Afganistana, i to ponajprije kao savjetnici u 209. korpusu Afganistanske nacionalne armije i afganistanske policije, te kao zaštita savjetničkih timova.

Ova posljednja zadaća dodijeljena je i pripadnicima 23. HRVCON- (usred njihove misije) koji su, kako smo već pisali, postali sastavni dio tada novoustrojene Force Protection Train Assist Advise Company (FP TAA COY), sa zadaćom osiguravanja i zaštite savjetničkih timova. Ključnu zadaću pripadnika 23. HRVCON-a, kao i njihovih nasljednika, predstavlja (1) zaštita i osiguranje savjetnika tijekom prevoženja do kampa Shaheen (Mazar-e-Sharif) u kojem je smješten 209. korpus ANA-e, (2) zaštita i osiguranje savjetničkih timova u njihovom svakodnevnom radu, te (3) neprekidno 24-satno osiguranje tzv. „sigurne lokacije za dnevni smještaj savjetničkih timova“, popularno zvane „Safe Haven“, a koja se nalazi unutar kampa Shaheen. U današnjem priopćenju MORH-a, odnosno OS RH, stoji da će dosadašnja primarna zadaća – zaštita samoga kampa – za 24. hrvatski kontingent imati povremeni karakter.

Ovaj kontingent posljednja je taskva postrojba u sastavu misije ISAF, a od 01. siječnja 2015. trebao bi postati dio nove NATO-misije „Resolute Support“. No sve je to još u kondicionalu, budući da je sasvim sigurno kako se danas započeti NATO-summit u Walesu neće primarno baviti Afganistanom. Ne zato što nema vremena, već zato što radi šireg političkog kaosa u Afganistanu za sada nema nikoga tko bi potpisao (1) dvostrani sigurnosni sporazum SAD i Afganistana, a onda i (2) Sporazum o statusu NATO snaga u Afganistanu. Zbog izostanka ova dva sporazuma, u pitanje je došlo i planiranje te priprema nove misije „Resolute Support“. Neslužbeno se saznaje da će Hrvatska i u ovoj novoj NATO misiji doprinositi s oko 100 ljudi, no nepoznato je na koje će zadatke oni biti raspoređeni i kada. Zato je i poprilično upitno i što nakon 1. siječnja 2015. godine čeka pripadnike 24. HRVCON-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.