U Afganistanu nakon 2014. ostaje 50 pripadnika OS RH

Afganistanci zadivljeni svojom zastavom

Iako je zamjenica ministra obrane, Višnja Tafra, prošloga tjedna najavila saborskim zastupnicima da će „za manje od mjesec dana odlučivati o tome koliko će hrvatskih vojnika ostati u Afganistanu do 2014. godine (kada su saveznici najavili povlačenje)“,  netom objavljen Strateški plan Ministarstva obrane 2013-2015. pokazuje da su brojke već definirane. Hrvatska trenutno sudjeluje u 2 NATO-vođene operacije – KFOR na Kosovu i  ISAF u Afganistanu, s ukupno 361 pripadnikom, kaže se u Strateškom planu. Prema podacima na web-stranici KFOR-a, na Kosovu je trenutno 21 hrvatski vojnik, što znači da ih je 340 u Afganistanu. Prema Strateškom planu, 2013. u NATO-vim operacijama trebala bi sudjelovati 343 hrvatska vojnika. Budući je već ranije ministar obrane Kotromanović pojasnio princip smanjivanja kontingenata koji će se ubuduće upućivati u Afganistan, vjerojatno se ovo smanjenje od 18 vojnika u 2013. odnosi upravo na misiju ISAF. Slično je i s 2014. godinom – tada MORH planira u NATO-operacijama imati ukupno 280 vojnika (čini se – 21 u KFOR-u i 259 u ISAF-u). Procjena za 2015. bitno je drugačija – za NATO operacije MORH predviđa 71 vojnika. I tu nema više nikakve dileme – u Strateškom planu izričito se kaže: nakon 2014. u Afganistanu će ostati do 50 pripadnika Oružanih snaga RH.

Već u proljeće sljedeće 2013. godine hrvatski bi se vojnici trebali povući i iz najveće uzdanice našeg angažmana u Afganistanu – Škole vojne policije u Kabulu. Hrvatska je nositelj tog projekta, a njegova je važnost i u tome što su u aktivnosti Škole vojne policije uključene i zemlje regije – BiH, Makedonije i Crne Gore. Unatoč brojnim pohvalama dobivenima za tu Školu, čini se da je NATO bio neumoljiv, pa od travnja 2013. u Školi vojne policije u Kabulu glavne će biti tek – afganistanske snage sigurnosti.

Od ove godine, pojedini pripadnici Oružanih snaga RH bit će uključeni u jedan novi vid NATO-angažmana. Radi se o sudjelovanju u NATO-ovim snagama za brzi odgovor NRF/IRF (NATO Responce Force/Immediate Responce Force). Hrvatska je u 2012. za NRF/IRF deklarirala obvezu sudjelovanja Bojne za specijalna djelovanja i 3 stožerna časnika, a 2013. – vod Vojne policije, stožerno osoblje (31 pripadnika) i vod NKBO (37 pripadnika). Njihovo upućivanje u misiju može biti jednokratno, u trajanju do najviše 6 mjeseci. Svi su oni na svojevrsnom stand-by-u i uvježbavaju se za eventualni poziv NATO-a za brzu intervenciju u bilo kojem kutku svijeta.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.