Sve Sove sletjele u Zemunik

 

Nakon cjelodnevnog iščekivanja tijekom petka, 02. prosinca, i nekoliko pomicanja vremena slijetanja, MORH je objavio da je preostalih 11 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior rano jutros dopremljeno u 93. ZB HRZ i PZO u Zemuniku. Za razliku od dolaska prve ture ovih helikoptera krajem srpnja ove godine, noćašnji dolazak bio je držan van oka javnosti, sa strogim pristupom isključivo službenim osobama. Tajnosti je pogodovalo i mijenjanje vremena dolaska transportnog zrakoplova Lockheed Martin C-5(M) Super Galaxy iz sastava US Air Forcea, koji je preko baze u Torrejonu stigao do Zemunika u noćnim satima petka, 02. prosinca, da bi iskrcavanje novih hrvatskih Kiowa počelo u zoru subote, 03. prosinca.

Nakon obavljenog iskrcaja, Ministarstvo obrane poslalo je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

„Jedanaest preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz  potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a dopremljeno je rano jutros, u subotu 3. prosinca 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik. Uz ranije isporučenih pet helikoptera krajem srpnja ove godine današnjom pošiljkom završena je isporuka svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior  kojima će biti opremljena Eskadrile helikoptera u bazi Zemunik.
I ovoga puta helikopteri, pričuvni dijelovi i oprema stigli su američkim avionom C-5 Galaxi, a odmah po slijetanju C-5 u Zemunik pristupilo se iskrcaju, te pripremnim radnjama oko carinjenja, evidentiranja, skladištenja i primopredaje pristigle tehnike, naoružanja i opreme.
Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom
Predstavljanje pristiglih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior planirano je narednih dana, a o konkretnom terminu ćemo pravovremeno obavijestiti medije.“

Neslužbeno se saznaje da u jutrošnjoj pošiljci nije bila sva oprema, već će ona, uključujući i naoružanje, doći naknadno. Naknadno će očito doći i instruktori, čije regrutiranje u SAD-u prilično kasni, a time kasni i početak obuke hrvatskih pilota. Zbog tog kašnjenja, nažalost, pet helikoptera OH-58D pristiglih u srpnju još uvijek je prizemljeno. Tvrtka „Integration Innovation Inc.“ iz američke savezne države Alabama, zadužena za pronalaženje i zapošljavanje instruktora za Hrvatsku, u nekoliko je navrata ponavljala oglase s otvorenim radnim mjestima u Zemuniku, da bi, kako se čini, tek nedavno pronašla 5 instruktora koji zadovoljavaju uvjete i koji bi navodno tijekom narednih nekoliko tjedana trebali doći u Hrvatsku.

——————-

——————-

Svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior ulazi u sastav Eskadrile helikoptera (EH), kojoj je zaštitni znak sova, a na čelu joj je zapovjednik pukovnik Krešimir Ražov.

*Photo: HRZ i PZO/OS RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.