Vlada opet o beneficiranom radnom stažu

Na 53. sjednici Vlade bez novosti za obrambeni sektor

Samo dan nakon što je na saborskom Odboru za obranu prihvaćena izmjena Uredbe o dužnostima za koje se računa staž s povećanim trajanjem, i uz primjedbe da bi spomenute dužnosti trebalo propisati zakonom a ne uredbom, Vlada se jutros na svojoj 53. sjednici ponovno bavila istim pitanjem. Točnije – „Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba“.

Jedina novost koja se uvodi ovim izmjenama zakona tiče se upravo Uredbe o dužnostima – ubuduće će Vlada RH kroz Uredbu utvrđivati koje su to dužnosti i položaji na kojima se obračunava staž s povećanim trajanjem. Kako piše u obrazloženju nositelja prijedloga, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, „osim racionalizacije troškova i neposrednog financijskog učinka, predloženim izmjenama omogućit će se dulji radni vijek djelatnim vojnim osobama koje rade na dužnostima koje po svojoj prirodi ne zahtijevaju održavanje visoke razine borbene i psihofizičke spremnosti u svim uvjetima i u svakom trenutku“. Jučer je pred saborskim Odborom za obranu zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla kako je beneficirani radni staž „relikt prošlosti“ koji je gotovo izumro u svim europskim zemljama, te da će Hrvatska, kroz izradu odgovarajućeg zamjenskog zakonskog modela, pridružiti se modernim rješenjima. Trenutno se razrađuje model prema kojem bi se djelatnim vojnim osobama omogućilo da na prikladan način ranije okončaju svoju vojnu službu i u civilstvu započnu novu karijeru.

Beneficirani radni staž do sada se obračunavao za 16 tisuća djelatnih vojnih osoba, da bi nedavnom revizijom taj broj bio smanjen na 10 tisuća, od čega je 6 tisuća DVO-a u gardijskim brigadama. Iako je ministar obrane Ante Kotromanović prilikom nedavne Vladine odluke o ograničenjima beneficiranog radnog staža za DVO najavio kako će se time uštedjeti oko 70 milijuna kuna na godišnjoj razini, konkretan izračun pokazao je da će ta brojka ipak biti nešto manje – točnije 59 milijuna i 465 tisuća kuna godišnje. One djelatne vojne osobe koje su novim izračunom ostale bez beneficiranog radnog staža mogu se pripremiti i na to da će im priljev sredstava u drugi mirovinski stup biti nešto slabiji od dosadašnjeg.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.