Posljednja Vlada, Kotromanovićeva zadnja

 

Jutros je održana 272. sjednica Vlade RH, posljednja u mandatu premijera Zorana Milanovića. Za sam kraj sljedećeg tjedna, a netom prije isteka zakonskog roka, najavljeno je da će mandatar Tihomir Orešković pred Saborom predstaviti svoju družinu, za koju se potom očekuje i potvrda od strane samih saborskih zastupnika. Jutrošnja 272. sjednica bilo je svojevrsna oproštajna, iako je trebalo odraditi još nekoliko točaka, koje čak ni nisu bile toliko formalne naravi koliko bi se od Vlade na samom kraju očekivalo.

Od pitanja koje Vlada nužno mora obaviti na samome kraju na dnevnom se redu našlo vrlo opširno Izvješće o radu Vlade RH i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Zorana Milanovića. Od obrambenih tema, tu su bile dvije: (1) Memorandum o suglasnosti između Ministarstva obrane RH i Ministarstva nacionalne Republike Litve o suradnji u području obrane, i (2) Memorandum o suglasnosti između saveznog ministra obrane i sporta Republike Austrije i Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Češke Republike i Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke i ministra obrane Irske i ministra obrane Velikog Vojvodstva Luksemburga i ministra obrane Kraljevine Nizozemske o načelima osnivanja i djelovanja borbene skupine koja će biti stavljena na raspolaganje EU u drugoj polovici 2016. godine.

Kako su ove dvije teme ujedno bile i posljednja točka dnevnog reda posljednje sjednice Zorana Milanovića, ispalo je da ministar obrane RH Ante Kotromanović ima priliku za završnu riječ na Vladinoj sjednici. Kotromanović je iskoristio taj trenutak, i vrlo kratko pohvalio svoje ministarstvo:

„Baš mi je drago što ću ja biti zadnji koji će na kraju Vlade reći par riječi… Gospodin Predsjednik Vlade je rekao da Hrvatska treba bit jedna ljepotica. Ja ću reći da je Ministarstvo obrane bila ljepotica, da je danas ljepotica, i da će biti u budućnosti ljepotica. I u skladu sa tim imamo par memoranduma…“

Dok onaj s Litvom nije bio od prevelikog interesa, Kotromanović je ukratko obrazložio drugi memorandum:

„Prvi je između Hrvatske i Litve o našoj obrambenoj zajedničkoj suradnji, a drugi je između više zemalja, članica borbene skupine. Hrvatska će deklarirati tijekom ove godine 240 pripadnika, znači motoriziranu pješačku satniju s pratećim potpornim zapovjednim kadrom, u borbenu skupinu Europske unije.“

Odluku o sudjelovanju u ovoj, tzv. njemačkoj borbenoj skupini Vlada RH donijela je još u rujnu 2013. godine, kada je rečeno da „Hrvatska u borbenim skupinama EU namjerava sudjelovati sa značajnijim snagama, do 250 pripadnika OS RH, svake 3 do 4 godine“. Tako nije čudno da RH za ovu skupinu, kojoj pripravnost počinje 01. srpnja i traje do 31. prosinca ove godine, daje čak 240 pripadnika OS RH.

Kako smo već pisali, Hrvatsku i u prvoj polovici 2017. očekuje još jedna borbena skupina EU, i to regionalne prirode, u kojoj osim Hrvatske sudjeluju i Slovenija, Italija, Austrija i Mađarska.

Obuka pasa vodiča zanimljiva i dalekoj Litvi

Obuka pasa vodiča zanimljiva i dalekoj Litvi

No da ni Litva ne bi ostala uskraćena, podsjetimo da je u svibnju 2014. Hrvatsku posjetio zamjenik ministra obrane Litve Marijus Veličko, koji je u razgovoru sa zamjenicom hrvatskog ministra obrane Višnjom Tafrom, naglasio interes za daljnjim produbljivanjem bilateralne obrambene suradnje dviju zemalja. U tom smislu, u Zagrebu su se posebno vodili razgovori o razvoju projektno-orijentirane suradnje, i to konkretno na područjima suradnje specijalnih snaga, te suradnje u obuci pasa vodiča, gdje je hrvatska strana pokazala spremnost pružiti punu potporu te prenijeti svoje znanja i iskustva. Podsjetimo i da je Litva simbolički, prisustvom svoje zastave, sudjelovala na svečanom mimohodu OS RH, zajedno sa svojim baltičkim susjedama, ne pokolebavši se pred pritiscima iz Srbije.

Usvajanjem ova dva memoranduma na otvorenoj sjednici, te razrješenjem zamjenice ministra obrane Višnje Tafre i pomoćnika ministra Viktora Koprivnjaka (navodno na njihov osobni zahtjev) na zatvorenom dijelu sjednice, Milanovićeva se Vlada ujedno i odjavila iz Banskih dvora. Over and out!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.