Talijanska borbena skupina – triput je triput!

 

Ponavljanje je majka znanja. To vas nauče već u prvim školskim danima, što je očito vrlo dobro svladala i Vlada RH. Jer drugačije se ne može objasniti današnje Vladino mudrovanje o generiranju snaga za tzv. talijansku borbenu skupinu, koja će već za mjesec i pol biti u tzv. „stanju pripravnosti“. No po redu stvari idu ovako…

Vlada danas...

Vlada danas…

Na današnjoj 6. sjednici Plenkovićeva je Vlada usvojila „Nacrt prijedloga odluke o deklariranju snaga u Borbenu skupinu EU pod vodstvom Talijanske Republike“. Ministar obrane Damir Krstičević ukratko je naznačio o čemu se tu radi:

„Pojedine postrojbe ili namjenski organizirane snage OS RH mogu biti deklarirane u multinacionalne snage za odgovor koje se organiziraju u sklopu zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Europska unija uspostavila je borbene skupine kao mehanizme brzog odgovora na krize kojima izravno se pridonosi jačanju kapaciteta i sposobnosti EU za upravljanje krizama kao dijelu zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Ovom se odlukom predlaže da RH za angažiranje u borbenoj skupini EU pod vodstvom Talijanske Republike biti u stanju pripravnosti od 01. siječnja 2017. do 30. lipnja 2017. godine, stavljanjem na raspolaganje kontingent veličine do 25 pripadnika OS RH. Sukladno Zakonu o obrani, ovu odluku donosi Predsjednica Republike Hrvatske na prijedlog Vlade RH, te predlažem da ovaj nacrt odluke usvojimo i da prijedlog odluke uputimo Predsjednici RH na donošenje“.

Prijedlog je uspješno odaslan prema Pantovčaku, bez da su ministri obaviješteni da se radi o tzv. regionalnoj borbenoj skupini koju, osim Italije i Hrvatske, čine još i pripadnici oružanih snaga Austrije, Mađarske i Slovenije. A to je ujedno tema kojom se bivša Vlada premijera Milanovića već bavila dvaput tijekom svog mandata.

Potpisivanje Pisma namjere u Luksemburgu 2014.

Potpisivanje Pisma namjere u Luksemburgu 2014.

Prvi puta je ta borbena skupina došla na dnevni red Vladine 110. sjednice, održane 22. kolovoza sada već davne 2013. Tada je Vlada prihvatila „Prijedlog zaključka o prihvaćanju Pisma namjere između Ministarstva obrane Republike Austrije, Ministarstva obrane RH, Ministarstva obrane Mađarske, Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Slovenije o osnivanju Multinacionalne borbene skupine EU uz sudjelovanje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije“. Tadašnja zamjenica ministra obrane Višnja Tafra na Vladinom sijelu objasnila je da će borbena skupina s Italijom kao vodećom nacijom dostići punu operativnu sposobnosti (FOC) do 2017. godine, te da se njenim formiranjem stvaraju „razmjestive i samoodržive zajedničke vojne snage za brzi odgovor na krize, pogoršanu sigurnosnu situaciju ili eventualne oružane sukobe.“ Hrvatska je tog ljeta 2013. bila sprema doprinijeti spomenutoj borbenoj skupini sa „do 20 pripadnika OS RH“.

Vlada 2014.

Vlada 2014.

Potom je ista ova tema tzv. regionalne ili talijanske borbene skupine pretresana na 156. sjednici Vlade, održanoj 15. svibnja 2014. Tada je Vlada prihvatila „Prijedlog zaključka u vezi s Pismom namjere između ministra obrane i sporta Republike Austrije, Ministarstva obrane RH, Ministarstva obrane Mađarske, Ministarstva obrane Talijanske Republike i Ministarstva obrane Republike Slovenije u vezi s Multinacionalnom borbenom skupinom EU.“ I tada je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra ponovila više-manje sve što je o tome rekla i godinu dana ranije, s izuzetkom nove informacije o tome da je 15. travnja 2014. tijekom zasjedanja Vijeća za vanjske poslove ona osobno potpisala pismo namjere o pristupanju MORH-a „formiranju i osposobljavanju multinacionalne borbene skupine EU, s rokom do prve polovice 2017. godine.“ Dodala je Tafra još i detalj oko hrvatskog angažmana: „Što se naših Oružanih snaga tiče, predviđa se uključivanje do 20 pripadnika iz Vojne policije i stožernog osoblja.“

Danas se Vlada ovom temom bavila po treći put.

Potpisivanje sporazuma o talijanskoj borbenoj skupini u Udinama 2013.

Potpisivanje sporazuma o talijanskoj borbenoj skupini u Udinama 2013.

U svemu tome treba primijetiti jednu jedinu relevantnu činjenicu – dvije Vlade potrošile su vrijeme na 3 svoje sjednice tijekom 3 godine o temi o kojoj je bilo odlučeno prije svih tih sijela. Naime, dogovor o formiranju ove borbene skupine sklopljen je još 19. srpnja 2013. godine, na Drugom Međunarodnom susretu Inicijative za obrambenu suradnju (DECI – Defence Cooperation Initiative), a u ime Hrvatske potpisao ga je tadašnji zamjenik načelnika GS OS RH general Mate Pađen. Tako su 3 godine potrošene na isprazne točke Vladinih sjednica, pri čemu je ona zaista zanimljiva informacija danas ostala neizrečena – zašto je za 5 pripadnika povećan angažman OS RH u talijanskoj borbenoj skupini, pa ih je umjesto 20 sada pripravno 25 ?

Certificiranje HRVCON-a za EUBG 2017/1

Certificiranje HRVCON-a za EUBG 2017/1

No osim što je za EUBG 2017/1 malo povećan hrvatski angažman, izmijenjen je i karakter snaga. Umjesto Vojne policije, Hrvatska će u talijanskoj borbenoj skupini izgleda sudjelovati s Vodom za psihološke operacije (PSYOPS), stožernim osobljem i nacionalnim elementom potpore (NEP) – što također nije objašnjeno u svim tim situacijama pred Vladom RH, a nikoga izgleda ondje nije ni posebno zanimalo. Kako bilo da bilo, ocjenjivanje sposobnosti i nacionalna certifikacija HRVCON-a u EUBG 2017/1 provedena je od 9. do 11. studenog ove godine, tijekom vojne vježbe „POSKOK 16/2“ u vojarni „Josip Jović“ u Udbini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.