Vlada o obrambenoj suradnji s Čileom i UK

 

Vlada je na današnjoj 25. sjednici odradila dvije točke koje se tiču obrambene suradnje – jednu s Republikom Čile, a drugu s Ujedinjenom Kraljevinom. O obrambenoj suradnji s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske razgovarao je ministar obrane Krstičević prilikom nedavnog posjeta Londonu, čega se na današnjoj sjednici kratko prisjetio:

„Temeljem Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora dostavlja se na upoznavanje navedeni Memorandum o suglasnosti, kojeg sam potpisao ja, 6. veljače u Londonu, i ministar obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Svrha memoranduma je osigurati okvir za razvoj i unapređenje bilateralne suradnje i odnosa između sudionika u području sigurnosti i obrane, polazeći od postojeće suradnje i nastojeći utvrditi nova područja suradnje na uzajamnu korist. Ciljevi Memoranduma su dodatno razvijati postojeće obrambene i sigurnosne odnose, postojeću suradnju na području mutinacionalnih operacija, u potpori međunarodne stabilnosti, mira i sigurnosti, te unapređivati razinu interne bilateralne suradnje između dužnosnika“,

obrazložio je Krstičević, pojasnivši koja su sve područja suradnje obuhvaćena ovim Memorandumom:

„Sudionici će nastojati unaprijediti suradnju na području dijeljenja iskustava u vezi s reformom obrane, razvoja obrambene i sigurnosne politike, bilateralnim vježbama, obuci i vojnoj izobrazbi, vježbama i operacijama multinacionalnih snaga uključujući operacije potpore miru pod mandatom Ujedinjenih nacija, vojno-tehničkoj suradnji te logistici. Predlažem da donesemo zaključak da je Vlada Republike Hrvatske upoznata s navedenim Memorandumom o suglasnosti“.

Dizanjem ruku svi su se ministri složili s time da je Vlada upoznata s ovim dokumentom. Pogleda li se priopćenje Ministarstva obrane UK o sastanku britanskog ministra obrane Fallona s Krstičevićem s početka veljače, te današnje obrazloženje ministra obrane RH o područjima suradnje, u oči upada suradnja Velike Britanije i RH u budućim međunarodnim operacijama. Dok su u Londonu to formulirali kao „zajednički razmještaj snaga u budućim međunarodnim operacijama“, Krstičević je danas spomenuo „operacije multinacionalnih snaga, uključujući operacije potpore miru pod mandatom UN-a.“ Još od prošle godine izvjesno je da bi OS RH trebale otići u novu UN-misiju negdje u Africi, pa ne bi bilo iznenađenje da to bude baš misija MINUSCA u Srednjoafričkoj Republici, u kojoj je Britanka Diane Corner na poziciji zamjenice specijalnog izaslanika glavnog tajnika UN-a i zamjenice šefa misije.

Obrambena suradnja s Čileom tek treba započeti, pa je Vlada danas jednoglasno donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vlade Republike Čilea o suradnji na području obrane, koji će u konačnici potpisati ministar obrane, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade RH. Budući potpisnik tog sporazuma, Damir Krstičević, ukratko je obrazložio o čemu se tu radi:

„Sklapanje ovog sporazuma potrebno je radi uspostave međunarodno-pravnog okvira za poticanje, olakšavanje razvoja i suradnje na području obrane između Republike Hrvatske i Republike Čile. Provedba sporazuma omogućit će suradnju na područjima sigurnosne i obrambene politike, vojne izobrazbe, vježbi, operacija, obrambene industrije, istraživanja, znanosti, upravljanja ljudskim resursima, te drugim područjima od zajedničkog interesa u području obrane. Sklapanjem sporazuma omogućit će se razmjena iskustava na području obrane, razmjena promatrača na vježbama, te sudjelovanje na tečajevima i seminarima. Izvršavanje sporazuma neće zahtijevati dodatna financijska sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske“.

Jednoglasnim prihvaćanjem ove Odluke ministri su ujedno prihvatili i nacrt Sporazuma koji će Krstičević uskoro potpisati. Obrazloženje koje se čulo na današnjoj sjednici Vlade inkorporirano je i u tekst samoga Sporazuma u kojem se još dodaje da su „dobri odnosi između RH i Republike Čilea na području obrane nastavak dobre suradnje dviju država u ostalim područjima dvostrane suradnje,“ te da „postignuti dobri odnosi iziskuju daljnje proširenje područja i oblika suradnje na području obrane nakon sklapanja Sporazuma“.

Zanimljivo je da u prilično kratkom vremenu Vlada RH već drugi put rješava neko pitanje vezano uz Čile koji, ruku na srce, baš i nije među prvih pet zemalja s kojima Hrvatska njeguje izrazito dobre odnose.

Vlada je, naime, na 21. sjednici održanoj 16. veljače donijela odluku o pružanju humanitarne pomoći Republici Čile. Pomoć je iznosila simboličnih 20.000,00 USD (u kunskoj protuvrijednosti), namijenjenih za saniranje posljedica katastrofalnih požara koji su krajem siječnja i početkom veljače harali Čileom. Čile je još 26. siječnja ove godine uputio pomoć temeljem EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a EU se odazvala uputivši put Čilea tim civilne zaštite od 8 ljudi koji su nadzirali operacije gašenja na terenu. Osim toga, Francuska je u Čile otposlala 70 vatrogasaca s pripadajućom opremom, Španjolska 64 vatrogasca s opremom, te Portugal – 55 vatrogasaca. Hrvatska je poslala ček u vrijednosti od 20.000 američkih dolara. Za kraj ovoga mjeseca planira se posjet čileanske predsjednice Veronice Michelle Bachelet Lijepoj našoj, pa je i to vjerojatno razlog zbog čega se Vlada u posljednje vrijeme trudi pokazati kako je Hrvatska veliki prijatelj dalekog Čilea.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.