Savjetnici ministra obrane – najskuplji u Vladi

 

Vlada RH je na svojoj jučerašnjoj 88. sjednici verificirala nekoliko odgovora na pitanja saborskih zastupnika, postavljena na prošlom Aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora. Među ostalim pitanjima, bilo je i ono SDP-ovog zastupnika i potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića, o broju i plaćama posebnih savjetnika premijera i ministara u aktualnoj Vladi. Točnije, Hajdaš Dončić postavio je 08. ožujka sljedeća dva pitanja: (1) Koliko je posebnih savjetnika (molim da navedete njihova imena i prezimena), na kojim poslovima i na koje razdoblje angažirano u Uredu predsjednika Vlade RH sukladno odredbama članka 23. stavka 5. Zakona o Vladi RH te kolika im je određena mjesečna naknada za rad; te (2) Koliko je posebnih savjetnika (molim da navedete njihova imena i prezimena), na kojim poslovima i na koje razdoblje angažirano u uredima (kabinetima) drugih članova Vlade RH, sukladno odredbama članka 23. stavaka 5. i 7. Zakona o Vladi RH te kolika im je određena mjesečna naknada za rad.

Vlada je ne naročito promptno odgovorila na ova pitanja. Premijer i 12 ministara imaju ukupno 29 posebnih savjetnika, čija mjesečna primanja bitno variraju. Prema Vladinom pisanom očitovanju, premijer Andrej Plenković ima svega 2 posebna savjetnika – Ivanu Vukov za unapređenje javnih politika, te Krešimira Macana za strateško komuniciranje. Oboje primaju mjesečnu naknadu od 9.000 kuna neto.

Od ostalih članova Vlade, najviše posebnih savjetnika imaju potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević, te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Obojica imaju po 4 savjetnika – tako ministra obrane savjetuju Dragutin Repinc i Ivica Ušljebrka – obojica za pitanja iz obrambenog resora, te još i Božo Kožul te Ante Gotovina – za poslove iz djelokruga Vlade RH i djelokruga ministra obrane. Gotovina je jedini od njih koji za svoje savjete ne prima naknadu, što i nije tako rijetka pojava među Vladinom savjetničkom svitom.

Dragutin Repinc, bivši zapovjednik HKoV-a i zamjenik načelnika GS OS RH, na savjetničkoj je dužnosti od 25. listopada 2016. godine, i za taj posao prima mjesečnu naknadu od 9.000 kuna neto. Umirovljeni pukovnik Ivica Ušljebrka savjetnik je ministra obrane od 11. studenog 2016. godine. Do 31. srpnja 2017. njegova je naknada iznosila 7.000 kuna neto mjesečno, da bi od 01. kolovoza bila uvećana i iznosila 8.000 kuna neto mjesečno. Ušljebrka se kao ministrov savjetnik rijetko pojavljuje na javnim događanjima u pratnji ministra. Zato je četvrti savjetnik – umirovljeni stožerni brigadir Božo Kožul – ministrova sjena, neizostavan u 99% prigoda. Kožul je, kao i Ušljebrka, angažiran za savjetnika od 11. studenog 2016. godine, te mu je naknada za rad do 31. srpnja 2017. iznosila 7.000 kn neto mjesečno. Od 01. kolovoza mjesečna naknada mu je drastično povećana na čak 10.000 kuna neto, čime je Kožul postao najskuplje plaćeni posebni savjetnik u Plenkovićevoj Vladi.

Ukupno gledajući, na posebne savjetnike ministra Ministarstvo obrane troši najviše od svih dijelova Vlade RH – mjesečno se za 4 savjetnika (od čega jedan radi besplatno) izdvaja 27.000 kuna neto, što je više i od iznosa za premijerove savjetnike (2 savjetnika po 9.000 kuna), kao i od iznosa koji ministar rada Marko Pavić plaća za svoja 4 savjetnika, od čega 2 rade bez naknade, treći radi za 2.000 kuna neto mjesečno, a četvrti za 6.000 kuna neto mjesečno.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.