U MORH-u njemačka časnica za EU

 

Bez obzira koliko su neki događaji predvidivi, pa čak i najavljeni te će se time svakako i dogoditi, Hrvatsku takve stvari uvijek nekako iznenade. Tako ju je, eto, iznenadilo i samo predsjedanje Europskom unijom, pa se nikako nije moglo predvidjeti da radovi na prilagođavanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice za potrebe predsjedanja trebaju krenuti na vrijeme, ili čak i ranije. Radovi kasne – rok za njihov potpuni dovršetak pomaknut je s 12. prosinca na 22. prosinca ove godine (dakle na samo 9 dana prije preuzimanja žezla predsjedavajuće zemlje-članice), a usput gutaju i milijune kuna – početna vrijednost radova od 62,1 milijun kuna s PDV-om narasla je na 95,1 milijun kuna. Za sada!

U zemlji u kojoj se takve planirane stvari događaju slučajno, nije veliko čudo ni da Vlada tek naknadno sazna za razne dogovore i njihovo ostvarivanje. Tako je jučer, 17. listopada, na svojoj 185. sjednici Vlada saznala za “Dogovor između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke u vezi s upućivanjem njemačkog časnika za vezu u Ministarstvo obrane Republike Hrvatske radi potpore hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine“. Štoviše, kako je objasnio ministar obrane Damir Krstičević, dotični njemački časnik, odnosno časnica, ne samo da je upućena u MORH, već u njemu već i radi punih mjesec i pol.

“Nastavno na proces priprema rotirajućeg predsjedanja država članica Unije Vijećem Europske unije između ministarstva obrana država članica ustalila se praksa upućivanja časnika za vezu u Ministarstvo obrane predsjedavajuće države članice. Na temelju bilateralnih konzultacija između ministarstva obrane RH i SR Njemačke dogovoreno je upućivanje  predstavnika Ministarstva obrane SR Njemačke u naše Ministarstvo obrane s ciljem potpore pri obavljanju zadaća koje proizlaze iz predsjedanja Vijećem EU. 

Njemačka časnica za vezu u Ministarstvu obrane boravi od 1. rujna 2019. do završetka predsjedanja, te ta suradnja doprinosi razvoju bilateralnih odnosa s našim strateškim partnerom i državom koja preuzima nakon nas predsjedanje Vijećem EU. Predlažem da donesemo zaključak s kojim je Vlada upoznata s ovim dogovorom između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane SR Njemačke potpisanim u kolovozu ove godine”.

Iako je i sam dogovor potpisan u posljednjem trenutku – u Bonnu 8. kolovoza 2019. godine i Zagrebu 16. kolovoza 2019. godine – nije da se na prvoj Vladinoj sjednici nakon ljetnog odmora taj dokument nije mogao dati na znanje. Zapravo, i nije se mogao dati na znanje, jer ga je Ministarstvo vanjskih poslova Vladi dostavilo tek 25. rujna ove godine. A onda ga je Vlada još držala “u proceduri” gotovo punih mjesec dana.

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Obris.org i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije. 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.