MORH: godinu i pol bez ravnatelja uprava

 

U srpnju 2019. godine na snagu je stupio novi Zakon o sustavu državne uprave, kojim su ponovo u povijest otišle funkcije pomoćnika ministara, a umjesto njih predviđeni su opet ravnatelji uprava u ministarstvima. U kolovozu iste te 2019. godine izmijenjena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane, kojom se unosi ova promjena funkcija iz prethodno donesenog Zakona. Tako se u izmijenjenoj Uredbi o unutarnjem ustrojstvu MORH-a govori o ravnatelju Uprave za obrambenu politiku (M-1), ravnatelju Uprave za ljudske potencijale (M-2), ravnatelju Uprave za materijalne resurse (M-3), te ravnatelju Uprave za proračun i financije (M-4). Od tada pa do danas čelni ljudi ovih uprava imenuju se svakih 6 mjeseci kao obnašatelji dužnosti, točnije – Vlada im daje „ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja“.

Dok Vlada u izbornoj godini – od ukidanja funkcija pomoćnika ministara u ljeto 2019. do izbora početkom srpnja 2020. – iz političkih razloga nije provodila natječaje za nove ravnatelje, s natječajim se nije žurilo ni nakon izbora i formiranja vlasti. Tek na jesen počinju se objavljivati javni natječaji – tako su 14. listopada 2020. u Narodnim novinama objavljeni javni natječaji za ravnatelje uprava u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu financija, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu turizma i sporta, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu obrane, te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na temelju tog natječaja, tek u veljači ove godine Vlada je započela s imenovanjima novih ravnatelja Uprava. Tako je 11. veljače, na zatvorenom dijelu svoje 43. sjednice, Vlada RH imenovala nove državne tajnike u Ministarstvu branitelja, u Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu financija, Ministarstvu rada, Ministarstvu turizma, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu prostornog uređenja, Ministarstvu kulture, Ministarstvu mora, te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Zanimljivo je da je u ovom posljednjem ministarstvu, MVEP-u, ravnateljem Uprave za političke poslove imenovan dobro nam poznati dr. Petar Mihatov, nekadašnji pomoćnik ministra obrane, koji je nakon „afere Barakotišao iz Ministarstva obrane. Na narednoj 44. Vladinoj sjednici imenovani su ravnatelji uprava u Ministarstvu poljoprivrede, na 45. sjednici imenovana je ravnateljica jedne od uprava u Ministarstvu mora, a na jučerašnjoj 45. sjednici Vlada je imenovala ravnatelje uprava u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Istodobno se daju nova ovlaštenja za privremeno obnašanje dužnosti ravnatelja, ovisno kako kome ističe rok od 6 mjeseci.

Nažalost, do jučer nije došlo i do imenovanja novih ravnatelja u Ministarstvu obrane. Kada je u utorak, 2. ožujka, u Pakracu o tome priupitan ministar obrane Mario Banožić, on je odgovorio:

„Natječaj je gotov, provedeni su intervjui i provodimo daljnju proceduru sigurnosnih provjera. Znamo da je riječ o 4 vrlo snažne uprave – uprava prije svega koja se odnosi na ljudske… na međunarodnu politiku koja nam je vrlo jasno izražena kroz NATO sudjelovanje i rad unutar Europskog vijeća. Isto tako imamo Upravu za ljudske resurse koja, prije svega, skrbi o samom Ministarstvu, ali isto tako i o Oružanim snagama. Treća uprava je uprava koja je najzahtjevnija po pitanju upravo ovih nabavka i završetka postojećih projekata – materijalni resursi, i četvrto su financije“.

Iako se ovdje vidjelo kako je ministar savladao osnovni ustroj resora kojem je na čelu, o tome kada se očekuje završetak spomenutih sigurnosnih provjera ipak nije bilo ni riječi.

Što je MORH tražio u natječaju?

U natječaju koji je Ministarstvo obrane raspisalo 14. listopada prošle godine, tražila su se 4 ravnatelja – Uprave za obrambenu politiku, Uprave za ljudske potencijale, Uprave za materijalne resurse, te Uprave za proračun, financijske i informacijske sustave (pri čemu je ovaj dodatak o informacijskim sustavima posljednja ustrojbena novotarija u MORH-u). Pri tome se za ravnatelja Uprave za obrambenu politiku tražila osoba sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveuči­lišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveuči­lišnim studijem ili specijalističkim diplomskim stručnim studijem društvenog, humanističkog, tehničkog, prirodnog ili biotehničkog smjera. Za ravnatelja Uprave za ljudske potencijale dovoljan je jedan od ovih tipova studija ali društvenog smjera, za ravnatelja Uprave za materijalne resurse – isti tipovi studija tehničkog smjera, a za ravnatelja Uprave za proračun, financije i informacijske sustave – isti tipovi studija društvenog ili tehničkog smjera, iako bi najlogičnije bilo da je riječ izričito o studiju ekonomije budući se tu radi o glavnom financijašu obrambenoga resora. Rok za prijave bio je 8 dana od objave natječaja u Narodnim novinama (tj. od 14. listopada) – dakle, četvrtak 22. listopada 2020. godine.

Temeljem ovog natječaja, Ministarstvo obrane je već 2. studenog prošle godine objavilo poziv na razgovor kandidatima s pravodobnim i potpunim prijavama. Na razgovor koji se održavao u MORH-u 9. studenog 2020. pozvano je ukupno 16 osoba, među kojima su i dosadašnji pomoćnici ministara, odnosno privremeni obnašatelji dužnosti ravnatelja. No u proteklih 5 mjeseci, koliko je prošlo od poziva na razgovor, Vlada još uvijek nije imenovala nove ravnatelje u MORH-u. Kao glavni problem ministar obrane naveo je sigurnosne provjere, no u ovom slučaju riječ je i o već postojećim dužnosnicima, te većim dijelom zaposlenicima Ministarstva obrane, koji bi već zbog prirode posla trebali imati riješene sigurnosne provjere. Ipak, čini se da je u problemu – više od same Vlade RH – u domaćim sigurnosno-obavještajnim agencijama, koje izgleda ne uspijevaju pravovremeno procesuirati sve zahtjeve za potrebnim sigurnosnim provjerama.

Imenovanje ravnatelja uprava u Ministarstvu obrane je važno s još jednog aspekta – ovo je prvi put da će ministar obrane Banožić imati direktnog utjecaja na izbor i imenovanje ravnatelja, budući da on osobno Vladi predlaže kandidate za ravnatelje. Banožić je do sada pokazao malo volje za kadrovskim promjenama u MORH-u – nije imao političke snage oduprijeti se imenovanju bivšeg predsjednika HSS-a Branka Hrga za svog drugog državnog tajnika, kao što nije smatrao potrebnim okružiti se kompetentnim savjetnicima. Bivši ministar obrane Damir Krstičević imao je – uz bivšeg ministra rada Marka Pavića – najviše savjetnika, koji su ujedno bili i najbolje plaćeni savjetnici u cijelog Vladi RH. Od Krstičevićevih savjetnika Banožić je, prema vlastitom priznanju, zadržao tek jednoga – Ivicu Ušljebrku, koji je u prethodnom mandatu bio savjetnik ministra obrane za pitanja iz obrambenog resora.

Sada Banožić ima priliku praktično pokazati kako je savladao resor i što je naučio o Ministarstvu obrane u proteklih 7-8 mjeseci. Do sada je pokazao tek kako kasne stvari,  i to od onih čisto formalnih do za obranu suštinski važnih – osim novih ravnatelja uprava, nema ni prezentacije javne nabave, nema ni potpisivanja godišnjih ugovora s predstavnicima domaće obrambene industrije, a kasni i odluka o nabavi VBA. Ili, da po tom pitanju parafraziramo premijera – ništa nije odgođeno, samo je odlučeno da se neće donijeti odluku u mjesecu koji je iza nas.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.