Nema više pomoćnika ministra

 

Dosadašnji pomoćnici ministra obrane uskoro više neće postojati! Naime, na mjesto pomoćnika zaduženih za određene sektore, temeljem prošlotjedne Vladine uredbe i potom objave u Narodnim novinama od 23. kolovoza, uskoro dolaze ravnatelji uprava. Vlada RH je na svojoj prošlotjednoj 174. sjednici donijela ukupno 24 izmjene uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave radi usklađivanja s novim Zakonom o sustavu državne uprave, koji je na snagu stupio sredinom srpnja ove godine. Ovu je odluku u sažetoj i objedinjenoj formi obrazlagao novi ministar uprave Ivan Malenica:

„Riječ je o usklađivanju uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave sa Zakonom o sustavu državne uprave, te općom uredbom u unutarnjem ustrojstvu, a sve temeljem zaključka Vlade RH od 18. srpnja 2019. godine. Riječ je dakle o reformskoj mjeri, a ovo je jedan dio, jedan segment se odnosi i na unutarnja ustrojstva tijela državne uprave koji bi u konačnici trebao dovesti do smanjenja broja državnih dužnosnika. Temeljem ove ovdje…ovih uredbi slijedi nam donošenje pravilnika o unutarnjem redu svakog pojedinog tijela državne uprave koji bi na kraju doveo do raspisivanja natječaja za ravnatelja uprava, odnosno drugih ustrojstvenih jedinica“.

Od 3 pomoćnika ministra iz 1. godine ministarskog mandata ostao je samo Mihatov

U petak, 23. kolovoza, u Narodnim je novinama objavljena Uredba o izmjenama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane, gdje se „pomoćnik ministra“ zamjenjuje riječju „ravnatelj“, pa će tako ubuduće u MORH-u postojati ravnatelj Uprave za obrambenu politiku (M-1), ravnatelj Uprave za ljudske potencijale (M-2), ravnatelj Uprave za materijalne resurse (M-3), te ravnatelj Uprave za proračun i financije (M-4). Do izbora novih ravnatelja, njihov posao rade još uvijek aktualni pomoćnici ministra. U MORH-u to su Petar Mihatov (obrambena politika i planiranje), Roman Mikulić (materijalni resursi),  te Ante Modrić (proračun i financije). Oni će se, žele li i dalje raditi ovaj posao, morati javiti na nadamo se uskoro raspisane natječaje. Četvrtog pomoćnika, onog za ljudske potencijale, kako rekosmo, trenutno nema.

Po kojoj uredbi radi MORH? (MORH/screenshot 26.08.2019.)

Među ostalim, čl. 69. Zakona o sustavu državne uprave propisuje: „Ministarstva će najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu pravilnika o unutarnjem redu iz članka 65. stavka 5. ovoga Zakona pokrenuti postupke imenovanja ravnatelja upravnih organizacija u sastavu ministarstava“. Zakon je stupio na snagu 18. srpnja (8. dana od objave u Narodnim novinama, a ovaj broj NN je izašao 10. srpnja), da bi onda krajem prošloga tjedna, tj. 23. kolovoza, za niz ministarstava (uključivši i MORH) bile objavljene i nove uredbe o izmjenama uredbe – o njihovim novim unutarnjim ustrojstvima, uz napomenu da izmjene stupaju na snagu prvoga dana od dana objave. To bi moglo značiti da postupak imenovanja ravnatelja već lagano kasni, pa u tome, moguće, leži i razlog zbog čega nije imenovan nasljednik prošloga tjedna razriješenog pomoćnika ministra za ljudske potencijale Zorana Piličića. Po novome, Piličićevog nasljednika neće imenovati Vlada na prijedlog ministra obrane, nego će ta osoba u MORH stići temeljem raspisanog natječaja. No Ministarstvo obrane, kao i druga ministarstva, još nisu objavili natječaje za nove ravnatelje.  Štoviše, za Ministarstvo obrane, sudeći po njegovoj vlastitoj web-stranici, na snazi je i dalje Uredba o unutarnjem ustrojstvu iz 2017. godine.

Ivan Malenica – novi ministar, stara “reforma”

Unatoč optimizmu ministra uprave Malenice, ovo nije nikakva reformska mjera, već samo copy/paste sličnog zahvata iz doba Sanaderove i Kosoričine Vlade (temeljem izmjena i dopuna Zakona o sustavu državne uprave iz srpnja 2007. godine). Jedina je konkretna razlika što su u postupak uvođenje ravnatelja tada krenulo u neposredno predizborno vrijeme (parlamentarni izbori su bili 25. studenog 2007. godine), tako da je čitav postupak umjesto službenih objava o depolitizaciji vodećih upravnih mjesta u ministarstvima zadobio prizvuk dodatne politizacije državne uprave. Upravo je to bio i razlog da nova Vlada RH premijera Zorana Milanovića praktično odmah po osvajanju vlasti na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine krene s ukidanjem sustava ravnatelja (kojih je u vrijeme prijenosa vlasti 2011. godine bilo ukupno 146), uz povratak funkcija pomoćnika ministra.

Protiv ovog aktualnog zahvata ponovnog uvođenja ravnatelja bili su i sindikati državnih službenika i namještenika, tvrdeći da se kroz ovaj „blast from the past“ ne doprinosi depolitizaciji u ministarstvima, a da su i najavljivani javni natječaji tek formalne prirode. Kako stvari stoje, ne bi čudilo ni da jedina posljedica ove Maleničine „reforme“ ispadne opet da će prva sljedeća ne-HDZ-ova Vlada ukinuti ravnateljske funkcije, budući da ih, za razliku od pomoćnika ministra, neće biti u stanju smijeniti jednom običnom birokratskom odlukom sa zatvorene sjednice Vlade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.