Vježbe interoperabilnosti u Poljskoj i Litvi

 

Hrvatski kontingenti angažirani u NATO zadaćama ojačane Prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj i Litvi proteklih su dana bili u punom pogonu. U obje zemlje provedene su vježbe i obuke kojima se jačala interoperabilnost među savezničkim snagama, a sve je zabilježeno atraktivnim fotografijama.

Tako su u Poljskoj pripadnici 5. HRVCON-a, točnije bitnice SVLR kao njegove temeljne sastavnice, pružali vatrenu podršku kolegama iz SAD-a i Velike Britanije. U ponedjeljak, 27. travnja, američki vojnici iz sastava postrojbe „Kobra“ (Cobra Battery, Field Artillery Squadron, 2nd Cavalry Regiment) održali su na poligonu Bemowo Piskie uvježbavanje topničke vatre i procedura. Sudjelovanjem hrvatskih vojnika u vježbi pod nazivom „Storm  Strike 20“ bio je zadovoljan i zapovjednik 5. HRVCON-a, bojnik Marijan Žukina: „Iznimno sam zadovoljan pokazanim trudom i zalaganjem svih pripadnika 5. HRVCON-a kroz 24-satnu provedbu ove vježbe. Uz profesionalnost i sposobnost isto je temeljni razlog ostvarenja svih postavljenih ciljeva i još jedna potvrda dostignute visoke razine interoperabilnosti s našim saveznicima u Borbenoj grupi“.

Photo: U.S.Army/Sgt. Timothy Hamlin, British Army/Capt. Sam Davies, 1st Lt. Will Addison

Litva: usprkos „fake news-u“

Gotovo istodobno, 2. HRVCON u Litvi uvježbavao je protuoklopna djelovanja. Zajedno s norveškim i njemačkim vojnicima iz sastava višenacionalne borbene skupine u okviru NATO eFP Litva, hrvatski „Pauci“ vježbali su na prenosnim raketnim sustavima Fagot i Metis. Ovo je ujedno bio i praktičan doprinos prošlotjednom demantiju Ministarstva narodne obrane Litve vezanom uz širenje lažnih vijesti o stopiranju NATO aktivnosti u toj zemlji.

Naime, kasno poslijepodne u utorak, 21. travnja, u litavsko Ministarstvo obrane stigao je lažni e-mail potpisan od strane glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga s informacijom o povlačenju NATO snaga iz Litve. Isto takvo lažno pismo poslano je i litavskim medijima, kao i glavnim NATO zapovjedništvima u Bruxellesu. Istragu je proveo Odjel za strateške komunikacije Oružanih snaga Litve, nakon koje je ustanovljeno da se radi o namjernom širenju dezinformacija i lažnih vijesti. Isti ovaj odjel primijetio je od 1. veljače ove godine pojačano širenje dezinformacija o koronavirusu u Litvi, te o vojnom aktivnostima vezanima uz ovu pandemiju, ustanovivši kako dvije trećine ovih lažnih vijesti imaju rusko porijeklo. U posljednje vrijeme posebno se povećao broj tzv. „informacijskih incidenata“ vezanih uz NATO savez i NATO aktivnosti – tako se ponovno pojačano šire lažne vijesti o neprikladnom ponašanju pripadnika NATO snaga na javnim mjestima te o prosvjedima građana Litve protiv toga, kao i o NATO-vom financiranju nuklearnog naoružanja umjesto borbe protiv bolesti COVID-19, što onda kao Europljane, uključivši i građane Litve, dovodi u nekakvu povećanu opasnost.

Photo: NATO eFP Litva

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.