Veyssière o avionima Rafale za RH: “Trebat će puno truda i malo strpljenja”

 

Jučer navečer u prostorima Međunarodne zračne luke Zagreb Veleposlanstvo Republike Francuske proslavilo je francuski Dan državnosti (La Fête Nationale) ili Dan pada Bastille. Domaćin proslave, francuski veleposlanik u RH Gaël Veyssière, u govoru koji je održao pred hrvatskim ministrima vanjskih poslova i obrane, Gordanom Grlićem Radmanom i Marijem Banožićem, načelnikom GS OS RH admiralom Robertom Hranjem te drugim visokim uzvanicima, istaknuo je višestoljetne prijateljske veze između Francuske i Hrvatske, kao i recentno uskakanje u pomoć, kako hrvatsko prilikom požara u znamenitoj crkvi Notre Dame, tako i francusko nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.

Ova je godina, naglasio je veleposlanik Veyssière, godina tranzicije kada je riječ o transformiranju hrvatsko-francuskih odnosa. Tu se ne radi samo o jačanju bilateralnih odnosa, već i o promjeni same njihove prirode, pri čemu se hrvatsko-francuski odnosi – unatoč teškim posljedicama pandemije bolesti COVID-19 – dovode na stratešku razinu.

„Francuski su interesi u Hrvatskoj pogođeni, kao i svugdje, a određeni sektori od vitalnog značaja – naravno, mislim pritom na zagrebačku zračnu luku koja nas je danas ugostila i kojoj najljepše zahvaljujem – i dalje su u vrlo teškoj situaciji zbog koje ih je potrebno podržati, što je u interesu naše dvije zemlje. No, čak i u tim uvjetima, zabilježen je izuzetan napredak, poput početka izgradnje druge cijevi tunela Učka od strane Bouyguesa na autocesti Bina Istre ili pak otvaranja u Puli osme trgovine Decathlon“,

naglasio je veleposlanik Veyssière. No bitna stavka u izgradnji strateških odnosa svakako dolazi s područja obrane, što je francuski veleposlanik posebno naglasio:

„I naravno, mislim na strateški odabir Hrvatske u pogledu obnavljanja flote borbenih zrakoplova avionima Rafale. Zbog toga smo ponosni. Ovaj nas izbor ujedno obvezuje. Godine 2024. Avionic Rafale s hrvatskom šahovnicom  letjet će ovim nebom, vjerojatno će koristiti istu ovu pistu koja se nalazi odmah iza mene. No do tada će trebati puno rada i malo strpljenja. Ispričavam se svima onima koji su učekivali da će danas vidjeti naše avione – ili ih čak isprobati – no idućih nekoliko mjeseci trebat ćemo se zadovoljiti slikama koje su vam danas predstavljene. Ono što svima mogu obećati je da će se čekanje isplatiti! Izbor Rafalea je strateški izbor kako zbog njegovog dosega u trajanju od trideset ili četrdeset godina, tako i zbog toga što to znači da ćemo zajedno ispisati novu stranicu jačanja europske obrane, kao i europskog dijela NATO-a“.

Tu se veleposlanik Veyssière osvrnuo na spekulacije kako će upravo za francuski nacionalni praznik u Zagreb po prvi puta sletjeti barem jedan borbeni avion Rafale, što je u određenim krugovima izazvalo veliko uzbuđenje. Tim više što su pokrovitelji jučerašnje francuske proslave – uz već spomenutu Međunarodnu zračnu luku – bile i vojne kompanije Dassault Aviation te MBDA. Uz projekcije promo materijala ove dvije kompanije, jučer su u Zračnoj luci ipak bila prisutna dva Rafalea – no, radilo se ipak o maketama francuskih lovaca, koje su krasile hrvatske oznake.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.