Koliko ima analiza protupožarne sezone 2017.?

 

Iako službena protupožarna sezona još nije završila, hladnije vrijeme i obilne oborine pomogle su da se svi ovogodišnji požari ne samo stave potpuno pod kontrolu, nego da se i u potpunosti ugase. Požare u priobalju zamijenile su poplave, uglavnom u kontinentalnom području, no ipak s manje drame i više spremnosti. Požari i protupožarne aktivnosti prebačeni su na popis tema za rasprave i analize, pa je tako danas u Uredu predsjednice RH održana 10. sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost, s analizom protupožarne sezone 2017. kao glavnom temom, te s drugom, sličnom točkom dnevnoga reda – pitanjem korištenja i ustroja protupožarnih snaga unutar Sustava domovinske sigurnosti. Prezentaciju glavne teme održao je ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, dok su drugu temu izlagali predstavnici DUZS-a i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uvodnu riječ održala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je napomenula da s usvajanjem Zakona o sustavu domovinske sigurnosti (koji u prvom čitanju nije prošao u Saboru) tek počinje „ustrojavanje tog sustava“, te će trebati „primijeniti i implementirati sva iskustva i lekcije iz ovogodišnje i svih ranijih protupožarnih sezona“.

„Mora biti nedvojbeno jasno tko je za što odgovoran i tko o čemu donosi odluke. Ne bismo si više nikada smjeli dopustiti da postoje nejasnoće ili različita tumačenja jesu li Oružane snage Republike Hrvatske pozvane u ispomoć, jesu li angažirane na najbolji mogući način i na najboljem mogućem mjestu i koriste li se njihovi resursi na najbolji način“,

rekla je Grabar Kitarović. Stalno se ponavljaju primjedbe da se zračne protupožarne snage u pojedinim slučajevima nerezonski angažiraju, što ograničava njihovu primjenu na mjestima gdje bi možda bile učinkovitije. Stoga, dodala je Predsjednica, želi čuti razmišljanja nazočnih, po mogućnosti i prijedloge o podizanju učinkovitosti sustava, pri čemu poseban problem predstavljaju vremenski uvjeti kad se zračne snage ne mogu angažirati.

Pripadnici Protupožarne eskadrile danas nisu bili pozvani na Pantovčak (Photo: MORH/T.Brandt)

Grabar Kitarović je istaknula i da uloga Oružanih snaga u protupožarnoj zaštiti nije ni približno jedina tema koja zahtijeva raščlambu i unapređivanje, a značajnim pitanjem smatra učinkovitost tijela lokalne vlasti u ispunjenju svoga dijela protupožarnih zadaća. “Posebno u pogledu prevencije požara, kroz održavanje i uređivanje površina i slične aktivnosti vjerujem da postoji značajan prostor za napredak“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. No tu je i sam sastav današnje sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost pokazao nedostatke, budući su na njoj, osim članova Vijeća, sudjelovali predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje na čelu s ravnateljem Draganom Lozančićem i glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, potom predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, te glavni i županijski vatrogasni zapovjednici. Raspravljati o ulozi OS RH i Protupožarne eskadrile bez njihovih predstavnika potpuno je bespredmetno.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić (Photo: DUZS)

Lozančić je ovogodišnju protupožarnu sezonu ocijenio kao jednu od najzahtjevnijih u proteklih nekoliko desetljeća, te je potom prezentirao pripremne aktivnosti i statističke pokazatelje ovogodišnje protupožarne sezone, s posebnim osvrtom na požar kod Splita koji je izbio 17. srpnja. Područje najopterećenije požarima bio je prostor Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, najveći su požari bili na području Splitsko-dalmatinske županije, a najviše je izgorene površine bilo u Zadarskoj županiji. Ako se zbroje opožarene površine samo u ovoj godini (od 1.01.2017. – 1.09.2017. godine) u priobalju (783,04 km2), dobiva se opožarena površina nešto veća od Međimurske županije (729 km2). Bez obzira na brojnost, veličinu i intenzitet svih požara na priobalju nije bilo znatnijih šteta na stambenim i turističkim objektima, no znatnije su štete zabilježene na gospodarskoj infrastrukturi (npr. elektroopskrbna mreža), te svakako na šumskom i poljoprivrednom zemljištu. Lozančić je najavio i niz aktivnosti, kao što su plenarna sjednica, okrugli stolovi, radionice, stručne rasprave i sl.

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je današnji dan proveo u posjetu Vukovaru, bio je ponešto detaljniji:

„Ova Vlada, 9.10., nakon Dana neovisnosti, kreće u analizu cjelokupne protupožarne sezone. Želimo odraditi dva okrugla stola, zatim 4 radionice, s ciljem da se sustavno i kvalitetno analizira cijela protupožarna sezona, da se analizira također situacije sada oko poplava, s ciljem da se napravi jedan akcijski plan koji će uključivati i prevenciju i kratkoročne, srednjoročne, dugoročne mjere za unapređenje cjelokupnog sustava u obrani i protiv požara, i također i od poplava“.

Time je opet postignut raskorak između Ureda predsjednice RH i Vlade RH. Dok se na Pantovčaku već danas vodila rasprava i analizirala ovogodišnja protupožarna sezona, Vlada i niže rangirana tijela to će tek početi raditi za otprilike 3 tjedna. I nema tog sustava domovinske sigurnosti koji trenutno može pomoći da Vlada i Predsjednica sjednu za isti stol.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.