Utjecaj rebalansa na vojnička primanja

 

Vladina odluka o novom skraćivanju beneficiranog radnog staža za određene kategorije dužnosti nije jedina koja je u posljednje vrijeme donesena s isključivo jednim ciljem – održanjem ovogodišnjeg proračuna. U tu je svrhu u posljednje vrijeme donesen cijeli niz mjera, koje se najjednostavnije osjete svakog mjeseca pri isplati plaće, a vidljive su kroz nedavno objavljen Pravilnik o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba. Pravilnik će na snagu stupiti 01. travnja, no već se tjednima zna koliko će se uštede postići njegovom primjenom.

O utjecaju rebalansa proračuna za 2014. na strateške projekte Ministarstva obrane, ali i na osoblje, prošloga je tjedna pred članovima saborskog Odbora za obranu govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra. Ukoliko rebalans danas bude izglasan u Saboru (a nema razloga da ne bude, pita li se političku većinu), program u financijskom planu MORH-a pod nazivom „Upravljanje i potpora osoblju“ bit će tanji za 39.735.891,00 kunu. Prilikom rebalansa, „Troškovi osoblja i personalna potpora“ ostali su kraći za 38,6 milijuna kuna, od čega čak 10 milijuna kuna otpada na smanjenje sredstava planiranih za dodatke na plaću djelatnih vojnih osoba. Ovo će se smanjenje provesti i kroz Pravilnik o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba, što je jedan od razloga za kašnjenje u njegovom donošenju, budući da se novim Zakonom o službi u OS RH propisalo donošenje pripadajućih podzakonskih unutar najkasnije 6 mjeseci od stupanja Zakona na snagu. U novom Pravilniku, baš kao i u Zakonu o službi u OS RH, po prvi se puta spominje „vojni dodatak“, umjesto dosadašnje naknade za prekovremeni rad, zbog čije je neisplate MORH često završavao na sudu, i uredno gubio sporove. Smanjenje dodataka će jednako pogoditi i vojno-sigurnosni sustav, pa ni tamo nemaju razloga biti zadovoljni ovim mjerama.

Milijunček sim, 10 milijuna tam…

Na smanjivanju sredstava za beneficirani staž uštedjelo se čak 40 milijuna kuna. Od toga, kako je pojasnila Tafra, 15 milijuna kuna je ušteđeno smanjivanjem beneficiranog staža od 18, 16 i 15 mjeseci na pojedinim radnim mjestima/dužnostima. Ostatak od 25 milijuna kuna smanjio bi se kod beneficiranog staža za osobe koje su već napunile 15 godina mirovinskog staža prema posebnom Zakonu o osiguranju djelatnih vojnih osoba:

…na način da bi se prestalo uplaćivati beneficirani staž za sve osobe koje su po posebnom zakonu ispunile već uvjete potrebnog beneficiranog staža – koji će jednog dana biti uvjet za dobivanje mirovine po posebnom propisu“.

Smanjena su i sredstva za dopunsko osiguranje u iznosu od 1,3 milijuna kuna, te se ukidaju i sredstva za isplatu “dodatka za vjernost službi” u iznosu od 2 milijuna kuna. Dodatna 2 milijuna kuna odrezana su iz sredstava za isplatu jubilarnih nagrada, novih 2,5 milijuna kuna iz sredstava za isplatu naknada za bolesti, te 2 milijuna kuna iz sredstava za usluge prijevoza na posao i s posla. S obzirom na ove silne milijune, mala je utjeha da se povećana sredstva predviđena na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje, od 13 na 15 posto, odnosno za ukupno 28.321.750,00 kuna.

———————————

———————————

Stručno usavršavanje ostalo je kraće za 0,6 milijuna kuna, a aktivnosti pribavljanja osoblja i izobrazbe za 1,2 milijuna kuna. Najvećim se dijelom to odnosi na sredstva za stručno usavršavanje, zdravstvene i veterinarske usluge, te sredstva planirana za troškove usluge telefona, pošte i prijevoza. Kako se već i ranije najavljivalo, zbog nedostatka novca smanjeno je i tzv. „pribavljanje osoblja“.

„Bili smo primorani i plan pribavljanja osoblja – koji mi popularno zovemo “pribavljanje osoba” -prolongirati, na način da planirani prijem vojnika, od broja 400 – koji se događa ovih dana – smo smanjili na broj od 200. Nadamo se da ćemo uspjeti zadržati prijem, koji smo zamislili… vojnika, do kraja godine… od 900. Ali, on bi se dogodilo – znači, u mjesecu studenom, da pokušamo smanjiti rashode kroz godinu, da bismo se mogli kretati u okviru dodijeljenih financijskih sredstava. I, nadamo se da ćemo u 11. mjesecu ipak ukupnu dinamiku pribavljanja osoblja uspjeti postići u ovoj godini – s tim da smo, kao što sam vam rekla, na ovo zbog nedostatka sredstava bili primorani“,

zaključila je Tafra ovaj neveseli izvještaj, podsjećajući i da su se ranijom odlukom Vlade smanjile i plaće dužnosnika za 6 posto. Koliko je to u konačnoj sumi za Ministarstvo obrane – nije spomenula.

Uzbuna u Sloveniji

Hrana za gladnu vojsku

Hrana za gladnu vojsku

O tome koliko će ovi posljednji rezovi utjecati na sve tanje vojničke plaće – besmisleno je pričati. No zanimljivo je spomenuti da su se sve većim siromaštvom svojih vojnika početkom godine pozabavili slovenski parlamentarni zastupnici, ili barem oni koji sjede u Odboru za obranu Državnoga zbora. Zabrinut za sve lošije financijsko stanje slovenskih vojnika, tamošnji je Odbor održao posebnu tematsku sjednicu. Ona, naravno, nije dala nikakvih konkretnih rezultata, ali je barem javno otvorila to neugodno pitanje. Baš kao i u Hrvatskoj, tako je i u Sloveniji egzistencija vojnika ugrožena smanjivanjem plaća i dodataka, te preustrojem oružanih snaga. Situacija je došla do krajnjih granica kada su vojnici za neke svoje kolege pokrenuli akciju prikupljanja hrane, i prikupili najmanje 3 tone, dok je Vojni ordinarijat posredstvom Caritasa prikupio i podijelio oko 5 tona hrane.

Početkom ovog mjeseca o socijalnom položaju i poteškoćama pripadnika Slovenske vojske progovorila je i pravobraniteljica za ljudska prava Vlasta Nussdorfer, obećavši predstavnicima Sindikata vojnika Slovenija i Sindikata Ministarstva za obranu da će napraviti temeljitu analizu i na ovakva kršenja ljudskih prava upozoriti i ministra obrane Romana Jakiča. U prosincu prošle godine prosječna bruto plaća u Slovenskoj vojsci iznosila je 1.479 eura, pri čemu je vojnik dobivao 1.100 eura bruto, a časnik 2.338 eura. Više od 43 posto vojnika i vojnikinja prima manje od 700 eura neto plaće mjesečno. Osim što su se vojničke plaće smanjivale, kao i ostalima u javnom sektoru, Slovenskoj vojsci su u znak štednje ukinuti i dodaci na plaću za povećani opseg poslova i opterećenje – koji su iznosili i do 30 posto osnovne plaće. Kao i u RH, smanjene su im i naknade za putne troškove, što također pridonosi nižim primanjima.

Iako je gotovo ista sudbina, popraćena zlokobnim zvukom škara ministra financija, pogodila i pripadnike OS RH, time se saborski zastupnici, članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora, nisu zamarali – već je čitavo izlaganje o rebalansu proračuna popraćeno tek sporadičnim izrazima zabrinutosti. A sazivanje posebne tematske sjednice na ovu temu – izgleda kao čisti “science fiction”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.