MORH i OS zapošljavaju novih 530 djelatnih vojnih osoba

 

Vlada je na današnjoj 77. sjednici prihvatila „Zaključak o odobravanju Plana pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2013. godinu“. Iako je to za Vladu pomalo neobičan dokument, koji se do sada gotovo nikada nije našao na njenom dnevnom redu sjednica otvorenih za javnost, zapravo se radi o planu zapošljavanja u Ministarstvu obrane i Oružanih snagama RH tijekom ove godine. Kako je obrazložila na Vladi prisutna zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

 

„Cilj Plana je u 2013. primiti 530 novih zaposlenika, i to 450 vojnika i 80 časnika. Vojnike ćemo primiti iz kategorije osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka, znači s tržišta rada, a časnici će biti primljeni iz kategorije 65 kadeta – stipendista MORH-a, 5 s tržišta rada i 15 osoba iz sustava OS iz kategorije vojnika i dočasnika koji su završili odgovarajuće obrazovanje.“

Ovim se Planom“, kaže Tafra, „nastavlja proces stalnog planskog prijema vojnika i visoko kvalificiranih mladih časnika u službu, a provedbom Plana pribavljanja, promaknuća i izdvajanja uspostavlja se uravnotežena dobna i obrazovna struktura u OS“. Ministarstvo obrane je za ispunjavanje Plana u proračunu predvidjelo sredstva u visini od 34 milijuna kuna.

Jedini koji je na ovoj, 14. točki dnevnog reda uzeo riječ bio je premijer Zoran Milanović, kojeg je zasmetala – terminologija. Umjesto ružne riječi „pribavljanje“, koja Milanovića podsjeća na pribavljanje stvari ili topovskog mesa, a ne ljudskih bića, premijer je sugerirao po njemu bolji termin „angažiranje“, „uključivanje“ ili „zapošljavanje“. No zamjenica Tafra obavijestila ga je da je „pribavljanje“ termin sukladan postojećem Zakonu o službi u OS RH, dok novi prijedlog Zakona o službi govori o „Planu prijema“. Tu je raspravi bio kraj, a zaključak o ovogodišnjem Planu pribavljanja DVO-a jednoglasno je usvojen.

MORH - dobar poslodavac?!

MORH – dobar poslodavac?!

Inače, ovih je dana objavljeno kako je Ministarstvo obrane prvak među ministarstvima u smanjivanju broja zaposlenih – tijekom proteklih godinu dana MORH je ostao bez 137 svojih zaposlenika, što je 13 posto od ukupno 1079 osoba koje su u Ministarstvu bile zaposlene u trenutku promjene vlasti, krajem prosinca 2011. godine. Računica je sljedeća: iz Ministarstva obrane otišla je ukupno 141 osoba, od toga 98 „sporazumno“, dok je istovremeno zaposleno 4 novih – od čega se 3 vratilo s „mirovanja radnog odnosa“, a 1 je zaposlen u kabinetu ministra temeljem odluke Vlade prema kojoj ministar ima pravo zapošljavati svoje najbliže suradnike na mandat od 4 godine. Istovremeno, tijekom 2012. godine je iz Oružanih snaga izdvojeno ukupno 466 djelatnih vojnih osoba – čime su se stvorili uvjeti za nova zapošljavanja ove godine.

U posljednje su se vrijeme od ministra Kotromanovića i zamjenice mu Tafre često mogle čuti žalopojke kako, unatoč velikom broju zaposlenih u MORH-u i OS RH, u obrambenom sektoru zapravo kronično nedostaje visokostručnih i specijaliziranih kadrova, poput liječnika, informatičara ili pak magistara pravnih znanosti. Možda su glavni razlog tome niske plaće u državnom sektoru, gdje se informatičaru nudi oko 4 i pol tisuće kuna neto, u odnosu na barem duplu plaću kod privatnika. Zato Ministarstvo ubrzano radi na dodatnim povlasticama, poput stipendija i boljih uvjeta pri kupnji stana, ne bi li barem malo smanjilo zabrinjavajući deficit određenih struka u sektoru obrane.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.