Rebalans nije naštetio “Hrvatskom ždralu”

 

Vojno-skladišni kompleks „Hrvatski ždral“ jedna je od rijetkih stavki koja nije osjetila kresanje obrambenog proračuna u netom izglasanome rebalansu. Samo dan prije negoli je rebalans prošao u Saboru, Vlada je na svojoj prošlotjednoj 147. sjednici usvojila „Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2015. i 2016. godini, za potrebe izgradnje skladišnih objekata u vojno-skladišnom kompleksu ‘Hrvatski ždral’ u Doljanima“. Iza ovog kobasičastog naziva krije se odluka o daljnjem financiranju izgradnje objekata u spomenutom skladištu, što je kratko na sjednici obrazložio i ministar financija Slavko Linić:

 

„Ministarstvo obrane podnijelo je zahtjev da mu Vlada odobri preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna 2015. i 2016. – sve vezano za izgradnju skladišnih objekata u VSK „Hrvatski ždral“ u Doljanima. Investicija je procijenjena na oko 30 milijuna kuna. U ovoj godini će se utrošiti – i to je proračunska stavka – 11.500.000,00 kuna, pa se traži suglasnost Vlade da se za 2015. odobri dio od 10 milijuna, a 2016. 8.484.000,00 kuna.“

VSK „Hrvatski ždral“ spomenut je i na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za obranu, na kojem je rebalans proračuna bio glavna i jedina točka dnevnog reda. Kao jedna od rijetkih, ili čak jedina dobra vijest među stavkama kojima se režu financijska sredstva, izdvojeno je upravo to skladište i vojarna u Petrinji kao primjeri na kojem se neće uštedjeti ni jedna lipa. Ili, kako je to rekla zamjenica ministra obrane Višnja Tafra:

„Uspjeli smo ostati – da Petrinja ide dalje… To vam nisam napomenula… Petrinja ide dalje, i izgradnja Petrinje ide dalje, sa ukupnim svojim iznosom od 22 milijuna kuna. Ostali smo i kod projekta, koji je višegodišnji – a to je izgradnja UbS skladišta… Znači, Doljani ostaju, s 11,5 milijuna kuna. To nismo ugrozili.“

Kad je već o građevinskim radovima riječ, MORH ne misli odustati ni od izgradnje, odnosno rekonstrukcije niza objekata na Hrvatskom vojnome učilištu. Tu je, prije svega, Tafra izdvojila tzv. „vojni hotel“:

„Sve što na Hrvatskom vojnom učilištu planiramo, unutar smještajnih objekata, to će se isto realizirati. Krećemo u realizaciju, na Hrvatskom vojnom učilištu, i izgradnje nečega što mi pod navodnike zovemo – “vojni hotel”. On bi služio za smještaj djelatnih vojnih osoba, kad dolaze na premještaj u Zagreb, da imaju gdje biti. Odustali smo, znači, od kupnje službenih stanova. Budući da od prodaje stanova, koje dobijemo – to su nam namjenska sredstva koja smo onda uložili za taj objekt, gdje bi ljudi koji dolaze mogli biti, za vrijeme dok se nalaze na određenim… za period obnašanja službe, mogli biti smješteni. Dakle, od toga nismo odustali.“

Ministar obrane u posjeti "Hrvatskom ždralu"

Ministar obrane u posjetu “Hrvatskom ždralu”

Ako se sudi po raspravi o VSK „Hrvatski ždral“ , vođenoj početkom listopada prošle godine na saborskom Odboru za obranu, nekima ne bi bilo žao da je MORH odustao od izgradnje objekata u Doljanima. Tada je, naime, umirovljeni general Petar Stipetić upozorio na neadekvatnost terena na kojem je smješten „Hrvatski ždral“. Riječ je tu navodno o podvodnom terenu, preblizu grada Daruvara, i o objektu prilično nepristupačnom putem postojećih komunikacija – dakle, prema Stipetićevom uvjerenju, potpuno neadekvatnom mjestu za smještaj 1800 tona eksploziva, koliko MORH planira uskladištiti u Doljanima.

S obzirom na kronični nedostatak adekvatnog prostora za skladištenje UbS-a, Odbor za obranu Hrvatskog sabora potvrdio je izdatak od 36 milijuna kuna za izgradnju objekata nedaleko Daruvara, ali je i zadužio MORH i GS OS RH da „pripreme kratku informaciju o stvarnom stanju VSK ‘Hrvatski ždral’“. Koliko nam je poznato, ta „informacija“ do danas nije stigla na Markov trg.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.