Uspostavlja se Središte za obuku pilota borbenih aviona

 

Vlada je na jutrošnjoj 293. Sjednici dala potporu uspostavi novog Središta za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) u Hrvatskoj. Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop o tome je tek kratko rekao:

Francuska tvrtka Defense Conseil International DCI predložila je osnivanje Središta za obuku pilota borbenih zrakoplova u Hrvatskoj. Hrvatska vojska IMA potrebu obuke pilota jer to više neće moći raditi putem francuskih Oružanih snaga. Predviđeno je da Središte započne s radom 2026. godine, i osnivanjem Središta dodatno bi osnažili predanost hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te bi se uoči dolaska Rafalea osigurala sposobnost daljnje obuke pilota te povećala vidljivost u NATO i Europskoj uniji, mogućnost doprinosa u zajedničke projekte visoke vidljivosti“.

Vlada je za provedbu uspostave FPTC-a zadužila Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvo financija, dok se za sklapanje sporazuma o uspostavi novog središta ovlašćuje, naravno, ministar obrane.

Prvih 6 Rafalea u hrvatskom je vlasništvu i čeka prelet u RH

Ovaj zaključak Vlada je kratko obrazložila, pa se u popratnom dokumentu kaže da “Uspostava Središta za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) u Republici Hrvatskoj predstavlja novi konkretan projekt u okviru „Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva – Političke deklaracije“ koji je potpisan u Zagrebu 26. studenoga 2021., u dijelu koji se odnosi na suradnju u obrambenim pitanjima i jačanje gospodarskih odnosa, te s njome povezanim dokumentom „Hrvatsko-francusko strateško partnerstvo – Akcijski plan 2023. – 2025.“ koji je potpisan u Parizu 5. lipnja 2023.

Spomenuta tvrtka DCI, odnosno Défense Conseil International (DCI), je trgovačko društvo u većinskom vlasništvu Francuske Republike čije područje djelovanja uključuje prenošenje know-how francuskih Oružanih snaga u okviru programa međunarodne suradnje, provedbu projekata na temelju fondova Europske unije u okviru Vanjske i sigurnosne politike Europske unije sa svrhom unaprjeđenja obrambenih sposobnosti članica Europske unije, partnerskih država, regionalnih ili međunarodnih organizacija te je prepoznata kao značajan akter u mjerama izgradnje obrambenih sposobnosti NATO-a. Time bi se, smatra Vlada, Hrvatska etablirala “kao jedna od država koja na svojem državnom području ima mogućnost obuke pilota borbenih zrakoplova, te bi se uključivanjem u ovaj projekt otvorila mogućnost dodatnog pozicioniranja Republike Hrvatske kroz ponudu kapaciteta letačkog obučnog središta NATO i EU saveznicama i partnerskim državama”. “Uspostava Središta za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) u Republici Hrvatskoj imat će učinak na jačanje nacionalnih obrambenih sposobnosti”, stoji u Vladinom obrazloženju, a pored obučne dimenzije, “ulaganje u obnovu postojeće i izgradnju nove infrastrukture u Republici Hrvatskoj otvara dodatne mogućnosti zapošljavanja i generiranja prihoda za hrvatsko gospodarstvo”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.