RTOP-42 “Dubrovnik” na vježbi “ADRION 21”

 

Od jučer, 30. svibnja, pa do kraja ovoga tjedna, točnije do petka, 4. lipnja, na Jadranu se odvija redovna godišnja međunarodna vježba „ADRION 21 Livex“. Ovogodišnja zemlja-domaćin vježbe je nama susjedna Slovenija, pa će se i glavnina vježbe provoditi u luci Koper i slovenskom akvatoriju, ali i u međunarodnim vodama Jadranskoga mora. Budući je riječ o vježbi mornarica Jadransko-jonske inicijative, tako u njoj sudjeluju ratne mornarice Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije. Zapovjednike brodova danas je u prostorijama općinske uprave primio načelnik općine Koper Aleš Bržan, te im podijelio prigodne poklone.

Hrvatska je u vježbu „ADRION 21“ poslala raketnu topovnjaču RTOP-42 „Dubrovnik“, koja već ima višegodišnje iskustvo djelovanja u ovoj vježbi. Raketna topovnjača „Dubrovnik“ (RTOP-42), klase Helsinki, u sastavu je Divizijuna za površinska djelovanja Flote HRM-a. Posada broji 30 članova, a zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Josip Župa.

Zapovjednici brodova na prijemu kod načelnika Kopra

Ovogodišnji „ADRION“ je 15. uzastopna ovakva vježba. Prvi dio vježbe – računalno potpomognut „ADRION CAX“ – održan je u ožujku ove godine, da bi se aktualni praktični dio vježbe proveo u slovenskim teritorijalnim i međunarodnim vodama. Kroz vježbu se provodi obuka za planiranje i provedbu multinacionalnih pomorskih operacija, jačanje povezanosti regionalnih pomorskih snaga, te jačanje regionalne suradnje općenito. Tako će se na sjevernom Jadranu ovih dana provesti zajednička bojna gađanja ciljeva na moru, uvježbavat će se operacije pomorske blokade, kontrole civilnog pomorskog prometa, te traganja i spašavanja na moru.

Pogled na kopersku luku i dio brodova iz vježbe “ADRION 21 LIVEX”

 

*Photo: eKoper/Facebook

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.