OOB-31 “Omiš” na prvoj međunarodnoj vježbi

 

U utorak, 18. lipnja, započela je međunarodna pomorska vježba „ADRION LIVEX 19“, kojoj je ove godine zemlja-domaćin susjedna Crna Gora. U akvatoriju ispred Bara do 28. lipnja uvježbavat će se pomorske snage Jadransko-jonske inicijative: Albanija, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Crna Gora, kao domaćin koji je najavio i inter-granski karakter ove vježbe, dobiven uključivanjem u njene aktivnosti i zračnih snaga.

Vježba će se realizirati u tri faze, pri čemu je 1. faza – uplovljavanje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci, 2. faza – obuka na moru (kroz fiktivni scenarij uvježbava se taktičko manevriranje, vježbe komunikacije prema NATO STANAG, traganje i spašavanje, gađanje ciljeva na moru, presretanje i ukrcaj na sumnjivo plovilo, kao i primjena postupaka u operacijama pomorske blokade), te završna, 3. faza – analiza vježbe i odlazak snaga.

Za razliku od prošle godine, kada je Slovenija sudjelovala tek simbolično sa 4 pripadnika Slovenske vojske, ovoga puta je vježbi pridonijela sa svojim ratnim brodom, VNL-11 „Triglav“. Albanija je u vježbu poslala patrolni brod Obalne straže P-133 „Lissus“, u koji je osim posade ukrcana i kompletna zaliha potrepština za mjesec dana vježbe u Crnoj Gori.

Hrvatska je u „Adrion Livex 19“ poslala novu uzdanicu HRM-a, OOB-31 „Omiš“. „Omiš“ je iz splitske luke Lora isplovio u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine,  a uoči isplovljavanja posjetili su ga načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRM, komodor Damir Dojkić, te zapovjednik Obalne straže RH, komodor Milan Blažević, koji su posadi zaželjeli puno uspjeha na predstojećoj zadaći, i siguran povratak u domovinu. Iako nije sasvim jasno je li sudjelovanje prototipnog plovila OOB-31 u vježbi „Adrion Livex“ dio njegova  testiranja, ili je ta faza (koja je prema najavi trebala trajati 5 mjeseci) okončana – OOB-31 „Omiš“ bi u Crnoj Gori trebao poslužiti kao ogledni primjerak hrvatske brodograđevne industrije. Crna Gora, naime, već neko vrijeme navodno pokazuje interes za projekt novog hrvatskog obalnog ophodnog broda, pa se spominje i da bi tijekom ove vježbe plovilo OOB-31 „Omiš“ mogao obići i crnogorski ministar obrane Predrag Bošković.

 

*Photo: Ministarstvo obrane Crne Gore

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.