RH predlaže novi PESCO projekt

 

Do 31. srpnja ove godine zemlje-članice EU imale su priliku predložiti nove PESCO-projekte, koji bi trebali biti razmotreni i potvrđeni u studenom ove godine. Tajništvo Stalne strukturirane suradnje (PESCO) potvrdilo je da je 11 država-članica predložilo ukupno 36 novih projekata. Među njima je i projekt „CBRN Surveillance as a Service“ (CBRN SaaS) kojeg zajednički predlažu zemlje Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC): Austrija, Slovenija, Hrvatska i Madžarska, te još Slovačka i Češka kao zemlje-promatračice.

Iako je dogovor o zajedničkom projektu (u kojem sudjeluje i RH) postignut još u srpnju ove godine, tek je danas na neformalnom sastanku ministara obrane EU u Beču ministar Damir Krstičević i javno spomenuo ovaj projekt. Kako stoji u priopćenju MORH-a, …

Damir Krstičević na neformalnom sastanku ministara obrane EU (Photo: MORH/HBF/Daniel Trippolt)

„Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je jedan od predloženih projekata rezultat zajedničkih napora zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje. Riječ je o projektu “CBRN Surveillance as a Service”, kojeg su zajednički predložile Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, uz Češku i Slovačku kao promatrače. Cilj projekta je razvoj besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika za suočavanje s nuklearnim, biološkim i kemijskim prijetnjama (NBKO)“.

Za razliku od hrvatske Vlade, koja o tom mnogim projektima reagira tek post-festum, slovenska je Vlada još 28. lipnja na sjednici primila na znanje planirano potpisivanje Pisma namjere za uspostavu projekta združenih sposobnosti i tehnološkog razvoja NBKO-nadzora kao usluge unutar PESCO-a i EDIDP-a. Naime, ovaj projekt zemlje CEDC-a predlažu ne samo u okviru PESCO-a, nego i u okviru Europskog programa za razvoj obrambene industrije (European defence industrial development programme – EDIDP), koji bi i financirao uspostavu ovog projekta. To je, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Slovenije, „tematski projekt za NATO i EU, a dopunjuje i nacionalne planove Slovenije u razvoju glavnih vojnih sposobnosti“.

Pomoćnik Mihatov na sastanku članica CEDC (Photo: Szilárd Koszticsák/MTI)

Zajednički projekt „CBRN SaaS“, odnosno uopće mogućnost suradnje u kontekstu eventualnog prijavljivanja zajedničkog PESCO projekta, razmatran je još na sastanku ministara obrane zemalja-članica Srednjoeuropske obrambene suradnje, održanom 29. ožujka ove godine u Budimpešti. Hrvatsku je na tom sastanku predstavljao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov, koji je podsjetio da je trenutno na europskom stolu ukupno 17 PESCO-projekata. Hrvatska je prijavila sudjelovanje u 5 projekata, od čega je za sada službeno potpisala sudjelovanje u jednom. Mihatov je još u Budimpešti istaknuo kako postoji potreba za jačom suradnjom u obrambenoj industriji i povezanim granama industrije, kako bi se uspjelo dobiti što je moguće više sredstava iz Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF).

Glavna tema proljetošnjeg sastanka u Budimpešti ionako su bile brojne zajedničke aktivnosti, među ostalim i one koje se tiču ilegalnih migracija i terorizma. Mađarski ministar obrane István Simicskó tada je ponudio i da Mađarska bude zemlja-domaćin velike međunarodne vježbe nadzora sigurnosti granica i kriznog upravljanja migracijama, koja bi se trebala održati 2019. godine. Simicskó vidi PESCO kao još jednu dimenziju u jačanju europske obrane, koja bi omogućila učinkovitiju zaštitu vanjskih granica EU te veću vojnu nazočnost u zonama sukoba – što je sve mađarski ministar obrane i razložio po završetku tadašnjeg sastanka predstavnika članica CEDC-a. Nakon sastanka u ožujku, zemlje CEDC-a provele su niz konzultacija u vezi projekta „CBRN SaaS“, te je zajednički prijedlog i dogovor o njegovom predlaganju u okviru PESCO-a postignut krajem srpnja 2018.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.