Udbina kao nove Šepurine

 

Odmah po svečanom otvorenju Središta za razvoj vođa „Marko Babić“, održanom u petak, 13. rujna u vojarni „Josip Jović“ u Udbini, za 60 dočasnika HKOV-a počela je 6-tjedna obuka. Središte je ustrojeno po modelu nekadašnjeg Gardijskog središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ u Šepurinama, u kojem se svojedobno obučavao i aktualni ministar obrane Damir Krstičević, pa nije ni čudo da je upravo on i inicirao formiranje novog, sličnog središta u Udbini. Središte za razvoj vođa „Marko Babić“ zamišljeno je kao spoj starog i novog, mješavina najbolje prakse iz Šepurina i Domovinskog rata, te novosti koje donose NATO standardi.

Objekti za smještaj polaznika

Ustrojavanje Središta u vojarni u Udbini započelo je početkom ove godine, a izgradnja nekolicine objekata za smještaj i obuku trajala je od travnja do kolovoza. Prvih 60 polaznika selektirano je iz borbenih rodova Hrvatske kopnene vojske i oni će, po riječima pukovnika Tomislava Kasumovića, zapovjednika SzRV, proći kroz zahtjevnu i dinamičku obuku taktike malih postrojbi (koja se fokusira na 3 dijela: usvajanje borbenih vještina specifičnih za taktiku malih postrojbi, elemente vođenja i psihofizičku izdržljivost). Baš kao što je svojedobno u svom ratnom putu bilježio vukovarski ratnik Marko Babić, i ovih 60 polaznika bit će podijeljeno u dva voda – nasljednike tadašnjih „Žutih mrava“ i „Pustinjskih štakora“. Ukupno su planirane dvije pilot obuke – prva kojoj je obuka počela upravo nakon svečanog otvorenja Središta, te druga koja će se provesti u proljeće sljedeće godine. Tijekom ta dva pilota napravit će se potrebna kalibriranja programa obuke, kao i analiza ispunjenih očekivanja te postavljenih ciljeva. Nakon toga je planirano jačanje broja provedenih obuka, i to na godišnjoj razini na 3 tečaja za razvoj vođa, te po 2 tečaja obuke instruktora.

Kako je pred visokim gostima (predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, ministrom obrane Krstičevićem, prvim inicijatorom osnivanja središta u Šepurinama Antom Gotovinom, te obiteljima Babić i Tomljanović) naglasio načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov,

„Naglasak obuke u Središtu dat će se na razvijanje vještina i znanja koje moraju krasiti svakog vođu, a to su: kritično razmišljanje, rješavanje problema, prilagodljivost, kreativnost, otpornost, snalažljivost i timski rad. Tečaj je dizajniran da razvija karakter, i vođu kao zapovjednika i obučavatelja. Sav znoj koji će biti proliven u ovom središtu je neznatan u usporedbi s vrijednosti jedne kapi ljudske krvi. Stoga je prikladan slogan ovoga središta ‘Znoj štedi krv’, koji je i ratnih godina bio misao vodilja prilikom obučavanja hrvatskih branitelja“.

Uz već postojeće aktivnosti, kao i ustrojavanjem novog središta za obuku, Udbina postaje lokacija od strateškog značaja, rekao je ministar obrane Damir Krstičević:

„Udbina, nakon Vukovara, Sinja, Ploča, Varaždina i Pule, ključna šesta lokacija strateški važna za Hrvatsku vojsku. Danas s ponosom možemo reći da imamo snažnu, obnovljenu Hrvatsku vojsku koja je spremna izvršiti svaku zadaću, vojsku koja ne odustaje!“.

Na postrojavanju u Udbini zajedno su, rame uz rame, stajali polaznici i njihovi instruktori – među kojima je 90 posto djelatnih vojnih osoba koje su svojedobno i same prošle obuku u Šepurinama.

„Danas su ovdje, prenose svoje iskustvo, na mlade ljude, koji su također završili razne specijalističke obuke, kako u zemlji, tako i vani. I, u biti, imamo jedan savršen miks iskustva, znanja i motivacije… znanja koje bi mogli prenijeti novim polaznicima koji ovdje dolaze. Naravno, mi ćemo kroz ciklus obuke… ako imamo među polaznicima posebno motivirane, koji se posebno iskažu – pokušati ih animirati i dovesti ovdje u Središte, stvoriti od njih instruktore za sljedeći naraštaj“,

Pukovnik Tomislav Kasumović i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović pred polaznicima i instruktorima SzRV

najavio je pukovnik Kasumović, koji je zajedno s Majom Čavlović, bivšim savjetnicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, svojevremeno prošao temeljnu padobransku obuku u Šepurinama. Pukovnik Kasumović još je donedavno radio s mladim kadetima na Hrvatskom vojnom učilištu (kao zapovjednik Kadetske bojne), a početkom ovoga ljeta završio je četvrtu razinu sljednorastuće izobrazbe za časnike – Školu nacionalne sigurnosti „Dwight D. Eisenhower School for National Security and Resource Strategy“ pri National Defense University, Washington, SAD. Nakon toga je imenovan zapovjednikom novog Središta za razvoj vođa u Udbini.

Osim samog svečanog otvorenja novog središta za obuku i postrojavanja prvih polaznika i instruktora, za visoke uzvanike organizirana je i pokazna vježba pripadnika Središta za razvoj vođa, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga i Pukovnije vojne policije. Bila je to prilika vidjeti kako će izgledati barem dio obuke, čiji će se pojedini dijelovi, kako je najavio pukovnik Kasumović, provoditi po prvi puta u sustavu OS RH.

„Obučna infrastruktura koju ćete ovdje vidjeti jedinstvena je u Republici Hrvatskoj. Posebno, tijekom pokaznih vježbi vidjet ćete sam višenamjenski toranj, koji je za sad jedini u Republici Hrvatskoj, koji će osposobljavati vještinama savladavanja prepreka. Imat ćemo maketu helikoptera, raspored helikoptera, na kojoj će se uvježbavati procedure ulaska i izlaska s helikoptera, zatim procedure navođenja helikoptera, s minimalnim rizikom i bez trošenja resursa. Znači, ne moramo koristiti pravi helikopter, možemo koristiti za potrebe obuke maketu helikoptera, i poslije, znači na vrhuncu obuke, koristimo pravi helikopter. Obuka će se raditi u svim vremenskim uvjetima. Ovo je savršen prostor, lokacija gdje možemo ljude izolirati od svih ovih ometača, koji su do sad bili u njihovim postrojbama, dovesti ih ovdje, fokusirat se na najljepšu stvar u Hrvatskoj vojsci, a to je obuka od jutra do mraka“.

Obuka će dnevno trajati 15 sati, i provodit će se u sva tri elementa (zemlja, zrak i voda), te u svim mogućim uvjetima – danju i noću, s odmornim i premorenim te neispavanim vojnicima.

„Mi ćemo u svemu pokušati izvući maksimum, dati im nova znanja i vještine koja su im potrebna da preuzmu svoje dužnosti u postrojbama u borbenom sektoru. Znači, govorimo o klasičnom vođenju, govorimo o ljudima koji su sposobni ljude odvesti na zadaću visokog rizika, biti psihofizički izdržljivi, pod stresom funkcionirati, i donositi odluke u kratkom vremenu, izvršavati sve zadaće koje im se daju, i stvoriti mentalitet da se stvari mogu napraviti“,

najavio je zapovjednik Kasumović. Instruktor Branimir Rutković smatra da je ovakva obuka vrlo važna kako bi stvorio vođa kao temelj, onaj koji svojim primjerom daje smjernice i uvijek ide prvi.

Instruktor Branimir Rutković

„Vojnici, mladi, da bi imali pouzdanje u vođu, on mora im svojim primjerom to pokazivati. Znači, on mora raditi 150 posto više nego oni. Znači, ići zadnji u krevet, prvi se dizati, prvi ići naprijed pod paljbom, davati jasne smjernice, biti smiren i kad nije smiren, i ovo središte će pokušati te uvjete stresa, rata, dovesti pred njih tako da bi oni u budućnosti, ako ne daj Bog dođe do toga, bili spremni izvršiti zadaće i ostati smireni“.

Zato će i radni dan od 15 sati biti nabijen zadacima: „Recimo, dizanje oko 4-5 ujutro, motorika malo jača, i onda cijeli dan taktika, planiranje, gađanja razna, situacijska, i ostale stvari…“.

Sadržaj obuke za razvoj vođa

Kako je najavio zapovjednik HKoV-a, general Siniša jurković, u trenutnoj fazi razvoja u Središtu će se provoditi dvije obuke – (1) obuka za razvoj vođa u trajanju do 6 tjedana, te (2) obuka instruktora za razvoj vođa u trajanju od 3 tjedna. Vrhunac obuke, ujedno i njena završnica, bit će 48-satna taktička vježba, te odmah potom i završna 48-satna pješačka hodnja duga 84 kilometara, na potezu od vojarne „Josip Jović“ u Udbini do tvrđave u Kninu. Dolaskom u Knin svim polaznicima koji uspješno prođu obuku uručit će se diplome i prigodne značke. Prva pilot obuka počela je danas i trajat će, prema planu, do 26. listopada, dok će druga pilot obuka započeti u veljači iduće godine. Trenutno u prvoj grupi od 60 polaznika sudjeluju dočasnici na prvoj zapovjednoj dužnosti (zapovjednici skupine i desetine). Ubuduće, nakon svakog ljetnog kampa, na obuku u Središte „Marko Babić“ dolazit će i kadeti nakon završene 3. godine studija. Potom je cilj da se od 2022. godine u program uključe i strani polaznici, iz partnerskih te savezničkih oružanih snaga. Te bi se godine, očekuje general Jurković, Središte trebalo nadograditi kao središte za posebne oblike obučavanja. Krajnji cilj novog Središta za razvoj vođa je njegovo institucionalno i međunarodno pozicioniranje, te onda i certificiranje za međunarodni centar izvrsnosti.

Zapovjednik HKoV-a Siniša Jurković o planu razvoja Središta za razvoj vođa

Sudionici pokazne vježbe s visokim uzvanicima

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.