SATTS – virtualno strelište za OS RH

 

Ponedjeljak, 27. ožujka, u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” bio je obilježen primopredajom u hrvatske ruke novoga sustava za taktičku obuku pješačkim oružjem. Riječ je o donaciji opreme Sjedinjenih Američkih Država, koju je u Petrinji novim korisnicima predala američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes praćena vojnim atašeom i osobljem ureda za vojnu suradnju Veleposlanstva. Taj SATTS sustav (Small Arms Tactical Training System) vrijedan je oko milijun USD, a donacijski paket obuhvaća samo virtualno strelište s 10 paralelnih vježbovnih linija za pojedinačnu ili skupnu obuku, kao i osiguravanje pričuvnih dijelova te troškove obuke. Primanje američke donacije ovog simulacijskog sustava ministar obrane Damir Krstičević opisao je riječima:

Meni je drago danas prisustvovati ovoj svečanoj primopredaji simulacijskog sustava za potrebe pješaštva. Još se jednom zahvaljujem SAD-u na ovoj donaciji opreme čija je cijena preko milijun američkih dolara. Mogu samo reći da vrijednost ove donacije višestruko nadilazi samu cijenu. Ovo je još jedna potvrda odličnih, prijateljskih, savezničkih odnosa između SAD-a i RH. Kao što znate, SAD su naš ključan saveznik u području obrane i sigurnosti, mislim da ovo je i potvrda tog savezništva. Vi znate da mi sudjelujemo i u zajedničkim vježbama, u zajedničkoj obuci, sudjelujemo u operacijama građenja mira u Afganistanu, na Kosovu, naravno tu je borba protiv ISIL-a, zatim narastajućeg radikalizma i ja vjerujem da je ovo jedan pravi put, da ovakvih primjera će biti još puno. S ovim Hrvatska vojska dobiva puno – dobiva nove sposobnosti koje su nam potrebne, vidjeli ste da je to jedno virtualno središte koje nam pomaže u jednoj realnoj situaciji da uvježbamo sve moguće scenarije, tako da… s ciljem da osnažimo Hrvatsku vojsku i da Hrvatska vojska bude u svakom trenutku spremna čvrsto, jako, snažno izvršiti sve one zadaće koje su postavljane pred njih. Još jednom, iskreno, zahvala SAD-u na ovoj vrijednoj donaciji“.

Ovaj sustav ima više modova rada – od onih jednostavnijih (“Course of fire” za četiri strijelca), ponešto naprednijih (“Skill Drills” za poboljšanje brzine, točnosti i vještine donošenja odluka strijelaca), pa do kompleksnih  virtualno programsko okružje VBS3 tvrtke Bohemia Interactive Simulations (BISim). Ovo virtualno okruženje služi za uvježbavanje taktičkih situacija, gdje timovi mogu koristiti raznoliko prilagođeno oružje ne bi li se upoznali s pravim ili simuliranim terenom, te vježbali zajedničko djelovanje u raznim vremenskim i lokacijskim uvjetima. Novi će sustav najviše koristiti pripadnici mehanizirane bojne “Tigrovi” i “Gromovi” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade smještene u Petrinji, iako se razmatra i mogućnost suradnje na taktičkoj obuci pojedinog specijaliziranog osoblja i iz okvira Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Oružje koje se trenutno koristi na virtualnom strelištu pripada prilagođenoj paleti naoružanja Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, čiji primjerci koriste školsko streljivo, a simuliraju i trzaj te zvukove opaljenja. U spomenuti je sustav uključeno ukupno 9 tipova oružja, i to pištolj Beretta M9, sačmarica Winchester M1200, snajper Remington Model 700, jurišne puške M16A2 i M4A1, puškostrojnice M240B i M249, automatski bacač granata MK 19, te protuoklopni bacač M136 AT4. Nakon što se i sam oprobao u virtualnome gađanju, ministar Krstičević je zaključio:

Mislim da je dobar proizvod. To je jedan dobar alat u rukama hrvatskih vojnika. Mislim da nam može pomoći na ukupnoj spremnosti, uvježbanosti i nema potrebe sutra možda i otići na neko gađanje. Preko ovog gađanja možemo puno toga uvježbati tako da ne samo da dobivamo na spremnosti nego, s druge strane, da postavimo stvari puno racionalnije, da možda i uštedimo neko streljivo koje je potrebno, tako da… Mislim da idemo ukorak s trendovima u obučavanju koji su danas prisutni u svim modernim vojskama i meni je drago, i kroz ovaj primjer, da Hrvatska vojska prati sve te trendove i stavlja ih u funkciju“.

Stožerni narednik Krešimir Kraft

S druge strane, o novoj opremi nekoliko smo pitanja postavili i stožernom naredniku Krešimiru Kraftu, prvom dočasniku bojne Tigrovi. Po njemu:

Cilj je obučiti što više naših pripadnika, kako iz Prve bojne, tako i iz Druge bojne, na ovom sustavu, što je ujedno i priprema ne samo za gađanja koja su stvarna, na strelištu, nego i za neki osjećaj bliske borbe“.

Dakle, oni koji će se na ovome obučavati moraju imati neko predznanje…

Da, svakako, to su vojnici koji već imaju znanja iz rukovanja puškom i naoružanjem tako da im je ovo samo jedna nadogradnja, odnosno jedna bolja priprema za stvarne situacije“.

Koja je razlika između ovog sustava, ovog naoružanja i VHS-a kao standardnog naoružanja OS RH?

Razlika je konstrukcijska, međutim drillovi da tako kažemo, znači neki postupci s kojima se na ovaj način dolazi u rutinu su jednaki, bez obzira na naoružanje. Tako da… Razmišljamo mi o postavljanju nekog VHS-sustava na ovo, ali pitanje je sad da li mi to možemo s obzirom na licencu, na firmu, i tako… To su neka naša razmišljanja…

Kada se može očekivati početak obuke?

Obuka se može očekivati idući tjedan, odmah“.

Koliko ljudi će proći takvu obuku?

Ovo je sustav koji, ajmo reći, omogućava obučavanje usporedo skupine, eventualno desetine. Što znači da će se prvo ići na obuku desetina, zatim vodova, koji će se zajedno objedinjavati. To je neki maksimalni sustav obuke“.

Svi redom ili će prednost imati pripadnici OS RH koji idu u misije?

U pravilu prednost imaju postrojbe koje su deklarirane snage ispred RH za odlazak kako u misiju, tako bilo gdje“.

Na koji način se ova vrsta obuke radila do dolaska ovog sustava?

Mi to nazivamo ‘obuka na suho’. Znači, radilo se na strelištu prije gađanja, prilikom priprema za pravo gađanje. Ovo može predočiti neku realnu situaciju, odnosno pripremiti tog vojnika za neke refleksivne radnje koje inače nije obučen automatski odraditi“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.