Milanović na Udbini – MORH o tome šuti

 

Dok je jasno kako od predsjedničke inauguracije Zorana Milanovića, održane 18. veljače ove godine, traje kohabitacija HDZ-ove Vlade RH i politički lijevog Predsjednika RH – do danas nije zabilježena situacija da Vrhovni zapovjednik provede vrijeme u posjeti postrojbi Oružanih snaga RH, a da to Ministarstvo obrane službeno ne zabilježi. No danas smo i to doživjeli.

Naime, danas je Zoran Milanović, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH, proveo obilazak obučnih aktivnosti u vojnom kompleksu u Udbini. Dok je o tome Ured predsjednika objavio izvješće sa slikama iza 15 sati, o tome se većinu dana na internetskim stranicama MORH-a nije vidjelo ništa, dok su OS RH to događanje spomenule tek oko 20 sati. U isto vrijeme, sve aktivnosti nadležnoga ministra prate se aktualno i u detalj, kao i razna manje bitna ceremonijalna ili vjerska događanja. No, dosta o toj političkoj sramoti, vratimo se na stvar…

Dakle, u skladu sa svojim dosadašnjim objavama po pitanju obrane, Zoran Milanović je vojarnu „Josip Jović“ na Udbini posjetio u sklopu svojih redovnih aktivnosti informiranja i praćenja stanja u stožerima, zapovjedništvima, postrojbama, ustanovama, te drugim ustrojstvenim jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Uz predsjednika Milanovića, u vojarni u Udbini bili su i Orsat Miljenić (predstojnik Ureda PRH) i Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost. Ondje su ih dočekali Zdravko Jakop, državni tajnik MORH-a, admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OSRH, kao i general-bojnik Boris Šerić (zapovjednik Hrvatske kopnene vojske), brigadni general Perica Turalija (zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga), brigadir Željko Ljubas (zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV), te pukovnik Tomislav Kasumović (zapovjednik samog Središta za razvoj vođa „Marko Babić“).

Tijekom boravka u Središtu za razvoj vođa „Marko Babić“ Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske on je popratio provedbu tamošnjih redovitih aktivnosti obuke, te temeljnu obuku za specijalna djelovanja koju provodi Zapovjedništvo specijalnih snaga. General-bojnik Boris Šerić, zapovjednik HKoV i brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, prezentirali su Predsjedniku Republike misiju, ustroj i temeljne zadaće svojih ustrojstvenih cjelina s naglaskom na planiranje, pripremu i provedbu obuke. Prikazana obuka obuhvaćala je brzo svladavanje višenamjenskog taktičkog tornja, svladavanje taktičkih prepreka timom u taktičkoj situaciji, uporabu vojno-radnih pasa, borilačke vještine te situacijsko gađanje osobnim naoružanjem. Kako izgleda, prikazane aktivnosti ostavile su dobar dojam – a tom prilikom je Predsjednik Republike naglasio i važnost dobre organizacije obuke kao temeljnog preduvjeta za postizanje operativnih sposobnosti, od pojedinca do cjelokupne postrojbe.

 

P. S. U kasnim večernjim satima je vijest o posjetu predsjednika Zorana Milanovića vojnom kompleksu na Udbini ipak osvanula i na internetskim stranicama Ministarstva obrane, tekstom istovjetna prethodnoj objavi na stranici Oružanih snaga RH.

 

*Photo: Ured predsjednika RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.