General Gotovina: “Snaga vojske proizlazi iz kvalitetnog časnika”

 

Na prošlotjednom svečanom otvorenju Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, smještenom u vojarni “Josip Jović” u Udbini, malo tko je propustio usporediti novo Središte s nekadašnjim Gardijskim središtem za obuku desantnog pješaštva “Damir Tomljanović Gavran” u Šepurinama. I zaista, vrh OS RH, HKoV-a i Ministarstva obrane posebno naglašava ovih dana da je cilj u Udbini oživjeti Šepurine, te da je novo Središte organizirano na sličan način kao i nekada središte u Šepurinama. U vojarni u Udbini uređena je i posebna spomen soba koja se sastoji od dvije cjeline – jedna je u spomen na središte u Šepurinama, a druga u spomen na vukovarskog branitelja Marka Babića, čije ime nosi novo Središte za razvoj vođa. Kroz Šepurine je u razdoblju od ustrojavanja središta pa do njegovog gašenja, dakle od 1994. do 2000. godine, prošlo oko 1.700 ljudi, od kojih su gotovo svi sudjelovali u oslobodilačkim akcijama Domovinskoga rata.

——————

——————

Inicijator osnivanja Gardijskog središta u Šepurinama bio je general Ante Gotovina, koji je nakon operacije “Maslenica” zaključio da se Hrvatsku vojsku treba nadograditi, posebno na nižim taktičkim razinama u zapovjednom lancu. “Stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika, zapovjednika desetine i voda, koji će biti primjer podređenima  i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i s osobnošću hrvatskog vojnika“, opis je cilja nekadašnjeg središta u Šepurinama, a koji se pripisuje generalu Gotovini.

“General Gotovina zna zašto je to napravio. U tom Središtu obučavani su hrvatski ratnici koji su bili udarna snaga u pobjedonosnim operacijama Hrvatske vojske – u Bljesku i Oluji. Dio njih je i danas ovdje, i još jednom ih pozdravljam. I sam sam svjedok koliko je to Središte pomoglo da 4. gardijska brigada, Zborno područje Split, a i cijela Hrvatska vojska, budu još jači, bolji, jer sam i sam, zajedno s ostalim zapovjednicima, bio polaznik obuke koja nas je učinila nepobjedivima”.

rekao je u svome govoru u Udbini ministar obrane Damir Krstičević.

Uspomena na Šepurine u vojarni “Josip Jović” u Udbini

“Snaga vojske proizlazi iz kvalitetnog časnika”

Zato je umirovljeni general Ante Gotovina bio poseban gost na svečanosti u Udbini, te se ekskluzivno za portal Obris.org prisjetio osnivanja i djelovanja Gardijskog središta za obuku desantnog pješaštva iz Šepurina.

To je bio centar… zapravo, središte za specijalističku obuku. Imali smo jednu široku lepezu specijalnosti, koje nam je bila potrebna tada, da bismo zapravo poentirali na ono što je najvažnije, i ono što nam je najviše falilo u onom vremenu – zapovjednici tipa zapovjednik borbene skupine, zapovjednik satnije, zapovjednik voda i zapovjednik desetine. I to je ono na što smo težište stavili u tim Šepurinama. Imali smo izvrsne instruktore. Sad je to već poznato… Tada smo imali vojno-vojnu suradnju sa Francuskom, i tu su nam došli izvrsni instruktori, koji su formirali naše instruktore. Kad smo dobili te naše instruktore, negdje oko njih 30, vrhunskih instruktora… onda je krenulo, 1994. godine, formiranje tog našeg kadra… Pogotovo, vidjevši poslije operacije Maslenica – kad smo učinili raščlambu te operacije, i vidjeli što nam je i gdje nam je zapravo problem… Problem nije bio u planiranju, problem nije bio čak ni do razine bojne… više – nego od bojne pa niže… A, zapravo, snaga vojske proizlazi iz kvalitetnog časnika i mladog časnika. To je taj kadar, koji je Hrvatska vojska trebala. Ona ga je trebala i u ratu. Rezultati toga su bile one finalne operacije, kroz koje smo vidjeli manevar u prostoru, koji je bio… daleko, daleko bolji, nego što je to moglo biti u početku rata. I sigurno da je time bilo i manje žrtava, i manje kolateralnih žrtava – jer je bila prisutna i disciplina, i vojnik na kojega se i pazilo”.

Usred ratnog vihora trebalo je postići da se takvo jedno obučno središte uspostavi bez curenja informacija i pod stalnim strahom od prisluškivanja. “Pa… i to rade i danas, isto“, smije se Gotovina i nastavlja: “Kako to izbjeći? Ideja je – strogom disciplinom… i voditi računa o tome. Imati to uvijek u vidu. Tajna je početak ideje. Tajna u trenutku kada je izrečena i kad je podijeljena s nekim – ona prestaje biti tajna. I o tome se treba voditi računa“.

Zanimalo nas je i ponešto više o instruktorima koji su uvodili spomenutu disciplinu – kad se spominjalo francusku ulogu u začecima središta u Šepurinama, je li se mislilo na francusku redovnu vojsku, francusku Legiju?

“Ne. To su bili instruktori profesionalci, koji se bave tim poslom, i koji su nam u to vrijeme dobro poslužili. Zajedno, jednako, sa ovim našim ljudima, časnicima iz Jugoslavenske narodne armije, koji su prešli u Hrvatsku vojsku, i koji su bili sastavni dio toga”.

Obuka u Udbini, kako je najavljeno, trajat će od 3 tjedna za instruktore do 6 tjedana za polaznike. U Šepurinama, usred rata, obuka je ipak trajala nešto duže, prisjeća se general Gotovina:

“Trebalo nam je nekoliko mjeseci da formiramo instruktore – što je bio prvi korak, 1993. godine, poslije Maslenice. Tada smo krenuli u pripremu takvog centra… I, posebno, instruktora za taj centar. 1994. godine, krenuli smo u obučavanje. Obuka je trajala, ovisno o specijalnosti… Evo, od tri mjeseca, za formiranje vođa… ili specijalistička – sve druge specijalnosti, važne, trajale bi po nekoliko tjedana”.

No, obučni program u novom Središtu za razvoj vođa bit će kraći. Upitali smo generala Gotovinu znači li to da je ovih po novom planiranih 34 dana premalo?

“Pazite – tada mi nismo imali, ono što se kaže, vremena za školovanje časnika. Znači da je trebalo malo više vremena, da bi mogli dati im onu teoriju, potrebitu… I, onda, kroz obuku vještine na taktičkoj razini. Sada ti časnici… dočasnici i časnici, idu u škole… dočasničke škole i časničke škole… i dolaze tu, da zapravo se iskleše ono što je zapravo pravi vođa… Da psihofizički bude spreman, i da zapravo sve one vještine na taktičkoj razini budu vrhunske”.

Jednostavno rečeno, s papira u praksu, zaključujemo.S papira u praksu. Evo, to je jako važno – da se prođe kroz to,” složio se i general Gotovina, kojem je u znak zahvale 13. rujna 2019. godine pukovnik Tomislav Kasumović, zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, svečano uručio beretku s oznakama novog obučnog centra.

——————

——————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.