U četvrtak o Interpelaciji o nabavi VBA

 

Iako se nagađalo da bi vladajući mogli otezati sa stavljanjem SDP-ove Interpelacije o propasti nabave Višenamjenskog borbenog aviona (VBA) na dnevni red Sabora, to se ipak nije dogodilo. Prema današnjem rasporedu događanja u Hrvatskom saboru za ovaj tjedan, Interpelacija je uvrštena u saborsku raspravu u četvrtak, 14. veljače, kao 4. točka dnevnoga reda za taj dan. Prethodit će joj (1) Prijedlog Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, (2) Izvješće o Uredbi koju je Vlada RH donijela na temelju zakonske ovlasti, te (3) Prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti RH 2019. godine. Bez obzira što dnevni red za četvrtak nije pretjerano atraktivan, malo je vjerojatno da se temu Interpelacije o VBA počne raspravljati još prije podne.

Podsjetimo – Interpelaciju o radu Vlade RH radi postupanja Vlade RH vezane uz nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona podnijelo je 16 zastupnika SDP-a 25. siječnja ove godine. Vlada je na ovo odgovorila dokumentom usvojenim na prošlotjednoj sjednici, a prema najavama – neke adute čuva i za saborsku raspravu.

Krstičević: „Volim dobiti najbolje za Hrvatsku“

Saborska rasprava o Interpelaciji je vjerojatno i nepisani uvjet za nastavak procesa nabave VBA. Do sada se najavljivala najprije temeljita analiza propalog postupka nabave F-16 Barak od Izraela, a potom razmišljanje o nekom novom modelu nabave. Korak po korak – najavio je ponovno i ministar obrane Damir Krstičević prilikom prošlotjedne prezentacije Plana javne nabave u 2019. godini, gdje je projekt VBA ponovo označen kao jedan od ključnih projekata HRZ-a, i u ovoj, 2019. godini.

„Idemo sada, čeka nas saborska rasprava – Interpelacija – idemo dati hrvatskoj javnosti sva potrebna… sve potrebne odgovore. Radimo sada temeljitu analizu ovog cijelog procesa. Iza toga, kad napravimo temeljitu, sustavnu analizu cijelog procesa onda ćemo vrlo odgovorno pristupiti izboru višenamjenskog borbenog aviona“,

ponovio je Krstičević, istaknuvši da je najbitnija analiza cijelog, inače vrlo složenog procesa.

Saborski Odbor za obranu – MORH-ov smokvin list

Nakon analize, ministar obrane opet očekuje nacionalni konsenzus: „Trebamo iza toga vidjeti kako tu priču koja je strateški bitna za hrvatsku sigurnost, za budućnost, kako je riješiti. Jasno je da bi u svemu tome volili imati nadstranačku priču i odgovornost i oporbe i svih nas za taj proces, koji je ključan za Hrvatsku, da dođe“. Ministar Krstičević je istaknuo i kako nitko ne govori o promjeni tima za neku buduću najavu, a o premijerovim izjavama o većem međuresornom sudjelovanju je rekao: „Vi znate i u ovom procesu da smo mi koristili i druga ministarstva. Bilo je Ministarstvo vanjskih poslova, bilo je Ministarstvo gospodarstva, bili su i ostali državni elementi uključeni. Vi znate da je proces donošenja odluke bio vrlo temeljit – od našeg matičnog i saborskog Odbora za obranu, preko Vijeća za obranu i na kraju treći korak u donošenju odluke bila je Vlada. Ali kažem još jednom – vidimo da je složena priča, i smatram da trebamo uključiti i širu priču, sve ono što Hrvatska ima, jer vidimo da je ta operacija vrlo složena, da iz drugog koraka dođemo do cilja“. No priželjkuje li i nadalje da se iz drugog pokušaja nabavi novi američki avion, ministar nije odgovorio, već je rekao tek:

„Pa prije svega, idemo… Kad napravimo analizu, kad se odlučimo… ova Vlada… na koji način će to rješavati, onda ćemo vidjeti u kom pravcu ić’. Uvijek volim dobiti ono što je najbolje za Hrvatsku i da to bude odlična stvar, a s druge strane – moramo mi svi skupa u procesu imati odgovornost za novce poreznih obaveznika, odnosno da je opet taj avion priuštiv za Hrvatsku. I u toj odluci da gledamo kako je našem seljaku, kako je našem učitelju, kako je našoj teti u vrtiću. Prema tome, moramo vrlo odgovorno povezati i poravnati mogućnosti Hrvatske“.

Nadajmo se da će u četvrtak posred sabornice ipak biti više govora o detaljima propalog posla kupovine F-16 Barak, a manje labavo vezanih izleta u priče o seljacima, učiteljima, tetama u vrtićima, Drugom svjetskom ratu i svim onim ostalim stvarima koje posljednjih godina redovito guše gotovo svako saborsko diskutiranje ičeg ozbiljnog. Ili, kao što je danas rekao ministar Krstičević: „Prije svega, u četvrtak u Saboru očekujem argumentiranu raspravu, koja će biti u kontekst Hrvatske vojske“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.