SDP: interpelacija o višenamjenskim borbenim avionima

 

U petak, 25. siječnja 2019. godine, Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) je Hrvatskom saboru podnijela interpelaciju o radu Vlade RH, radi postupanja Vlade Republike Hrvatske vezanih uz nabavku eskadrile višenamjenskih borbenih aviona (VBA). Kako donosi Tportal, riječ je o dokumentu ukupne duljine 12 stranica, kojim se traži posebno preispitivanje političke odgovornosti Vlade, odnosno ministara Damira Krstičevića, budući je Ministarstvo obrane bilo temeljno u nedavno propalom poslu kupovine borbenih aviona.

Inače, interpelacija kao parlamentarni alat predstavlja poseban oblik pitanja što ga određeni broj zastupnika u pisanom obliku postavlja predsjedniku vlade ili pojedinom ministru, o kojem se onda vodi i posebna parlamentarna rasprava. Ovisno o tipu interpelacije, ova rasprava može završiti i glasovanjem o povjerenju Vladi ili ministru – što u ovom konkretnom primjeru neće biti slučaj, budući da se njome samo predlaže niz od tri konkretna zaključka. Interpelaciju je Hrvatski sabor ponovno uveo 2000. godine, podnosi je najmanje jedna desetina (u ovome slučaju 16) zastupnika, dok se za jači oblik interpelacije (onaj s uključenim glasanjem o povjerenju Vladi i ministru) traži pokretanje od najmanje 31 zastupnika. Nakon zaprimanja valjane interpelacije, predsjednik Sabora je u roku od 15 dana dostavlja Vladi, koja onda ima 15 dana za izradu svog mišljenja – koje se dostavlja zastupnicima u roku od 15 dana od primitka u Saboru, da bi onda bilo uvršteno u dnevni red. Dakle, o ovoj interpelaciji teško da može biti riječi prije kraja veljače 2019. godine – iako se iz oporbe čulo kako bi vladajući tu mogli požuriti, ako zaista smatraju da je tema jasna, manje bitna i neprijeporna.

Što sadrži VBA interpelacija

Obrazloženje interpelacije koju je SDP podnio Hrvatskom saboru ukupno se sastoji od 5 segmenata – 4 sadržajna odjeljka i prijedloga saborskih zaključaka. Sadržajni odjeljci započinju navođenjem (1) Osnovnih polazišta, Ustava i saborskog poslovnika, da bi se onda navela (2) kronologija propalog posla pribavljanja borbenih zrakoplova – što je ujedno i najdulji dio dokumenta, s više od 6 stranica teksta. Zatim se iznosi (3) Ocjena stanja, na gotovo 2 stranice, te (4) zaključne opaske. Na kraju (5) predlažu se ukupno tri zaključka, koja bi Hrvatski sabor po mišljenju SDP-a trebao usvojiti.

Drugi segment, nazvan “Kronologija nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona”, započinje 29. prosinca 2016. godine, i obuhvaća događanja do 18. siječnja 2019. godine. Ova se kronologija zasniva na kombinaciji službenih podataka i medijskih napisa, citirajući Jerusalem Post, Ynet, Axios, ali i Index.hr, Jutarnji list, te portal Obris.org. Zanimljivo je da u navedenoj kronologiji nema spomena prvoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za obranu na temu kupovine borbenih aviona (koja je u zatvorenom obliku bila održana 14. prosinca 2017. godine, uz opće pohvale projektu) – već se spominje tek druga takva sjednica, od 13. prosinca 2018. godine – kad je već itekako bilo jasno da posao visi o niti. No, pri navođenju problema koji more posao kupovine rabljenih izraelskih aviona F-16 Barak, SDP se poziva tek na tekstove američkog portala Axios, koji je 6. prosinca 2018. na međunarodnoj sceni otvorio pitanje ovog posla, potpuno zanemarujući prethodne domaće naznake baš istih takvih problema – o kojima se moglo čitati još krajem listopada 2018. godine, u doba velike vježbe OS RH “Velebit 18”. Jednako tako, dok je naveden spomen spornih vijesti o odabiru izraelske opcije prije službene odluke Vlade RH – kojeg je nakon objave u izraelskim medijima izričito demantirao premijer Andrej Plenković – u kronologiji nema spomena izraelskim službenim navodima i bitno višoj ukupnoj cijeni posla s Hrvatskom iz srpnja 2018. godine, iako se spominje problematika procjene vrijednosti kupoprodaje s gledišta Kongresa SAD s kraja prosinca 2018. godine.

U navođenju problematike oko propale kupoprodaje SDP citira portal Obris.org po pitanju američkog no-paper dokumenta, te u nastavku navodi i tematske emailove koje je objavio portal Index.hr – kojima se iz američkih krugova taj dokument dostavilo u MORH. Kronologija završava navodima Jutarnjeg lista od 18. siječnja o sastancima koje je američka strana imala povodom uručivanja ovog dokumenta na pojedine službene adrese u Republici Hrvatskoj – navodeći tu, doduše pogrešno, očitovanje MORH-a na novinarske upite Jutarnjeg lista i Telegrama kao službeno priopćenje MORH (čiji tekst ipak citiraju u cijelosti). Iako svoj odgovor MORH završava rečenicom “Zaključno ističemo kako je ovaj proces za MORH završen“, podnositelji interpelacije se s tim stajalištem ne slažu.

Nažalost, u čitavoj kronologiji uopće nije spomenut problem izostanka postavljanja garancije za valjanost ponude (u zahtjevima za podnošenje ponuda iz srpnja 2017. godine). Jednako tako nije problematizirano ni Stručno povjerenstvo MORH – način njegova formiranja (navodno različit od uobičajenoga), njegov sastav, ali ni njegove procjene rizika posla, gdje postoje naznake da je sama mogućnost nedobivanja dozvole SAD smatrana toliko nemogućom, da uopće nije sagledavana među rizicima posla. No, već i ovako je tu naveden niz tema za predstojeću saborsku raspravu koja zasigurno neće biti dosadna.

U trećem segmentu “Ocjena stanja” oni kroz 3 točke iznose svoj pogled na stvari. Kao prvo, upozoravaju na gubitak vremena u trajanju od dvije godine, te ističu kako su nadležni morali znati za probleme i naglašavajući kao primjer izostanka dužne pažnje da primjedbe SAD nisu uzete u obzir ozbiljno. Kao drugo, osvrću se na prikrivanje stanja i manjak transparentnosti u komuniciranju s javnošću MORH i ministra Krstičevića, kao primjer dovođenja u pitanje i načela civilnog nadzora nad oružanim snagama – uz narušavanje i javnog ugleda RH, te odnosa države sa njenim najvećim strateškim partnerom. Kao treće, SDP tu obrazlaže i svoje pokretanje interpelacije – zbog osiguravanja istine o postupku, odgovornosti nadležnih, ali i transparentnosti u budućim postupcima javne nabave za potrebe OS RH i MORH.

U četvrtom segmentu, nazvanom “Zaključno”, SDP tvrdi kako MORH i ministar obrane nisu postupali “transparentno niti s dužnom pažnjom prilikom postupka nabavke eskadrile VBA“, dok tom prilikom nije ni “vođeno računa o ukupnim interesima Republike Hrvatske, kao niti o stavovima treće strane (SAD-a)“. Takav je postupak, po mišljenju podnositelja interpelacije, “doveo do propasti nabavke eskadrile VBA, čime je s jedne strane ugrožena dugoročna stabilnost i održivost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a s druge strane narušen vanjsko-politički položaj Republike Hrvatske” – radi čega su oni predložili usvajanje ukupno tri saborska zaključka:

1. Hrvatski sabor utvrđuje da postupak nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona nije proveden na transparentan način te je njime ugrožena sigurnost Republike Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.
2. Vlada Republike Hrvatske dužna je u roku od petnaest dana obavijestiti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, a posebno o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).
3. Prije pokretanja novog postupka nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, Ministarstvo obrane dužno je dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno odredbi članka 6. stavka 2. Zakona o obrani“.

Rasprava koja bi se pred plenarnom sjednicom Hrvatskog sabora trebala održati povodom ovih stavova zacijelo će biti zanimljiva – dokazujući još jednom da veliki i skupi poslovi javnih nabava za potrebe OS RH moraju biti vođeni maksimalno transparento i jasno, budući je tu riječ o tipu poslova koji i u Hrvatskoj redovito izaziva velike posljedice. Ako je to nekome promaklo u slučaju “afere kamioni” i ministra Berislava Rončevića, to će vjerojatno postati jasno u slučaju “debakl F-16 Barak” i vezanih neugodnosti za ministra obrane Damira Krstičevića.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.